Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
opvoeden jaren 90
door

Nostalgie: 9 dingen die je als ouder in de jaren '90 kon doen, maar nu niet meer

Kinderliedjes luisteren op de discman, naar de videotheek gaan voor een film: zo'n dertig jaar geleden was het allemaal heel normaal. En wat dacht je van de traktaties op school, die toen nog vol suiker mochten zitten. Deze 9 dingen konden in de jaren ’90 nog wel, maar nu echt niet meer.

Advertentie

1. Je kind met 50 cent naar de snoepwinkel sturen

Stuurde je jouw kind met 50 cent naar de snoepwinkel, dan kwam hij thuis met een royale buit. Vandaag de dag kun je daar – met een beetje geluk – twee snoepjes van kopen.

2. Je kind vrijwel geen schermtijd geven

Als je het ongeveer dertig jaar geleden had over ’tabletnekken’, hadden ze je raar aangekeken. Natuurlijk parkeerden ouders hun kinderen wel voor de tv, maar gezeur om smartphones en tablets was er toen niet. De schermtijd van kinderen is de afgelopen jaren flink omhoog gegaan. Over het algemeen speelden kinderen vroeger veel vaker en langer buiten.

Lees ook: 8 bizarre zwangerschapsadviezen van vroeger

3. Op zaterdag naar de videotheek gaan

Waar je nu honderden keuzes hebt op Netflix en Disney+, moest je back in the days naar de videotheek om een film te huren. Dat de discussie over welke kinderheld nu mee naar huis gaat in de videotheek moest worden gevoerd was minder, maar eenmaal thuis was je van het gejengel af. We hebben nu eenmaal deze film, daar moet je het mee doen.

Advertentie

4. Uitdelen met snoep, koek of chips

In de jaren ’90 deden ouders net zo hun best op de traktatie op school als nu, maar die voldeed aan eh, iets andere eisen. Of beter gezegd: geen eisen. Het was heel normaal om uit te delen met snoepgoed, koekjes of chips. Nu willen scholen en ouders dat de traktatie zo verantwoord mogelijk is. Liever geen snoep en chips, maar fruit en groente.

5. Op zondagochtend voor de buis zitten met een roze koek

Een roze koek om 10.00 uur: geen ouder zou zeggen dat het verantwoord is. Maar ja, in de jaren ’90 was er Villa Achterwerk en daar hóórde gewoon een roze koek bij. Als Roos en haar mannen er een aten, mochten jouw kinderen dat ook.

7. Favoriete kinderliedjes branden op een cd

Kinderliedjes luisteren op een stereo of discman, via een cd: het was de normaalste zaak van de wereld. Wilde je de favoriete nummers van je kind bundelen, dan moest je die (al dan niet illegaal) branden op een cd. Tja, dan zijn Spotify en YouTube toch veel handiger.

8. Alle foto’s op een filmrolletje maken

Oh, hij staat, hij staat! Nu pak je meteen je telefoon erbij om tientallen foto’s én een video te maken van deze mijlpaal. In de jaren ’90 was een camera niet altijd bij de hand en werden er al helemaal geen tientallen foto’s gemaakt, want dan was het filmrolletje meteen vol. Het leuke is wel dat die foto’s werden afgedrukt en in een fotoboek werden geplakt, om altijd te bewaren. Dat doen we tegenwoordig toch wat minder vaak meer.

Advertentie

9. Wandelen met een plastic buggy

Buggy’s zagen er zo’n dertig jaar geleden heel anders uit dan nu. Die toeters en bellen hoefden allemaal niet, sommigen waren zelfs gewoon van plastic gemaakt. Dat is nu niet meer voor te stellen. De veiligheidsnormen voor buggy’s zijn inmiddels flink aangescherpt. Gelukkig maar!

Tip! 20x babynamen uit de jaren ’90 die klaar zijn voor een comeback

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Shutterstock


Redactioneel – Offer – Prenataal onderzoek

BellySisters

Je zwangerschap vereeuwigd in een 3D-beeldje

Bekijk de mogelijkheden