Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Ben jij een wat oudere vader? Dit zijn de voordelen!

De gemiddelde leeftijd waarop mannen voor het eerst vader worden vaders ligt een stuk hoger dan bij vrouwen: 34 jaar tegenover 29,5 jaar. Zo'n 16 procent van de vaders is zelfs 40 jaar of ouder. Helemaal niet erg, want er zitten heel wat voordelen aan het hebben en zijn van een oudere vader.

Advertentie
 1. Slimmere zoons

  Volgens Amerikaans onderzoek zijn kinderen van ‘oudere’ vaders – dat betekent in dit geval: vaders die 35+ waren toen hun kind geboren werd – vaak slimmer dan gemiddeld. Kinderen – vooral zoons – met een oudere vader zijn ietsjespietje minder sociaal, maar hebben een hoger IQ én kunnen zich beter focussen op onderwerpen die ze interesseren. En laten dat nou net de ‘nerdy’ eigenschappen zijn die kinderen in deze digitale tijd goed kunnen gebruiken.

 2. Langer leven

  De kinderen van oudere vaders kunnen rekenen op een langer leven. Dat zegt Professor Lee Smith, geneticus aan de universiteit van Edinburgh in The Sunday Times. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen van oudere vaders langere telomeren hebben en deze chromosoomuiteinden staan in verband met een langere levensverwachting.

 3. Vaker een dochter

  Bij mannen van 35 jaar en ouder neemt het aantal zaadcellen met een X-chromosoom toe, waardoor zij vaker dochters krijgen. Dat schrijven wetenschappers in het vakblad ‘Fertility and Sterility’. Voor hun onderzoek analyseerden de onderzoekers spermamonsters van 5081 mannen tussen de 16 en 72 jaar oud. Ze keken o.a. naar de hoeveelheid, de beweeglijkheid en de vorm van de cellen. Zo ontdekten ze dat deze factoren vrij stabiel bleven tot de leeftijd van 34 jaar. Daarna neemt het aantal spermacellen af en wordt de kans op een dochter relatief groter.

   

 1. Alles voor de kinderen

  In een onderzoek naar het vaststellen van de ideale leeftijd om een eerste kind te krijgen, gaven de meeste respondenten aan dat er meer voordelen zaten aan het ouderschap op oudere, dan op jongere leeftijd. Dit geldt trouwens voor zowel moeders als vaders. Wanneer een man wat ouder is en een stabiel inkomen heeft en goed in zijn vel zit, zal hij wat meer ruimte in zijn leven hebben om zich met zijn kinderen te bemoeien dan een jonge vader, die het nog helemaal moet gaan maken. ’34 jaar is dé ideale leeftijd om voor het eerst moeder te worden’

 2. Sociaal netwerk

  Mannen die op wat latere leeftijd kinderen krijgen, zijn beter in het leggen en onderhouden van sociale contacten dan jongere vaders. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veranderingen in het sociaal netwerk van ouders zijn vooral afhankelijk van de timing van de gezinsuitbreiding. Zo zijn die veranderingen bij laat ouderschap over het algemeen positief, en die bij vroege ouders eerder negatief.

Benieuwd naar de nadelen, want die zijn er natuurlijk ook, kijk dan even hier.

Bron: Reader’s Digest, Het Laatste Nieuws, NBC News, De Volkskrant Beeld: Shutterstock

Commercieel – Hema – Offer – Winterjas

Jassen

Met een zachte teddy voering en twee steekzakken
Vind je hier