Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kinderopvang klachten

Klachten over kinderopvang binnen een jaar verdriedubbeld

Klachtenloket Kinderopvang ziet voor het vierde kwartaal op rij het aantal meldingen over onveilige situaties in de kinderopvang stijgen. Belangenorganisaties en experts maken zich zorgen. ‘Slechts het topje van de ijsberg’.

Advertentie

Het aantal meldingen over de kinderopvang is dit jaar bij Klachtenloket Kinderopvang, opgericht in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, toegenomen. Tussen januari en april dit jaar kwamen er 78 meldingen binnen van ongeruste ouders en personeelsleden. Rond dezelfde tijd vorig jaar waren dit 24 klachten. Dat schijft het AD.

Meer lezen? Wet kinderopvang: dit zijn de regels voor 2023

Incidenten

Kinderopvang Totaal, een nieuwsplatform voor die sector, deed een peiling onder zevenhonderd medewerkers van de kinderopvang. Ruim de helft zegt dat het aantal incidenten afgelopen tijd is toegenomen. Voorbeelden van gemelde situaties zijn onder meer: vergeten van voeding en medicatie, kinderen die uit hun bedje of commode vallen tot het meegeven van een verkeerd kind aan grootouders.

Topje van de ijsberg

De klachten verbazen BOinK, de belangenorganisatie van ouders in de kinderopvang, niet. ‘Wij waarschuwen al een jaar voor een toename van incidenten en vrezen dat dit slechts het topje van de ijsberg is’, zegt voorzitter Gjalt Jellesma in het AD. De kinderopvangorganisatie ontvangt zelf ook meldingen over gevaarlijke situaties bij kinderdagverblijven en bso’s.

Personeelstekort

Maar, waar ligt de stijging van klachten precies aan? Het personeelstekort, volgens experts. Veel organisaties kampen met een fiks tekort aan medewerkers. Hierdoor neemt de druk op het personeel toe en is het ziekteverzuim hoog. ‘Kinderen krijgen beduidend vaker wisselende gezichten voor zich in plaats van de vaste juf of meester die hen door en door kent’, zegt hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink in het AD. ‘Dit vergroot het risico op incidenten.’

Veilige kinderopvang

Hoofdleraar Fukkink benadrukt dat de kinderopvang in de basis heel veilig is. Hij pleit ervoor om elk incident grondig te onderzoeken om lessen te kunnen trekken. Hij noemt het verder goed dat het kabinet het gratis maken van de kinderopvang vanwege de personeelstekorten heeft uitgesteld.

Bron: ADBeeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier