
11 dingen die je partner doet als je borstvoeding geeft (als je geluk hebt!)
Het geven van borstvoeding kan best pittig zijn. Heb ik wel genoeg melk? Heeft mijn baby wel genoeg gehad? Zal ik wel of niet voeden in het openbaar? Fijn als je dan kunt rekenen op de onvoorwaardelijke steun van je partner.
Uit onderzoek blijkt dat een partner die je steunt en helpt heel belangrijk is bij het geven van borstvoeding. Daarom een lijstje met dingen die je partner vast en zeker ook doet als jij borstvoeding geeft.
-
Waar en wanneer je jullie baby ook wilt voeden, hij vindt het goed
Het is in eerste instantie belangrijk dat jullie baby voldoende voeding binnenkrijgt en dat je hem voedt zodra hij honger heeft. Ook als je op dat moment buiten de deur bent. Voeden in het openbaar wordt al minder onwennig als je partner het niet gek vindt en gezellig met je blijft kletsen tijdens het voeden.
-
Hij steunt je beslissing in hoe discreet je wilt voeden
De een heeft er geen moeite mee als er een beetje borst zichtbaar is tijdens het voeden in het openbaar. Een ander voelt zich comfortabeler om met een doek wat privacy te creëren. Je partner heeft hier geen uitgesproken mening over: Whatever works for you.
Lees ook: 10 momenten waarop je je partner wel kunt schieten als je zwanger bent
-
Hij komt voor je op
Blijkbaar vinden mensen het heel normaal om ongevraagd hun mening te geven als het op borstvoeding aankomt. Gelukkig zal hij altijd voor je opkomen in dit soort situaties.
-
Hij vraagt of je iets nodig hebt
Een glas water? Je telefoon? De afstandsbediening? Een spuuglap? Hij snapt dat je niet zo mobiel bent als je je net met drinkende baby hebt geïnstalleerd op de bank.
Tip: Je partner een flesje laten geven? De beste borstkolven vind je hier.
-
Hij weet dat hij ook weleens een voeding kan geven
Met een voorraad gekolfde melk kan hij zonder problemen een nachtvoeding overnemen, zodat jij ook eens een nacht kunt doorslapen. Hij weet dat het voeden teamwork is.
-
Hij is je steun en toeverlaat
Hij vraagt je nooit of de baby wel genoeg heeft gegeten. Hij zegt niet dat je moet stoppen als je even klaagt dat borstvoeding geven zwaar is. Hij geeft je geen rotgevoel als je toch besluit om op flesvoeding over te stappen en hij zal nooit zeggen: ‘Het zal wel pijn doen, omdat je het niet goed doet.’ Hij moedigt je juist aan.
-
De beste stuurlui
Soms kan het enthousiaste support doorslaan. Gelukkig beseft jouw partner dat de beste stuurlui aan wal staan en wordt hij geen irritante know-it-all.
-
Hij vergelijkt je niet met andere vrouwen
Niet met z’n moeder, collega, nicht of welke vrouw dan ook.
-
Hij beschouwt jouw borsten niet als zijn eigendom
Dus maakt ook geen grapjes over het delen van jouw borsten of wanneer hij ze nou eindelijk weer eens terugkrijgt.
-
Hij vraagt hoe het met je gaat
Hij ziet je niet als een soort baby-voedmachine en snapt dat er heel wat (hormonen!) bij komt kijken als je je baby borstvoeding geeft. Omdat borstvoeding geven behoorlijk veel energie kan kosten is hij extra zorgzaam.
-
Hij laat je lekker snacken
Zelfs als het buitensporig lijkt te worden veroordeelt hij de hoeveelheid snacks die jouw enorme hongergevoel moet stillen niet. (Het is trouwens ook wetenschappelijk bewezen dat je van een goede relatie dikker wordt)
Lees ook:
16 tekenen dat je partner een goede ouder is
Dit is waarom de eerste maand borstvoeding het zwaarst is
Bron: Romper