In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering is geen aandacht voor bewegingsonderwijs terwijl de cijfers over de motorische vaardigheden van kinderen zorgelijk zijn. Zo ontwikkelt bijna één op de vijf kinderen zich motorisch niet goed. De Vries, die afstudeerde als bewegingswetenschapper en epidemioloog, ziet een groot verschil tussen twintig jaar geleden en nu.
Lees ook: Kinderfysiotherapeut Anna Baltus over de motorische ontwikkeling van je peuter
Digitalisering en verstedelijking
Kinderen zijn minder lenig, hebben minder kracht en ook de balanceervaardigheden lopen achteruit. Een zorgwekkende trend, volgens De Vries. Belangrijkste oorzaak? Dat zijn volgens haar dat kinderen minder buitenspelen en meer tijd op elektrische apparaten besteden. Digitalisering en verstedelijking zie je terug in het bewegingsgedrag. Kinderen worden vaker naar school gebracht met de auto of de bakfiets.
Lees ook: Waarom buitenspelen belangrijk is
Bij EenVandaag benadrukt de lector hoe belangrijk buitenspelen is. ,,Eén op de tien kinderen speelt nooit buiten. 40 procent haalt de beweegrichtlijnen niet. Maar kinderen die nu meer bewegen, blijven dat vaak op latere leeftijd ook doen. Dat helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, suikerziekte, diabetes en vormen van kanker.
Je ziet gelukkig dat ouders zich steeds bewuster zijn van gezondheid en bewegen. Maar ouders, scholen, gemeenten en sportverenigingen moeten de handen ineenslaan", benadrukt ze.
Lees ook: 11x sporten om samen met je kind te doen
Kabinet aan zet
Het nieuwe kabinet moet de motorische ontwikkeling van basisschoolkinderen dus meer prioriteit geven, stelt de lector. Zij pleit ook voor meer preventie en bewegingsonderwijs waarbij goed gekeken wordt naar de wensen, behoeften en leefwereld van de kinderen.
Bron: EenVandaag