Voor oudersJij als ouder

Psycholoog: 'Millennialouders leggen de lat hoog en cijferen zichzelf weg'

 
Psycholoog: ‘Millennialouders leggen de lat hoog en cijferen zichzelf weg’ Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Millennials zijn de meest besproken en onderzochte generatie ooit. Ze zijn digitaal onderlegd, ambitieus en zelfverzekerd. Daarnaast zijn ze de generatie die nu jonge (aanstaande) ouders zijn. Waar lopen deze millennialmama's en -papa's zoal tegenaan?

Lees verder onder de advertentie

Millennials (officieel generatie Y) zijn geboren tussen pak 'm beet 1982 en 2000 (zie uitleg onderaan het artikel). Ze groeiden op in tijden van razendsnelle technologische en digitale ontwikkelingen, waardoor ze als geen ander hun weg weten te vinden in de digitale wereld.

Ambitieus, leergierig en zelfverzekerd

Ze zijn ambitieus en leergierig, en vinden het belangrijk zich te blijven ontwikkelen. In vergelijking met voorgaande generaties zijn millennials zelfverzekerder, kunnen ze meer narcistische trekjes vertonen én zijn ze vaker angstig en depressief. Dat blijkt allemaal uit de vele wetenschappelijke onderzoeken naar deze generatie.

Het is een beeld dat gz-psycholoog Kirsten Bilderbeek herkent. Ze runt een praktijk voor (aanstaande) ouders, waar ze dagelijks de beslommeringen van millennials hoort. ,,Millennials leggen de lat hoog. Ze willen de perfecte ouder zijn, maar dat is een onmogelijk streven. Geen enkele ouder is perfect."

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Aanstaand ouderschap, hoe denken jij en je partner daarover?

Belang van de eerste duizend dagen

Volgens Bilderbeek, zelf ook een millennialmoeder, ontstaat de hang naar perfectie door het vertekende beeld van ouderschap dat ze op sociale media zien. Ook spelen de eindeloze hoeveelheid informatie, adviezen en tips die online beschikbaar zijn een rol.

Een onderwerp waarover bijvoorbeeld tegenwoordig veel te lezen is, is het belang van de eerste duizend dagen van een kind. ,,Ook ouders die hun leven op orde hebben, maken zich zorgen om die eerste duizend dagen. Ze zijn bang het niet goed genoeg te doen en hun kind te beschadigen als ze een fout maken, terwijl ze in de basis gewoon goede ouders zijn die een gezonde en veilige omgeving creëren voor hun kind."

Lees verder onder de advertentie

Nastreven van perfectie geeft druk

Het is bewezen dat ervaringen die een kind in zijn kindertijd opdoet, impact hebben op hoe hij zich later als als volwassene ontwikkelt. Maar volgens Bilderbeek gaat dat om een basisgevoel van veiligheid dat in veruit de meeste gezinnen gewoon in orde is, niet over details zoals een speen die al dan niet goed is uitgekookt.

,,Het nastreven van perfectie uit angst je kind tekort te doen, zorgt voor veel druk. Die druk heeft weer impact op hoe ontspannen je in het ouderschap staat. In hoeverre je kunt genieten van je kind(eren), vertrouwen hebt in jezelf en je weet: ik ben een goed-genoeg ouder." En juist dat gevoel van 'ik doe het goed genoeg' zorgt voor meer ontspanning en plezier.

Lees ook: Goed genoeg ouderschap: 'Feilbare ouders bewijzen hun kind een enorme dienst'

Lees verder onder de advertentie

Anders dan hun ouders

Grootouders spelen vaak een belangrijke rol in het leven van de kinderen van millennials. Toch gooien de ouders van nu, zelf kinderen van babyboomers, het vaak heel bewust over een andere boeg dan hun eigen ouders het destijds deden. Ze willen het anders doen, beter bovendien.

Bilderbeek: ,,Er is een transitie gaande. Onze ouders keken meer gedragsmatig naar de opvoeding. Het was een systeem van straffen en belonen, het geven van time outs of een kind naar zijn kamer sturen als het niet luistert. Millennialouders kijken vaker naar wat achter het gedrag zit en gaan op zoek naar de emotionele behoefte die daarbij hoort."

Millennials offeren zichzelf op

Deze benadering kent een keerzijde. ,,Voor een grote groep millennials was er in hun eigen kindertijd weinig ruimte voor hun emoties. Juist daarom vinden zij het extra belangrijk om aandacht te hebben voor de gevoelens van hun kind(eren), maar kunnen ze hierbij zichzelf wegcijferen."

Lees verder onder de advertentie

Een thema dat als gevolg daarvan vaak terugkomt in de praktijk van Bilderbeek is zelfopoffering.

,,Sommige millennialouders geven zich helemaal over aan hun rol als ouder en gaan daarbij voorbij aan zichzelf en hun eigen verlangens en behoeftes."

Lees ook: 10 goede voornemens die elke aanstaande ouder zou moeten hebben

Lees verder onder de advertentie

Het hóéft niet volgens de boekjes

Het advies dat Bilderbeek heeft voor millennials: ,,Wees wat minder streng voor jezelf en geniet van je kind(eren). Het hóéft allemaal niet precies volgens de boekjes. Doe het op je eigen manier, dat maakt het ouderschap fijner en leuker."

En die eerste duizend dagen? ,,Natuurlijk zijn ze belangrijk, maar dat betekent niet dat alles perfect moet zijn." Integendeel. Volgens de psycholoog geef je daarmee geen goed voorbeeld aan je kind(eren), omdat fouten maken er nou eenmaal bij hoort. ,,Terugkomen op iets wat je niet zo handig aanpakte, een fout herstellen en uitleggen dat het anders had gemoeten: daar leert je kind juist van."

Verantwoording: over de precieze leeftijd van millennials bestaan verschillende meningen. Wij volgen de definitie van Howe en Strauss, auteurs van het boek Millennials Rising: The Next Great Generation.
De omschrijving van millennials steunt op onderzoek van Deal, Altman en Rogelberg (2010), Konrath, O'Brien, & Hsing (2011) en Twenge, Konrath, Foster, Campbell, & Bushman (2008).

Lees verder onder de advertentie

Speciaal voor millennial-ouders die (weleens) tegen hierboven omschreven problemen aanlopen, maakt psycholoog Kirsten Bilderbeek de podcast LIMA (Liefdevolle mama's). Gratis te beluisteren via o.a. Spotify.

Lees ook: Gezinnen missen steun, blijkt uit onderzoek: 'Het beeld is: jij hebt ervoor gekozen, zoek het dan zelf maar uit'

Dit artikel verscheen eerder op Ouders van Nu.

Lees verder onder de advertentie