Lees ook: Eicellen invriezen, hoe gaat dat?
Het gaat volgens Nieuwsuur om de bedrijven: McKinsey, Hubspot, LinkedIn, Uber, Salesforce, SurveyMonkey en Google. De aanschaf van donorzaad, extra ivf-rondes of kosten voor draagmoederschap en adoptie vallen bij deze bedrijven ook onder de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Extraatje
In Amerika is het al langer normaal om dit 'extraatje' in de strijd te gooien: zo'n 40 procent van de grote werkgevers vergoedt daar vruchtbaarheidsbehandelingen en 20 procent daarvan vergoed ook het invriezen van eicellen.
Lees ook: Er is hoop: één op de vijf vrouwen wordt na ivf spontaan zwanger
Eigen rekening
Stellen met een medische indicatie in Nederland krijgen een medisch traject grotendeels vergoed vanuit het basispakket. De bewaarkosten voor de eicellen die zijn ingevroren, worden niet altijd vergoed door de verzekeraar.
Heb je geen medische indicatie dan moet je rekening houden met een bedrag van ongeveer 10.000 euro.
Kritiek
In Amerika is er al langer kritiek op arbeidsvoorwaarden die met vruchtbaarheid te maken hebben. Volgens sommigen zou het vergoeden van het invriezen van eicellen een bedrijfscultuur in de hand werken waarin vrouwen geen ruimte voelen voor het krijgen van een kind en aangemoedigd worden om het ouderschap uit te stellen.
Bron: NOS