De hele familie druppelt binnen voor het kerstdiner. Tante Corry loopt enthousiast op je dochter af. Ze wil een kus van de kleine meid, die ze zo lang niet heeft gezien. Iets waar jouw dochter duidelijk niet enthousiast over is. Wat te doen? Je kind een vriendelijk duwtje geven richting tante, onder het mom van: stel je niet zo aan? Of zorg je dat je kind wegkomt met het geven van een hand?
Lees ook: Je kind op de mond kussen, ja of nee? Dit zeggen jullie!
Voors en tegens
Ouders kunnen verschillende redenen hebben om hun kind wél een kus of knuffel te laten geven, ook al is dit met tegenzin. Ze willen opa, oma of een ander familielid niet teleurstellen, ze vinden het onbeleefd als hun kind dit niet doet, of ze vinden dat hun kind moet leren om mensen met een kus of knuffel te begroeten. Dat doen wij als volwassenen tenslotte ook: zelfs als we iemand amper kennen.
Andere ouders vinden dat een kind zelf mag bepalen of hij iemand kust of knuffelt. Iemand beleefd groeten, kan ook met een handdruk. En als iemand teleurgesteld is, jammer dan.
Lees ook: Etiquette: wat mag je verwachten van een kind (per leeftijd)?
Grenzen aangeven
Een artikel op de Amerikaanse lifestyle-website Purewow maakt duidelijk dat ook deskundigen van mening verschillen over dit onderwerp. 'Forceer kinderen nooit om knuffels en kusjes te geven als zij dat zelf niet willen', zeggen kinderartsen van de American Academy of Pediatrics.
'Het is hun goed recht om opa of oma te verwelkomen met een kus of knuffel. Of juist niet. Moedig je kind aan om zelf te bepalen wat hij wel en niet wil en om dit ook uit te spreken. Zo leert je kind dat het oké is om grenzen aan te geven als het gaat om lichamelijk contact. En door je kind niet te 'dwingen' een kus of knuffel te geven, laat je zien dat zijn grenzen gerespecteerd worden.'
Forceren is gevaarlijk
In het artikel wordt ook een psycholoog aangehaald. Deze Andrea Bastiani Archibald gaat nog een paar stappen verder. Volgens hem breng je je kind zelfs mogelijk in gevaar, als je hem iemand met tegenzin een kus of knuffel laat geven. 'Er zijn helaas volwassenen die het op onze kinderen hebben voorzien,' legt hij uit.
Kinderen zouden een natuurlijk instinct hebben om dit aan te voelen. Door ze geforceerd iemand te laten kussen of knuffelen, laat je ze voorbijgaan aan hun gevoel. Bovendien zullen ze niet snel bij je aan durven kloppen als er ooit iets gebeurt dat ze niet prettig vinden.
Lees ook: Mijn kind wil niet knuffelen, is dat erg?
Maak ze niet onnodig bang
Karol Markowicz, columnist bij The New York Post, is het hier totaal niet mee eens. Ze vindt het labelen van het geven van een knuffel of kus als 'gevaarlijk' voor kinderen, volkomen onzin en zelfs zorgwekkend. Knuffelen met een familielid linken aan misbruik is volgens haar een slecht idee.
Markowicz: 'Sinds alle gonzende me-too-verhalen in de media, is dit juist een goed moment om je kinderen voor te lichten over de verschillen tussen seksueel en niet-seksueel contact. Waarom knuffels en kusjes soms als vriendelijk worden beschouwd en soms als seksueel bijvoorbeeld. Maar om nu alle soorten van affectie over één kam te scheren… Dat vervaagt die scheidingslijn des te meer.
Niet iedereen heeft slechte intenties. Je kind hier onnodig bang voor maken, is zeer ongezond. Moedig kinderen juist aan om de mensen van wie zij houden lief te hebben. Dit maakt voor hen de grens tussen passend en ongepast gedrag alleen maar duidelijker.'
Seksuele voorlichting geven aan je kind: alle tips
Jouw mening
Laat jij je kind ondanks tegenzin weleens iemand begroeten met een kus of knuffel? Of vind je dat belachelijk? En wat is het alternatief in dat geval: een handdruk, even zwaaien of een boks? Kortom, wij zijn nieuwsgierig hoe jij hierover denkt. Laat een reactie achter op onze Facebook-pagina.