1. Hoelang mag een baby koorts hebben?
Meestal is koorts bij een baby onschuldig en gaat het na een paar dagen vanzelf over. Koorts op zich is niet schadelijk, het zorgt er juist voor dat ziekteverwekkers worden opgeruimd. Baby's jonger dan 3 maanden moeten bij koorts wel altijd worden beoordeeld door de huisarts. Blijf, ook als je baby ouder is, daarnaast altijd opletten hoe het met je baby gaat en of hij andere klachten heeft. Ook wanneer de koorts niet hoog is. Benieuwd bij welke klachten je de huisarts moet bellen?
Lees dan verder: Koorts bij je baby: hoe komt het en wat kun je eraan doen?
2. Wanneer draait een baby in de buik?
Het grootste deel van de zwangerschap ligt een baby regelmatig met zijn hoofd boven en zijn billen beneden. Baby's draaien veel in de baarmoeder en veranderen dan ook vaak van ligging, soms wel tot 36 weken. Rond de 30 weken ligt zo'n 25-30 procent van de baby's in een stuitligging. Vier weken later ligt gemiddeld nog maar 3 tot 4 procent in stuitligging. Benieuwd naar de verschillende liggingen en hoe zo'n stuitligging voelt?
Lees dan verder: Stuitligging: draaien of niet?
3. Vanaf wanneer kruipt een baby?
Als je baby tussen de 7 en 9 maanden oud is, begint hij met kruipen. Ook hier geldt: sommige baby's zijn veel sneller en andere baby's gaan juist later kruipen. Pas wanneer hij er fysiek aan toe is, kan je baby leren kruipen. Daarvoor moet hij namelijk eerst een paar andere dingen kunnen. Zo moet hij zijn hoofd en borst kunnen optillen als hij op zijn buik ligt. Ook zal hij al wat kracht in zijn handen en armen moeten hebben, omdat hij daarop leunt tijdens het kruipen. Benieuwd naar tips om het kruipen te stimuleren?
Lees dan verder: Wanneer leert mijn baby kruipen?
4. Welke schoenmaat heeft een baby van 1 jaar?
Als je kind eenmaal kan lopen, is het belangrijk dat hij de juiste schoenmaat draagt. Let hier goed op als je de schoenen koopt, en controleer daarna ook regelmatig of de schoenen nog de juiste maat hebben. Maar hoe weet je dat zeker bij kleine kinderen? Daar is een simpele truc voor.
Veel (kinder)schoenen hebben een losse binnenzool. Je kunt de lengte controleren door de binnenzool uit de schoen te halen en de afdruk van de voet op de zool te bekijken. Als de afdruk van de tenen op de rand van de zool staat, is de schoen te klein. Om te kijken of (nieuwe) schoenen de juiste maat hebben, kun je je kind op de binnenzool laten staan. Zorg dat je kind zo ver mogelijk naar achteren op de binnenzool staat en kijk hoeveel groeiruimte er over is bij de tenen.
Het advies is om gemiddeld 1 tot 1,5 centimeter groeiruimte aan te houden. Tenen mogen aan de zijkant ook niet over de zool hangen. Dan zijn de schoenen in de neus te smal. Meet je op deze manier de maat schoenen, dan is het belangrijk dat je kind rechtop staat. Als de binnenzool niet uitneembaar is, kun je de voeten van je baby opmeten. Hoe je dat het beste kan doen, lees je hier: Groei kindervoeten: schoenmaat van je baby
5. Wanneer is het geslacht van een baby bekend?
Iedere zwangere heeft bij twintig weken zwangerschap recht op een echo, de 20 wekenecho. Je zorgverzekeraar vergoedt dit onderzoek. De 20 wekenecho hoort bij de prenatale screening: het doel is om de gezondheid en ontwikkeling van je baby te onderzoeken. Geslachtsbepaling hoort niet bij deze echo.
De echoscopist vraagt doorgaans wel of je wilt weten of het een jongen of meisje wordt, maar is niet verplicht om hiernaar te kijken. De echoscopist kan op de 20 wekenecho het geslacht herkennen. Krijgt hij of zij het geslacht goed in beeld en wil je het weten? Dan krijg je het geslacht van de baby tijdens de 20 wekenecho te horen. Wil je het niet weten? Dan brengt de echoscopist het geslacht niet in beeld of vraagt je om even de andere kant op te kijken. Benieuwd naar hoe je op een echo het geslacht kunt zien? Lees dan verder: Geslachtsbepaling: een jongen of meisje?
6. Wanneer krijgt een baby tandjes?
Gemiddeld komen de eerste tandjes van je baby door met 6 maanden. Sommige baby's zijn wat eerder en krijgen al met 4 maanden de eerste tandjes. Andere kinderen krijgen rond hun eerste verjaardag pas hun eerste tand. Als het eerste tandje eenmaal door is, komt er gemiddeld één tand per maand bij. Benieuwd naar wat de symptomen zijn van doorkomende tandjes en hoe je de pijn kunt verlichten?
Lees dan verder: Doorkomende tandjes baby: wat kun je doen?
7. Welke thermometer gebruik je voor een baby?
Er zijn verschillende soorten thermometers die je kunt gebruiken om de lichaamstemperatuur op te meten en te beoordelen of je kind verhoging heeft. Maar let op, ze zijn niet allemaal even geschikt of nauwkeurig. Welke thermometer voor een baby is nou het beste? De digitale thermometer staat op alle babyuitzetlijsten en wordt het meest gebruikt, maar er zijn er nog meer. Lees dit artikel om erachter te komen welke thermometers je nog meer kunt gebruiken: Beste thermometer baby: welke kies je?
8. Vanaf wanneer mag een baby een speen?
Je mag je baby een speen geven, zodra hij de borstvoeding goed onder de knie heeft. Dit kan dus al in de kraamweek zo zijn, maar het kan ook iets langer duren. Merk je dat je baby goed drinkt, dan kun je een fopspeen proberen. Benieuwd naar de voor- en nadelen van een fopspeen? Lees dan dit artikel: Fopspeen kopen: wat is de beste speen voor je baby?
9. Hoe maak je een baby wakker voor voeding?
Het is goed om te kijken naar je baby en de voedingssignalen die hij laat zien, en hem het liefst uit zichzelf wakker te laten worden. Wanneer hij wakker wordt, op zijn handjes gaat sabbelen en/of zoekbewegingen maakt met zijn mond, is het tijd voor een voeding. Als je baby zelf aangeeft dat hij er klaar voor is, gaat het drinken vaak het makkelijkst.
Slaapt je baby veel, dan kan en mag je hem de eerste maanden best wakker maken voor een voeding als hij lang slaapt. Is je baby bijvoorbeeld na een uur of vier slapen overdag nog niet wakker, dan is het verstandig om hem wakker te maken om te drinken. Benieuwd naar hoelang een baby mag slapen zonder voeding? Lees dan dit artikel: Baby wakker maken voor een voeding
10. Hoe zwaar is een baby bij de geboorte?
Gemiddeld weegt een Nederlandse baby 3500 gram bij de geboorte. Meisjes hebben een gemiddeld geboortegewicht van 3290 gram. Jongens zijn gemiddeld 120 gram zwaarder bij de geboorte, namelijk 3410 gram. Een tweede kind is vaak zwaarder dan het eerste kind, het verschil is gemiddeld ongeveer 200 gram. Hoeveel een baby weegt bij de geboorte hangt af van een aantal factoren. Lees dit artikel om erachter te komen om welke factoren dit gaat: Groeicurve: de lengte en het gewicht van je baby