Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
vragen voor kinderen
door

8 vragen die je aan je partner moet stellen voordat je aan kinderen begint

Het moment is daar: je partner en jij praten over kinderen. Hoe weet je zéker dat je het aandurft? Stel elkaar deze vragen om erachter te komen of jullie (een beetje) op één lijn liggen wat het ouderschap betreft. Voordat jullie met slapeloze nachten moeten dealen.

Advertentie
 1. Wat gebeurt er als het niet meteen lukt?
  Een kind moet je gegund zijn. Het kan best even duren voor je zwanger raakt. Misschien heeft je partner of jij wel vruchtbaarheidsproblemen. Wat gebeurt er dan? Misschien staat jouw partner wel open voor adoptie, maar wil jij koste wat het kost, desnoods via een medisch traject, een biologisch kind.
 2. Hoeveel wil je van tevoren weten?
  Voordat het kind wordt geboren, kun je al van alles over hem weten. Wat het geslacht is, maar ook over zijn gezondheid. Wat willen jullie weten? En de moeilijke, maar belangrijke vraag: wat doen jullie als het kind niet gezond blijkt te zijn?
 3. Waar wil je je kind grootbrengen?
  In welke omgeving je een kind wil laten opgroeien, is bepalend voor je toekomstbeeld. Misschien willen jullie wel van de stad naar het platteland verhuizen, of is er een groter huis nodig. Lees ook: Wat kost het hebben van een kind?
 4. Hoe gaan we het financieren? 
  Jullie dromen waarschijnlijk het liefst weg bij namen en babykleren, maar geld is een belangrijk onderwerp. Hoe doen jullie dat met werken: allebei fulltime, een dag minder of gaat er iemand misschien wel stoppen? En hebben jullie opvang nodig, een oppas, crèche of gastgezin?
 5. Hoe zie je de taakverdeling in het huishouden voor je?
  Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. Het is altijd druk en er moet veel gebeuren. Daarom is het goed om er van tevoren over na te denken hoe jullie de taken verdelen, zodat jullie allebei aan dat idee kunnen wennen.
 6. Hoe wil je jouw kind opvoeden? 
  Verschillende opvattingen over de opvoeding kunnen voor spanningen zorgen tussen jou en je partner. Praat hier daarom al voor de komst van jullie kind met elkaar over. Hoe treden jullie als team thuis op en op welke manier communiceer je met elkaar in het bijzijn van jullie kind? Niet erg als jullie niet overal hetzelfde over denken, maar zorg uiteindelijk dat jullie neuzen wel dezelfde kant opstaan als het om opvoeden gaat.
 7. Wat wil je jouw kind meegeven?
  Normen en waarden lijken vanzelfsprekend. Jij hebt ze van jouw ouders geleerd, en dat is voor jou normaal. Maar de normen en waarden van jouw partner kunnen weer heel anders zijn. Bedenk dus van tevoren wat jullie je kind wil meegeven. Denk hierbij ook aan religie.
 8. Hoe houden we onze relatie leuk?
  Met de komst van een kind verandert jullie relatie. Naast partners, zijn jullie straks ook ouders. Veel stellen verwachten dat de komst van een baby ze dichterbij elkaar brengt. Maar het ouderschap brengt ook veel onzekerheden en spanningen met zich mee. Tel daar ook nog een aantal maanden vol gebroken nachten bij op en je snapt: je relatie leuk houden, is in de eerste paar jaar best een uitdaging. Hoe zorgen jullie dat jullie leuke partners voor elkaar blijven?

Lees ook: Aanstaand ouderschap, hoe denken jij en je partner daarover?

Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Rugzak

Naar school met Fjällräven!

Mini unisex rugzak
Shop nu