Onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Calgary wilden weten of er een verband is tussen de geboortevolgorde, gezinsgrootte en de persoonlijkheid van kinderen. Voor hun onderzoek analyseerden zij de gegevens van meer dan 700.000 mensen. De ondervraagden konden aangeven of zij het oudste, middelste, jongste of enig kind zijn.
Altijd balanceren
Wat blijkt: mensen uit een groot gezin (drie of meer kinderen) kunnen over het algemeen beter samenwerken. Dit geldt vooral voor middelste kinderen omdat ze iets hoger scoren op het gebied van eerlijkheid en vriendelijkheid dan hun oudere en jongere broer of zus. Dit zou te maken hebben met het feit dat middelste kinderen van nature de balans moeten vinden tussen jongere en oudere broers en zussen. Oudste kinderen zouden dan weer een fractie slimmer zijn.
'Je kunt uiteraard niet alles over een persoon voorspellen op basis van zijn of haar geboortevolgorde', zegt hoofdonderzoeker Kibeom Lee zelf ook in het wetenschappelijke vakblad PNAS. Zijn collega Michael Ashton voegt daaraan toe: 'Het effect van geboortevolgorde is klein, maar het bestaat'.
Middelste kind is aan het uitsterven
Steeds minder gezinnen gaan voor drie (of meer) kinderen. Het aantal gezinnen met drie of meer kinderen is sinds de jaren zeventig in ons land bijna gehalveerd en zal de komende decennia nog verder afnemen. In 2006 woonden in 17 procent van de gezinnen met kinderen drie of meer kinderen thuis. In 2023 was dat 16 procent en in 2050 zal het aantal gezinnen met drie of meer kinderen naar verwachting nog verder zijn gedaald, naar 15 procent. Lees ook: Het middelste kind is aan het uitsterven (en dit is waarom dat eeuwig zonde is)
Middelste kind meest succesvol
Een eerdere studie van de Universiteit van Stanford liet al zien dat er echt zoiets bestaat als het 'middelstekindsyndroom'. Kinderen met zowel een oudere als een jongere broer of zus zijn vaak minder spraakzaam, het minst expressief en hebben vaak een minder uitgesproken persoonlijkheid.
Daar tegenover staat wel dat ze vaak onafhankelijker en avontuurlijker zijn dan de andere kinderen in het gezin, goed kunnen onderhandelen én beschikken over een flinke dosis inlevingsvermogen. Deze eigenschappen zouden ervoor zorgen dat deze kinderen sterker in hun schoenen staan én meer kans hebben op een succesvolle carrière in een leidinggevende functie.
Meer eigenschappen van het middelste kind
stelt dingen uit
kan goed onderhandelen
onzeker
creatief
minder verbonden met de ouders
Tips
1. Laat je kind weten dat het niet erg is om fouten te maken.
2. Waardeer je kind om wie hij is en niet alleen zijn prestaties.
Ouders gelukkigst bij geboorte eerste kind
Uit onderzoek van het CBS is eens gebleken dat ouders het gelukkigst zijn bij de zwangerschap en geboorte van het eerste kind. Dat verklaart misschien waarom het eerste kind zoveel aandacht krijgt.
Met je eerste kind maak je voor het eerst het ouderschap mee en komen er veel nieuwe dingen op je pad. Een eerste kind krijgt vaak snel zelfvertrouwen, is gehoorzaam en neemt verantwoordelijkheid op zich. Hij wil graag het goede voorbeeld geven aan zijn broers of zussen. Ook is hij vaak een perfectionist, die hoge druk voelt om te presteren.
Eigenschappen
ambitieus
prestatiegericht
neemt minder risico's
Tips
1. Laat je kind weten dat het niet erg is om fouten te maken.
2. Waardeer je kind om wie hij is en niet alleen zijn prestaties.
Lees ook: Onderzoek: oudste kind en enig kind hebben meer kans op depressieve klachten
Het jongste kind
Ouders hebben veel ervaring als de derde komt en zijn daardoor meer ontspannen. De jongste krijgt ook meer aandacht en mag meer. Hij is daardoor vaak niet zo behulpzaam, in tegenstelling tot zijn broers en/of zussen.
Eigenschappen
populair
neemt risico's
warm
meegaand
sociaal
Tips
Stel grenzen voor je kind.
Probeer de aandacht eerlijk te verdelen.
Lees ook: Dilemma: 'Mijn partner wil geen derde kind, maar ik wel'
Lees ook: Laag inkomen of geen vaste baan, dan stellen we het ouderschap uit, blijkt nu uit onderzoek