Schoolvakanties van 2025: zet maar in je agenda
Heerlijk om alvast een vakantie vooruit te plannen en wat voorpret te hebben. Maar dan is het natuurlijk wel zo handig als je een overzicht van de schoolvakanties voor 2025 hebt.
Wij zetten de data die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zijn uitgegeven op een rij. Kun jij alvast gaan bedenken wat je wilt gaan doen, eventueel een vakantie boeken en/of zorgen voor oppas of de bso tijdens deze vrije weken voor je kind.
Voorjaarsvakantie 2025
Even lekker thuis een paar dagen uitrusten, een leuk museum bezoeken of gezellig zwemmen. Of misschien gaan jullie nog op wintersport of een paar dagen weg in eigen land? De voorjaarsvakantie duurt een week en valt vaak in februari of begin maart.
Tip: Gebruik een handige planner voor het gezin
Meivakantie 2025
Scholen mogen de meivakantie een week uitbreiden. De overheid adviseert scholen om dit in 2025 te doen van 19 t/m 27 april, maar daar mogen scholen van afwijken. Kijk in de schoolgids of op de website van de school van je kind voor de juiste data.
Lees ook: Dit zijn de leukste activiteiten en reisbestemmingen voor de meivakantie
Zomervakantie 2025
Het kan verleidelijk zijn om net voor de zomer op vakantie te gaan. Op vakantie gaan buiten het hoogseizoen betekent immers minder drukte en vaak kun je een stuk goedkoper weg. Maar zodra je kind 5 jaar is, is hij leerplichtig. Dat betekent dat je hem niet zomaar meer mag afmelden voor een vakantie. Doe je dat wel, dan kun je een boete krijgen. Maar natuurlijk zijn er uitzonderingen.
Herfstvakantie 2025
Let op: de data voor de herfstvakantie zijn een advies, scholen hoeven zich hier niet aan te houden. Kijk in de schoolgids of op de website van de school van je kind voor de juiste data.
Tip: Wij selecteerden 7 mooie accommodaties voor een weekje weg in de herfst
Kerstvakantie 2025-2026
Lees ook: Op wereldreis met je gezin? Sonja ging twee keer en deelt haar reistips
Leerplichtwet en schoolvakanties
Zodra je kind vijf jaar of ouder is, mag je hem niet zomaar thuis houden of op vakantie gaan wanneer jij dat wilt. Sterker nog, wanneer je je kind van school houdt zonder toestemming van de schooldirecteur of leerplichtambtenaar, bega je een strafbaar feit. Je overtreedt dan namelijk de leerplichtwet en dit kan een flinke boete opleveren van wel 45 euro per kind per gemiste dag.
Uitzonderingen op de regel
Er zijn uitzonderingen die het mogelijk maken om wel met je kind buiten de vaste schoolvakanties weg te gaan. Je maakt dan gebruik van het 'beroep op vrijstelling'. Je kunt hier een beroep op doen als jij of je partner bijvoorbeeld geen vrij kunnen krijgen vanwege piekdrukte of omdat het soort werk het niet toelaat om in de reguliere vakanties vrij te nemen.
Hoe vraag je vrijstelling aan?
Wil je tien dagen of minder weg buiten de schoolvakanties? Dan kun je een verzoek indienen bij de schooldirecteur. Willen jullie langer weg, dan moet je dit doen bij de leerplichtambtenaar. Het verzoek moet altijd schriftelijk worden ingediend en uiterlijk acht weken voor de geplande vakantie worden ingeleverd.
Verder mag de vakantie niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen. Let op: boek je vakantie niet voordat je daadwerkelijk toestemming hebt. Ook al vind jij de reden voor verlof logisch, het is altijd afwachten of het verlof ook echt wordt toegekend.
Alles geregeld?
Verlof door bijzondere omstandigheden
Er zijn nog een paar andere reden, behalve vakantie, waarvoor je extra verlof kunt aanvragen:
Verhuizing
Een huwelijk van bloed- of aanverwanten
Ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten
Overlijden van bloed- of aanverwanten
Viering van een ambts- of huwelijksjubileum van ouders/verzorgers of grootouders
Wil je vanwege een van deze redenen verlof aanvragen, dan moet je dit doen bij de directeur van de school van je kind. Natuurlijk kun je ook verlof aanvragen voor bijvoorbeeld een huwelijk van iemand die geen familie is, maar waar je wel graag met het hele gezin naartoe wilt. De schooldirecteur bepaalt ook in dat geval of het verlof wordt toegekend.
Bezwaar
Heb je extra verlof aangevraagd voor je kind en heb je het niet gekregen, dan kun je schriftelijk bezwaar maken. Dit moet je doen bij degene die je verzoek eerder heeft afgewezen.
Ongeoorloofd verzuim
Heb je geen zin in de rompslomp om extra verlof aan te vragen of is het afgewezen en besluit je je kind toch thuis te houden? Dan zou je daar wel eens spijt van kunnen krijgen. Steeds vaker wordt er op vliegvelden gecontroleerd op de dagen vlak voor en na de schoolvakantie of kinderen die dan reizen wel toestemming van school of vrij hebben.
Ook kan de school een leerplichtambtenaar bij je langs sturen als ze vermoeden dat je kind niet ziek is, maar op vakantie. Word je betrapt, dan kan je een boete krijgen van 45 euro per dag per kind. Maak je het al te bont, dan kan het zelfs zijn dat je voor de rechter moet verschijnen.
Lees ook: Slapen op vakantie: handige tips en tricks die helpen
Bron: Rijksoverheid