Natascha (31) werkt in de ouderenzorg. Haar partner Jordy (34) is leidinggevende in de logistiek. Samen hebben ze twee kinderen: Mason (5) zit sinds een jaar op de basisschool, Lizz (3) gaat één dag per week naar de kinderopvang.
Aankleden voor de kinderen wakker zijn
Natascha: 'Ik zet mijn wekker altijd om 06.30 uur. Omdat ik meestal op maandag avonddienst heb, kan ik de kinderen zelf wegbrengen. Mijn vriend en ik hebben onregelmatige werktijden, dus dat vereist veel planning. Als mijn vriend dagdienst heeft, heb ik meestal avonddienst. Dan doet hij de ochtendroutine, maar meestal doe ik het omdat hij vaak werkt of slaapt vanwege nachtdiensten.
Ik zorg er altijd voor dat ik me aankleed voordat de kinderen wakker worden. 's Avonds maak ik de broodtrommels al klaar, wat veel tijd scheelt in de ochtend. Ik zet ze aan het ontbijt en laat ze even ontspannen met de tv of hun iPad, terwijl ik mezelf klaarmaak, inclusief make-up en ontbijt.
Daarna kleed ik ze aan, poets hun tanden en zorgen we ervoor dat we om 08.15 uur op de fiets zitten. We brengen Mason eerst naar school en rijden daarna door naar de opvang voor Lizz. Dat is onze routine elke ochtend als we naar school moeten.
Lees ook: Tandenpoetsen van je kind vóór of na het ontbijt: wat is beter?
Oma's, buren en vrienden helpen mee
Ondanks dat we allebei onregelmatig werken is de organisatie wel echt dichtgetimmerd. Ik ben standaard op dinsdag en woensdag vrij, dus dan ben ik sowieso thuis. Op donderdag en vrijdag past mijn moeder op. Mijn moeder is heel flexibel; als ik bijvoorbeeld op donderdag of vrijdag avonddienst heb en mijn vriend is niet thuis, dan komt zij ook 's avonds oppassen.
Ik vraag ook weleens mijn schoonmoeder om te helpen, vooral als mijn vriend nachtdienst heeft en ik avonddienst op maandag, zodat we elkaar net niet overlappen. Dan komt mijn schoonmoeder hier zitten, omdat mijn ouders een uur van ons vandaan wonen. Die vraag ik niet zo snel voor de kleine dingetjes.
Verder heb ik ook buren en vrienden waar ik altijd een beroep op kan doen. We proberen echter altijd zelf heel goed te plannen, zodat we zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen. We willen het met z'n tweeën zo goed mogelijk oplossen.
Racen voor zwemles op dinsdag
Dinsdag is echt een drukke dag voor ons. Mason komt dan om 15.00 uur uit school en om 15.30 uur moet hij in het zwembad liggen. Dus ik race uit school door naar het zwembad, kleed hem uit, en dan begint de zwemles. Voordat we dan klaar zijn en weer thuis zijn, is het al laat. We moeten ook op tijd op bed liggen omdat de volgende dag school is.
Om 16.15 uur is de zwemles afgelopen en voordat hij klaar is met douchen en aankleden, rij ik om 16.35 uur bij het zwembad weg. Ik ben dan om 16.45 uur thuis. Dan moeten we nog koken, eten, douchen en naar bed.
Honderd keer naar beneden
We eten tussen 17.00 en 17.30 uur, omdat Mason geen snelle eter is. We hebben dan gewoon de tijd, en ik ruim het liefst alles op voordat we naar boven gaan. Soms gaat mijn vriend met de kinderen naar boven om ze te douchen, en andere keren doen we het met z'n vieren. We zetten ze dan om de beurt onder de douche.
We douchen ze, kijken nog even op ons grote bed naar tv, lezen een boekje, en dan gaat Lizz als eerste naar bed. Mason mag vaak nog even mee naar beneden, wat hij als grote broer natuurlijk heel stoer vindt. Uiteindelijk gaat hij tussen 20.00 en 20.15 uur ook naar bed.
Ik kan hem wel vroeg neerleggen, maar dan slaapt hij niet meteen. Dan moet hij nog honderd keer naar beneden. Daarom hebben we gezegd: blijf dan maar gewoon op de bank. Dan kun je alvast stofzuigen en als hij ligt, kun je echt op de bank chillen.
Goeie vraag: hoeveel slaap heeft een schoolgaand kind nodig?
Kinderen die niet meewerken
Er zijn soms momenten dat ik denk: goh, dit is wel even heel zwaar. Bijvoorbeeld als de kinderen totaal niet meewerken met wat ik wil. Als ik zeg: ,,Kom, we gaan nu douchen", of: ,,We gaan nu dit doen", en ze gaan een hele strijd met me aan. Of als ik net alles heb opgeruimd en ze maken het meteen weer rommelig. Dan denk ik: moet ik dit weer helemaal alleen doen?
Ook tijdens het eten, als ik aan het koken ben, willen ze veel aandacht van me. En ik kan die aandacht niet geven omdat ik moet koken en we op tijd moeten eten. En dan ben ik alleen. Ik kan niet zeggen: ,,Ga maar naar papa", of: ,,Papa neemt het wel even over zodat ik iets met jullie kan". Dat is soms lastig.
Ik probeer ervoor te zorgen dat we niet ieder weekend wat hebben. Maar als Mason op zaterdag en Jordy op zondag moet voetballen, dan heb je die drukte ook. Sinds afgelopen weekend is die drukte weer begonnen.
Opgeruimd huis
Ik ben zelf heel erg opgeruimd, dus mijn grootste advies aan alle ouders om rust te creëren, is om kastjes te gebruiken voor alles wat je maar kunt bedenken. Zorg ervoor dat je alle spullen achter een kastdeur kunt opbergen. Op die manier heb je rust in je hoofd en kun je je ontspannen.
Wat ik mezelf ook heb aangeleerd, is om af en toe de boel de boel te laten. Denk dan gewoon: morgen weer een nieuwe dag. Dat vind ik nog steeds heel lastig, maar soms moet ik aan mezelf denken en even pauzeren. Gelukkig staat onze bank midden in de woonkamer en heb ik de speelgoedkasten achter de bank, dus als er eens iets uit ligt, zie je het bijna nooit. Vroeger ruimde ik altijd alles op. Nu denk ik vaker: laat maar.
Handig: Opgeruimd staat netjes: zo berg je speelgoed mooi op
Rustmomenten
Als het gaat om rustmomenten voor onszelf en als gezin, is dat het moment 's avonds op de bank als de kinderen op bed liggen. Ik ben ook blij als ze eindelijk liggen, omdat je dan denkt: oké, nu kan ik echt even zitten. Soms gebeurt dat om 20.15 uur en soms om 21.00 uur, afhankelijk van hoe alles thuis loopt.
In de weekenden, als we geen sportactiviteiten hebben, is het weekend heilig voor ons. We proberen dan met z'n vieren iets leuks te doen. Ik werk ook één weekend per maand, dus we hebben drie weekenden met z'n vieren en het is heerlijk om die dan echt samen door te brengen.'