Steeds meer ivf-centra gebruiken voor de selectie van embryo's een nieuwe techniek, die timelapse monitoring heet. Stellen met een kinderwens wordt vaak verteld dat deze nieuwe en dure methode de kans op een zwangerschap zou verhogen. Maar uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat dat niet zo is.
Zie ook: Ons dossier over ivf-behandeling
Computer berekent meest optimale groeipatroon
Een ivf-behandeling levert vaak meerdere embryo's op. Het laboratorium kiest welk embryo in de baarmoeder wordt geplaatst. Hierbij wordt gekeken naar de ontwikkeling van het embryo in de eerste drie tot vijf dagen. Hiervoor moeten de embryo's elke dag uit de broedstoof worden gehaald om ze onder de microscoop te beoordelen.
Door een nieuwe methode, timelapse monitoring, hoeft dat niet meer. Hierbij wordt van elk embryo een video gemaakt, waarna de computer met een algoritme berekent welk embryo het meest optimale groeipatroon laat zien. Zo is de ontwikkeling veel nauwkeuriger te volgen.
Lees meer: Welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er allemaal?
Geen grotere kans op een zwangerschap
Onderzoekers van het Amsterdam UMC wilden weten of de behandeling de zwangerschapskansen echt vergroot, vergeleken met de klassieke methode. Ze vergeleken de ivf-resultaten van 1731 patiënten in vijftien Nederlandse fertiliteitsklinieken in de periode van 2017 tot 2021. De helft van de patiënten kreeg in deze periode een kind.
Het bleek dat de timelapse monitoring niet leidde tot een grotere kans op een zwangerschap dan de klassieke aanpak, waarvoor embryo's voor de beoordeling regelmatig uit de broedstof worden gehaald. De timelapse broedstoof verbetert de succeskansen van een ivf-behandeling dus niet.
Nieuw is niet per se beter
De aanschaf en het onderhoud van timelapse apparatuur brengen hoge kosten met zich mee, terwijl deze extra uitgaven dus niet leiden tot meer zwangerschappen. Klinisch embryoloog Dorit Kieslinger: 'Ivf-centra wereldwijd voelen de druk om aan hun patiënten de meest recente technologieën aan te bieden. Wij zien regelmatig dat nieuwe apparaten of technieken in het ivf-laboratorium worden geïntroduceerd zonder eerst te onderzoeken of ze überhaupt tot een verhoogde kans op zwangerschap leiden. Maar nieuw betekent niet per se beter.'
Bron: Amsterdam UMC – Beeld: GettyImages