Praten kunnen ze nog niet, maar baby's maken wel allerlei geluiden. Klanken als 'brr', 'bah', 'mmmm' vliegen je het eerste jaar om de oren. In hun eerste levensjaar blijken jongetjes meer geluiden te maken dan meisjes. Aan het einde van het tweede levensjaar maken meisjes juist meer geluid.
Lees ook: Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je baby?
Onderzoekers van onder meer de Universiteit van Memphis namen de geluiden van 5899 baby's op. Zo kwamen ze erachter dat jongetjes in het eerste levensjaar meer geluiden maakten dan meisjes. Ze uitten gemiddeld negen geluiden meer per uur dan meisjes.
Zie ook: Verschillen jongens en meisjes: wat is aangeboren en wat niet?
Goed voor zoon zorgen
Voor jongetjes zou het vanuit evolutionair oogpunt extra belangrijk zijn om geluid te maken, denken de onderzoekers. Zij hebben het eerste levensjaar namelijk net iets meer kans om te overlijden dan meisjes. Door veel geluid te maken zouden hun ouders, bewust of onbewust, meer geneigd zijn om goed voor hen te zorgen.
Meisjes grotere woordenschat
De resultaten zijn verrassend, want meisjes tot 2,5 jaar zijn gemiddeld genomen sneller met hun taalontwikkeling dan jongens, schrijft de Volkskrant. Meisjes hebben bijvoorbeeld een grotere woordenschat en praten meer dan jongens van dezelfde leeftijd.
Zie ook: Dunstan Babytaal: de geheime taal van je pasgeboren baby
Bron: Volkskrant – Beeld: GettyImages