Embryo's van moeders die roken vlak voor en na de bevruchting, ontwikkelen zich langzamer. Op de 20 wekenecho is de foetus kleiner en het uiteindelijke geboortegewicht van de baby is vaak lager. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, gepubliceerd in Human Reproduction, een Brits wetenschappelijk tijdschrift.
Lees ook: Roken tijdens de zwangerschap
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek werden 689 zwangere vrouwen gevolgd, zij vulden vragenlijsten in. 'Tijdens het onderzoek is er voor het eerst gekeken naar het verband tussen roken door moeders vanaf veertien weken vóór de bevruchting tot tien weken erna en de ontwikkeling van het embryo', zegt onderzoeker en auteur Melek Rousian, gynaecoloog bij het Erasmus MC.
Verschil embryo-ontwikkeling
Onderzoekers zagen al voor de tiende week van de zwangerschap verschil tussen rokende en niet-rokende vrouwen. Bij vrouwen die tien of meer sigaretten roken per dag loopt de embryo-ontwikkeling achter met een dag. Bij vrouwen die zwanger raakten met ivf of icsi was dit verschil zelfs 1,6 dagen. De embryo's die deze ontwikkelingsachterstand in de loop van de zwangerschap niet inhaalden, hadden een grotere kans om klein(er) geboren te worden. Zo is het geboortegewicht van baby's van rokende moeders gemiddeld 93 gram lager dan dat van baby's van niet-rokende vrouwen.
Virtual reality
Aan de hand van virtualrealitybeelden konden de onderzoekers de ontwikkeling van de embryo's beoordelen. Zo werd gekeken naar de groei van het hoofd, buik en dijbeen in de foetale periode en gewicht bij geboorte. Carsten Pietersma, arts prenatale geneeskunde en promovendus vertelt: 'Een deel van de foetale en neonatale uitkomsten kan worden verklaard door roken tijdens de periode voor de conceptie en een deel kan worden verklaard door vanwege roken opgelopen vertraging in de embryonale ontwikkeling.'
Lees ook: Zwanger en stoppen met roken
Stoppen met roken
Het onderzoek wijst uit dat het van belang is om te stoppen met roken vóórdat je zwanger raakt. 'Het is sowieso goed om te stoppen met roken, in elk stadium van de zwangerschap', aldus Pietersma.
Bron: Zorgkrant – Beeld: GettyImages