'Dat ik in de puberteit ook last had van migraine, was ik bijna vergeten toen ik zwanger raakte. Ik slikte al jaren de minipil, die ervoor zorgde dat de extreme hoofdpijn en misselijkheid wegbleven.
Lees ook: Hoofdpijn en zwanger? Dit kun je ertegen doen
Migraine in kraamweek
Tot mijn oudste dochter geboren werd en ik in de kraamweek werd gevloerd door een eerste aanval. Huh?, dacht ik, dat is lang geleden. Die aanval was niet eenmalig: om de twee weken was het weer zover en lag ik met een bonkend hoofd in een donkere kamer.
Al vrij snel raakte ik zwanger van de tweede. Met die zwangerschap verdwenen mijn klachten, maar ook na de geboorte van de tweede keerden de migraineaanvallen terug in een nog heftigere vorm. Twee keer in de week was ik compleet uitgeschakeld, soms was het zo erg dat ik over de vloer naar de wc kroop.
Voorzorgsmaatregelen
Uiteindelijk zwakte de aanvallen af naar eens per de maand, tot ik zwanger raakte van de derde en ik weer negen maanden migrainevrij was. Omdat ik niet nog eens verrast wilde worden, haalde ik de minipil uit voorzorg in huis.
Al snel bleek dat de anticonceptiepil die me voor mijn zwangerschappen zo goed had geholpen om van de migraine af te komen, geen effect meer had. De aanvallen kwamen vaker dan ooit, soms wel drie keer per week.
Om de haverklap nam mijn vriend alles over, schakelden we opa's en oma's in, of ik zat met een koelpak op mijn hoofd in de keuken, zette de twee oudsten voor de tv en liet de baby slapen in de wandelwagen.
Lees ook: Nieuwe anticonceptiepil zonder pilhormonen en vervelende bijwerkingen zorgt voor doorbraak
Word ik wakker met hoofdpijn?
De vraag 'word ik wakker met hoofdpijn?' domineerde mijn leven en bepaalde of ik oppas moest regelen of iets leuks kon gaan doen met mijn kinderen. Ik heb negen maanden niet kunnen werken, en ook al genoot ik volop van de kids op de goede dagen, ik vroeg me steeds vaker af of ik echt de helft van mijn leven in een donkere kamer zou doorbrengen.
Ondertussen zocht ik hulp bij de huisarts, die me uiteindelijk een doorverwijzing naar de neuroloog gaf. Omdat de wachtlijst een halfjaar was, schreef hij me alvast bètablokkers voor, maar die deden jammer genoeg niets. Ook mocht ik antidepressiva slikken, die gunstige bijwerkingen heeft die migraineaanvallen kunnen verhelpen, maar dat wilde ik niet.
Geen koemelk meer
Uiteindelijk vond ik mijn 'medicijn' op de housewarming van mijn buurvrouw, waar ik in een gesprek over migraine viel. Een van de gasten vertelde dat ze er geen last meer van had sinds ze stopte met het drinken van koemelk.
Ik besloot het ook te proberen en de migraineaanvallen liepen terug tot eens in de zeven tot tien dagen. Omdat de migraine niet verdween, was ik niet overtuigd. Tot ik weer melk dronk en drie dagen later de meest heftige aanval in tijden had, het was voor mij weldegelijk een trigger.
Lees ook: Is melk gezond voor je kind?
Vegan dieet als medicijn
Op het schoolplein opperde een moeder om te stoppen met het eten en drinken van alle dierlijke producten en over te stappen op een vegan dieet. Toen ik dat deed, gebeurde er een wonder: in drie maanden tijd zwakte mijn migraine af tot lichte hoofdpijn, tot het uiteindelijk helemaal verdween. Inmiddels heb ik al maanden geen aanval gehad.
Ik kan weer werken, sporten en genieten van de zon. Iedere dag ben ik dankbaar dat ik erachter ben gekomen dat een vegan dieet het medicijn is voor mijn migraine.
Lees ook: Vegetarisch (of veganistisch) eten en zwanger: ons advies
Het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit dieet iedereen van hormonale migraine afhelpt, maar bij mij werkt het. Had ik maar eerder geweten dat dit de oplossing was, dat had me een heleboel vreselijke dagen bespaard. Aan de andere kant ben ik blij dát ik er achter ben gekomen wat voor mij werkt en ik weer volop kan genieten. Ik heb mijn leven terug.'