
Onderzoek bewijst: van ijs eten word je slimmer!
Kan je geen ijssalon passeren zonder dat je kind om een ijsje zeurt? Stap volgende keer direct naar binnen en bestel een bolletje of twee. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van ijs kinderen slimmer maakt. En - goed nieuws! - ook voor jouw brein heeft het eten van ijs voordelen.
Wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat het nuttigen van een ijsje de leesvaardigheid van een kind verbetert en slimmer maakt… Kijk, daar worden we blij van. Maar hoe zit dat dan precies? En geldt dat voor ál het ijs? Zowel waterijs, ambachtelijk schepijs als een Cornetto of Magnum?
Geen eitje maar ijsje
Zet ijs je op scherp, net als een koude douche? Onderzoek doet vermoeden van wel. Voor een studie aan de Kyorin Universiteit in Tokio hebben Japanse wetenschappers een groot aantal deelnemers opgedeeld in twee groepen. De ene groep kreeg als ontbijt drie bollen vanille ijs voorgeschoteld, de andere groep een normaal ontbijtje. Ei, toast, cornflakes, je kent het wel. Na het nuttigen van het ochtendmaal werden beiden groepen onderworpen aan verschillende mentale tests. De uitkomst? De groep die ’s morgenvroeg ijs at bleek informatie sneller en beter te verwerken dan de groep die een gewoon ontbijt had gegeten.
Leesvaardiger
En niet alleen in Japan maar ook down under heeft men een groot voordeel aan het eten van ijs ontdekt. Onderzoek laat zien dat er een duidelijk verband is tussen het consumeren van ijs en de leesvaardigheid van kinderen. Zo zou het geen toeval zijn dat Australië, daar waar ze het meeste ijs ter wereld eten (zo’n 13 liter ijs per inwoner per jaar), óók het land met de meest geletterde kinderen.
Raketje, perenijsje of Cornetto?
Tot slot, goed om te weten: in beide onderzoeken gaat het om schepijs. Dus geen handijs als een raketje, perenijsje of Cornetto maar echt schepijs zoals een bolletje vanille bijvoorbeeld. Of pistache, stracciatella, hazelnoot, mango, citroen… Het is maar net waar je zin in hebt.
Zo, en dan nu op naar de eerste de beste ijssalon!
Meer lezen?
- Help! Mijn peuter wil niet (avond)eten
- Dit is waarom kinderen op het kinderdagverblijf wél hun bordje leegeten
- Waarom we beschuit met muisjes eten bij een geboorte (en alleen in Nederland)
Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bron: audacy, economist – Beeld: Getty Images