Meer snoep/stress
Dat de coronapandemie impact heeft op iedereen, is duidelijk. Vaak wordt opgemerkt dat de lockdowns en het thuiswerkadvies ook rust brachten. Helaas was dat niet per se zo bij jonge gezinnen: 49 procent van de moeders vond de afgelopen jaren stressvol. Helemaal door de combinatie kinderen thuis (geen opvang, geen school) én werk thuis. 6 op de 10 werkende moeders hadden het zwaar met de constante spagaat tussen aandacht voor de kinderen en voor de groeiende lijst to-do's.
Het had ook zijn weerslag op de opvoeding: ruim de helft heeft tijdens de lockdowns meer door de vingers gezien dan normaal. Kinderen kregen meer schermtijd, keken meer tv, kregen meer snoep en gingen later naar bed.
Thuiswerken betekende ook minder stressen in files om op tijd op kantoor te zijn en dát beviel weer wel heel goed. Ellen (42): 'Ik start de dag zonder reistijd. En ik ben vrijer in mijn werk, flexibeler, tussendoor even de was doen bijvoorbeeld.' Van 9 op de 10 thuis werkende moeders mag dat al met al wel zo blijven.
Lees ook: Terugblik op corona-dilemmma's: liet jij je kind testen?
Andere balans in huis?
Je zou zeggen dat vaders zich door al dat thuiszitten meer zijn gaan bemoeien met de zorg voor de kinderen, maar dat viel tegen: 2 op de 10 vaders zijn de kinderen vaker gaan wassen, aankleden en naar bed brengen, maar 67 procent van de zorgtaken kwam nog steeds op de moeders neer. Die haalden de kinderen ook vier keer vaker van school na een telefoontje over snottebellen. 1 op de 10 vaders stak wat vaker de handen uit de mouwen in het huishouden. Volgens de moeders die meededen aan het onderzoek dan, misschien zien de mannen dit zelf anders.
Corona-angst
Ook zwangere vrouwen hadden meer stress: 9 op de 10 maakten zich zorgen om corona. Met een kwetsbare baby in je buik wil je helemáál geen besmetting oplopen en daarom heeft het merendeel van de aanstaande moeders zich negen maanden lang in meer of mindere mate afgezonderd. Wél een voordeel vonden 2 op de 3 de maatregelen voor kraambezoek en visite. De rust in huis en focus op het nieuwe gezin bleek fijn in de kraamtijd. Op de keuze voor een thuisbevalling of een poliklinische bevalling had de pandemie niet zoveel invloed: 1 op de 10 zwangere vrouwen woog corona mee in hun beslissing. Suzanne (30): 'Ik wilde eigenlijk in het ziekenhuis bevallen. Maar door de enorme stijging in besmettingen vlak voor mijn bevalling werd ik bang om daar besmet te raken. Daardoor ben ik uiteindelijk toch thuis gebleven.'
Lees ook: Terugblik op corona-dilemmma's: liet je je vaccineren tijdens je zwangerschap?
Knuffel van oma
De ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid beschermen, daar deden we het allemaal voor. Dus zagen we van opa en oma alleen nog maar de onderkin en soms de kruin wanneer ze dapper met ons probeerden te beeldbellen. Toch? Nou, nee. Bijna 6 op de 10 moeders geven aan dat grootouders hun kleinkinderen de afgelopen twee jaar nog even vaak zagen als vóór de pandemie. 40 procent van de gezinnen hield wel braaf afstand van opa en oma. Mirjam (37): 'Normaal passen opa en oma op, dus zij misten hun kleinkinderen enorm, vooral de kusjes en knuffels. En dat was andersom net zo.' Overigens ergerden 6 op de 10 moeders zich weleens aan hoe (laks) andere ouders omgingen met de coronamaatregelen. Gelukkig zat 95 procent daarover wél op één lijn met hun partner.
Lees ook: Terugblik op corona-dilemmma's: mocht jouw kind opa en oma knuffelen?
Ik mis…
84 procent van de moeders gaf aan de afgelopen twee jaar íets te hebben gemist. Het meest misten zij de vrijheid om spontaan dingen te doen, zoals uitjes met het gezin, uit eten gaan, festivals bezoeken, op reis gaan, sporten, vrienden bezoeken en afspreken buitenshuis. Ook fysiek contact en knuffelen met bijvoorbeeld ouders werd veel genoemd, net als onbezorgdheid.
Meer tijd samen
Hoe frustrerend de coronamaatregelen bij vlagen ook waren voor veel mensen, het noodgedwongen thuis zitten bracht ook iets heel waardevols: ruim de helft van de moeders geeft aan dat ze sinds de pandemie meer tijd hebben kunnen besteden met hun kinderen. Een derde vindt zelfs dat ze meer leuke gebeurtenissen hebben meegemaakt met het gezin. Zou het niet mooi zijn als vooral die momenten later de herinneringen kleuren?
Het onderzoek van Ouders van Nu is in januari 2022 gedaan onder 4.500 Nederlandse moeders van 20 tot 45 jaar, met kinderen van 12 jaar en jonger, door middel van online interviews. Op de variabelen woongebied, leeftijd (in de categorie 20-45 jaar) en hoogst voltooide opleiding, representeert deze steekproef de werkelijke verdeling in Nederland. Hoewel de enquête gericht was op alle ouders, hebben er te weinig vaders gereageerd om ze mee te kunnen nemen in de conclusies.
Lees ook:
Moeder-van-drie Suzanne heeft long covid: 'Mijn leven staat al een jaar stil'
Muk leidt zes GGD-testlocaties: 'Al ben ik niet altijd fysiek thuis, ik laat de kinderen elke dag weten dat ik er voor ze ben'
Sanne was zwanger en verpleegkundige op de corona-afdeling: 'Uitvallen was geen optie'