Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Biologische kinderen niet voorgetrokken’

Ouders trekken hun biologische kinderen over het algemeen niet voor ten opzichte van geadopteerde kinderen. Wel zouden adoptiekinderen binnen families eerder van negatief gedrag worden beticht. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas.

Advertentie

Volgens de evolutietheorie zouden mensen hun biologische kinderen bij de opvoeding onbewust moeten voortrekken. Hiermee zouden ze de kans vergroten dat hun genen succesvol worden doorgegeven.

Om deze theorie te onderzoeken, bestudeerden de wetenschappers gegevens van zogenoemde virtuele tweelingen in de Verenigde Staten. Dit zijn broers of zussen van ongeveer dezelfde leeftijd, waarvan er één is geadopteerd.

Vragenlijsten over gedrag kinderen

De wetenschappers hadden de beschikking over vragenlijsten waarop ouders het gedrag en de karaktereigenschappen van hun biologische en geadopteerde kinderen beschreven. Uit het onderzoek blijkt dat de vaders en moeders goede eigenschappen, zoals bijvoorbeeld doorzettingsvermogen, even vaak toeschreven aan hun adoptiekinderen als aan hun eigen zoons en dochters.

Arrogantie

Wanneer alle door de ouders ingevulde gegevens werden vergeleken, kregen biologische kinderen ook even vaak negatieve opmerkingen te verduren als adoptiekinderen.

Advertentie

Maar binnen families was er vaak wel een klein verschil: in vergelijking met hun ‘biologische’ broers en zussen werden de adoptiekinderen relatief vaak verantwoordelijk gehouden voor negatief gedrag, zoals bijvoorbeeld arrogantie.

Kinderwens

Hoofdonderzoekster Nancy Segal vermoedt dat ouders hun adoptiekinderen over het geheel genomen hetzelfde behandelen als hun ‘eigen’ zoons en dochters, omdat adoptie bijna nooit meer uit noodzaak gebeurt.

De meeste mensen die een kind adopteren, doen dat volgens haar om een onvervulde kinderwens te bevredigen. Daardoor speelt de evolutietheorie geen rol meer en worden adoptiekinderen op precies dezelfde manier opgevoed als biologische kinderen.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Evolution & Human Behaviour – Foto: 123rf

Advertentie

 

Lees ook:

Vormen van adoptie

Adoptievoorwaarden

Binnenlandse adoptie

Procedure buitenlands adoptiekind

Ouders van Nu product – Van Peuter tot Kleuter

Met informatie én tips over het gedrag van je peuter

€27,50
Bestel nu