Voor oudersColumns & rubrieken

Het vierde trimester: Valerie werd met spoed opgenomen met twee navelbreuken en een ernstige diastase

privé
privé
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Naam: Valerie (32)
Bevaldatum: 9 januari 2024, van dochtertje Ila
Hoeveelste kind: tweede, na Millie (4)
Beroep: IT-consultant

Uitstulping

'De dag na mijn bevalling ontdekte ik een behoorlijk grote uitstulping onder mijn navel. Het had een onnatuurlijke vorm, het was een soort gezwel dat vrij hard uitstak. In het ziekenhuis zeiden ze dat het normaal was, dat mijn baarmoeder nog moest krimpen.

Een paar weken later ben ik naar de huisarts gegaan voor een borstontsteking. Hij merkte op dat mijn buik er niet goed uitzag, en verwees me door naar de gynaecoloog. Ik was blij dat hij het opmerkte – het lag niet aan mij. De gynaecoloog wist echter niet wat het was, kon me niet verder helpen en stuurde me naar de fysiotherapeut. Maar ook de oefeningen die ik daar moest doen, hielpen niet.

Lees verder onder de advertentie

Met spoed opgenomen

Tijdens de paasvakantie was ik op reis met familie. Midden in de nacht werd ik wakker met heftige buikpijn, we zijn meteen naar de eerste hulp gereden. De spoedarts kon door mijn kleren zien wat er aan de hand was, en een scan bevestigde dat ik twee navelbreuken had. Mijn darm was door het gaatje gekomen dat in mijn buikwand was ontstaan en raakte bekneld. Ook had ik een ernstige diastase. Een paar dagen later werd ik geopereerd.

Lees ook: Bewegingsdeskundige Esther van Diepen legt uit hoe je een ernstige diastase voorkomt

Nooit meer zwanger

Het was een heftige operatie, met een pittig herstel. Zes weken lang heb ik mijn dochters niet kunnen tillen. Wanneer je net bevallen bent wil je de baby dicht bij je houden; ook emotioneel was dat pittig. Daarnaast kreeg ik het nieuws dat ik door de ingreep niet meer zwanger kan worden. Dat was heel overweldigend: je bent net bevallen, en moet dan beseffen dat je geen kinderen meer kunt krijgen.

Lees verder onder de advertentie

Snel afgewimpeld

De kraamtijd is wel goed verlopen, maar ik voelde de hele tijd dat er iets niet klopte. Ik probeerde me te focussen op de baby en ons gezin, maar die last bleef ik ervaren. Als iemand me had gezegd dat het een complicatie was van de bevalling en het verholpen kon worden, was ik er geruster op geweest. De gynaecoloog wist het niet, terwijl het volgens de spoedarts een veelvoorkomende complicatie is na een bevalling.

Lees ook: Holistische verloskunde: 'Voor het eerst vroeg iemand wat ík wilde tijdens de bevalling'

Daarom wil ik mijn verhaal delen. Als een vrouw ongerust is na de bevalling, wordt dat snel afgewimpeld. Ik heb gemerkt dat er in de medische zorg heel licht over wordt gedaan. Vrouwen moeten niet beschaamd zijn om hulp te vragen. Een bevalling vergt heel veel van je lichaam, je moet je goed laten verzorgen. Dat heeft niets te maken met zwak zijn of iets niet kunnen, het heeft te maken met herstel. En een gezonde mama betekent een gezonde baby.'

Lees verder onder de advertentie