Stichting Tegengif raadt ouders aan hun kinderen voor onderweg drinkflessen mee te geven van roestvrij staal of glas. Populaire herbruikbare plastic drinkflessen zouden volgens de stichting chemicaliën naar de inhoud kunnen lekken, met name nadat ze in de afwasmachine zijn geweest.
Onderzoeker Stéphane Bayen van de McGill University bestudeerde 39 herbruikbare plastic drinkflessen die verkocht worden op de Europese markt. De flessen gingen tien dagen lang tweemaal per dag de vaatwasser in. Na elke vaatwasbeurt is een chemicaliëntest gedaan op het water dat na de wasbeurt in de fles werd bewaard. En wat blijkt? In meer dan de helft van alle flessen is de hormoonverstorende stof DIBP aangetroffen.
Weekmaker DIBP
Het gaat dan met name om de weekmaker Di-isobutylftalaat (DIBP), dat blijkt uit onderzoek van de stichting in samenwerking met de McGill University in Montreal. Wie plastic flessen nog niet vervangt, doet er goed aan ze met de hand te wassen. Ook moet de vloeistof niet te lang in de fles blijven zitten, want daardoor neemt het risico op dergelijke stoffen erin volgens Tegengif toe.
'Vooropgesteld: herbruikbare plastic drinkflessen zijn beter dan wegwerpflessen, maar als je fles toe is aan vervanging kies dan liever voor roestvrij staal of glas', adviseert de stichting. DIBP is volgens de stichting onder meer schadelijk voor de voortplanting en bovendien hormoonverstorend.
Lees ook: Slecht nieuws: kwaliteit sperma holt achteruit door plastic en weekmakers
Weekmakers zijn overal
Producenten van flessen houden zich weliswaar aan de regels voor het gebruik van de stof en de gevonden hoeveelheden blijven onder de gestelde limieten, maar toch maakt de stichting zich zorgen. 'Kinderen komen namelijk niet alleen via herbruikbare drinkwaterflessen in aanraking met weekmakers, maar ook via plastic speelgoed, kleding en vloerbedekking. Daarom worden weekmakers ook wel everywhere chemicals genoemd. Hun alomtegenwoordigheid verhoogt juist het gezondheidsrisico.'
Lees ook: Hoeveel plastic krijgt jouw kind binnen?
De stichting roept de EU op de wetgeving aan te scherpen, zodat DIBP helemaal niet meer toegepast mag worden in plastic. Intussen raadt ze aan plastic in het algemeen zo min mogelijk te gebruiken voor wat je eet en drinkt. Onderzoeksprogramma Radar heeft ook aandacht besteed aan het onderzoek. Lees hier de reacties die Radar vroeg bij Dopper, Hema, Blokker en Storline.
Drinkfles zelf schoonmaken
Ben je van plan om de drinkfles grondig te reinigen? Let dan goed op: de dop van de drinkfles kun je ook helemaal uit elkaar halen, zodat je schimmel voorkomt, zoals te zien is in het onderstaande filmpje.