De anticonceptiepil kampt met een negatief imago. Door de hormonen progesteron en oestrogeen die erin zitten, kunnen vrouwen last krijgen van bijwerkingen als hoofdpijn, stemmingswisselingen of een laag libido. Mede hierdoor is het pilgebruik onder jongeren tot 25 jaar sinds 2012 gedaald van 76 procent naar 46 procent in 2023, blijkt uit de laatste cijfers van Rutgers.
Lees ook: Stoppen met de pil, alles wat je moet weten
Antihormoon
Mifepriston, de nieuwe anticonceptiepil die onderzoekers op de markt willen brengen, zorgt mogelijk voor een doorbraak. Waar de pil die we nu kennen de hormonen progesteron en oestrogeen bevat, zit in de nieuwe pil een lage dosering van mifepriston, een antihormoon dat ook in een abortuspil zit.
'Progesteron is het zwangerschapshormoon dat ervoor zorgt dat de baarmoeder op de zwangerschap wordt voorbereid en dat de zwangerschap voortgezet kan worden. Omdat mifepriston de werking blokkeert, voorkomt het dus de zwangerschap', zo legt arts en onderzoeker Nanke Cui de werking uit in het radioprogramma De Nieuws bv.
Lees ook: Onderzoekers: wacht even met zwangerschap na stoppen met de pil
Minder pijn en bloedverlies
Omdat de normale pilhormonen in de nieuwe anticonceptiepil dus ontbreken, zouden er veel voordelen aan kleven. Zo hoeft de pil maar wekelijks geslikt te worden en kunnen mensen die de pil nu niet mogen gebruiken, bijvoorbeeld vanwege een verhoogd risico op trombose of borstkanker, hem ook slikken.
'We hebben al een klein buitenlands onderzoek lopen. Daaruit blijkt dat 95 procent van de vrouwen geen enkele bijwerking ervaart', zegt gynaecoloog Gunilla Kleiverda. 'De enige bijwerkingen zijn minder bloedverlies en minder pijn bij de menstruatie.'
Onderzoek
Artsen en onderzoekers willen met het WOMEN&More-onderzoek aantonen dat de nieuwe pil een goed werkend en veilig voorbehoedsmiddel is. Onder meer het Flevoziekenhuis in Almere, het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en het Franciscus Gasthuis in Rotterdam doen mee aan het onderzoek.
Bron: De Nieuws bv, Women And More