
16x zo overleeft je relatie het eerste jaar met een baby
Na het krijgen van een baby staat bij veel kersverse ouders de relatie even niet op de prioriteitenlijst. Zeker het eerste jaar gaat de meeste aandacht en zorg naar je baby. Dit kan ten koste gaan van jullie relatie. Hoe voorkom je een dip in de liefde als alles vooral om de baby draait? Hier 16 handige tips.
1. Gun elkaar slaap
Slaaptekort maakt je geen leuker mens. Je hebt weinig energie en je bent extra prikkelbaar, en hetzelfde geldt natuurlijk voor je partner. Ga geen ruzie maken over wie er steeds uitgaat voor de baby, maar probeer in plaats daarvan elkaar af te wisselen. Misschien is het niet realistisch om de hele week om en om uit bed te gaan, maar je kunt het ook alleen in de weekenden doen. Alle kleine beetjes slaap helpen, toch?Lees ook: Hoe voorkom je een dip in je relatie na de geboorte van je kind?
2. Zeg: ‘Sorry’
Het klinkt misschien als een open deur, maar af en toe kan het lastig zijn om deze magische woorden over je lippen te krijgen. Zeker na een paar gebroken nachten zeg je soms dingen die je eigenlijk niet meent. Probeer in zo’n geval over je ego heen te stappen en tóch sorry te zeggen. De kans is groot dat je partner hierna ook zijn excuses aanbiedt.
3. Zeg: ‘Ik hou van je’
Waarschijnlijk fluister je deze drie woordjes meerdere keren per dag tegen je baby, maar vergeet je ook je partner niet? Net als jij vindt hij het af en toe ook gewoon fijn om te horen dat je van hem houdt. En vergeet ook niet om zo nu en dan een ‘ik hou van je-appje’ te versturen als jullie niet bij elkaar zijn. Een simpel hartje sturen op z’n tijd, kan wonderen doen.
4. Maak van seks geen issue
Hebben jullie er allebei zin in? Doe het dan gewoon! Laat je ongeschoren benen of zwangerschapskilo’s niet in de weg staan, zeker als het er al een tijdje niet van is gekomen. De beste manier om een seksloze periode te verbreken is om weer even van bil te gaan.
5. Geen zin? Eerlijk zeggen
Is slapen eigenlijk het enige wat jij momenteel wilt doen in de slaapkamer? Schaam je hier vooral niet voor: het is volkomen normaal dat je even minder behoefte hebt aan seks. Maar wees hier wel eerlijk over tegen je partner en ga geen smoesjes verzinnen om er vanaf te zijn. Leg uit waarom je op dit moment even minder behoefte hebt aan intimiteit en maak duidelijk dat dit niet aan je partner ligt.
6. Geniet samen van jullie baby
Wat is er fijner dan samen met je partner naar je slapende baby te staren? Geniet samen van dat prachtige wonder dat jullie hebben gemaakt en jullie voor altijd verbindt.
Tip! Een goede babyfoon kan je een hoop rust geven, bekijk de populairste merken met camera
7. Quality time
Om je relatie goed te houden is quality time met elkaar noodzakelijk. Soms moet je gewoon even tijd doorbrengen met elkaar als stel, zónder je baby. Nu is een etentje misschien de eerste maanden nog niet haalbaar, maar je kunt ook even een uurtje met elkaar gaan wandelen of iets anders gaan doen wat jullie fijn vinden. Vraag of je ouders even willen oppassen en geniet even van elkaar.
Lees meer: Hoe vind ik een betrouwbare oppas?
8. Raak elkaar aan
Je baby wordt de eerste maanden overspoeld met kusjes en knuffels, maar denken jullie ook nog wel aan elkaar? Misschien heb je nog even geen behoefte aan seks, maar een snelle knuffel of kus kan ook wonderen doen.
9. Praat écht met elkaar
Eén van de belangrijkste dingen in een relatie is goede communicatie. En dat betekent niet alleen dat je dagelijks doorneemt wie de baby van de crèche haalt of boodschappen doet. Minstens zo belangrijk is het om echt te blijven praten. Hoe voelt je partner zich? Hoe is het op z’n werk? Vooral in de eerste periode na de bevalling ben je vaak druk met de baby, dat je elkaar uit het oog kan verliezen.
10. Eet gezond
Wat je eet heeft een grote invloed op hoe je je voelt. Een overdaad aan bewerkt voedsel en suiker kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je nogal prikkelbaar bent. Het gevolg: ruzie. Probeer daarom je suikerinname te beperken en zorg ervoor dat je veel fruit, groenten en vette vis eet. Je zult merken dat je je na verloop van tijd beter gaat voelen en het tussen jullie weer een stuk soepeler loopt.
11. Verdeel de taken
Of je nu een baby hebt of niet: het huishouden blijft toch vaak een dingetje. Probeer dit probleem daarom zo snel mogelijk te tackelen en maak afspraken met elkaar over wie wat doet en wanneer. Zo voorkom je ruzies en irritaties over stomme dingen die het eigenlijk niet waard zijn.
12. Blijf met elkaar in contact
Check regelmatig even bij je partner hoe het met hem gaat en vice versa. Niet alleen door te praten maar ook door op andere momenten interesse te tonen. Stuur elkaar overdag appjes en blijf betrokken bij wat jullie doen.
13. Gun elkaar ‘me-time’
Ieder mens heeft zo af en toe behoefte aan wat tijd voor zichzelf. Dus vergeet niet om elkaar af en toe deze tijd te gunnen: wanneer je partner thuis is, kun jij lekker gaan sporten, ergens een koffietje gaan drinken of gewoon een boek lezen op de bank. En omgekeerd natuurlijk.
14. Geef elkaar complimentjes
Ben jij ook zo onder de indruk van de ouderschaps-skills van je partner? Laat het vooral weten! Wanneer je allebei gestrest bent, wil je nog wel eens vergeten om elkaar complimentjes te geven. Toch moet je de kracht hiervan niet onderschatten. Een lief complimentje kan de dag weer helemaal goedmaken en je net die extra boost geven die je nodig had.
15. Wees niet te kritisch op je schoonouders
Tegen je eigen ouders kun je waarschijnlijk eerlijk zeggen dat ze zich minder met de opvoeding van je kind moeten bemoeien of andere irritaties uitspreken, maar bij de ouders van je partner is dat misschien een ander verhaal. Probeer hier zo min mogelijk over te klagen bij je partner, en lucht af en toe je hart bij een goede vriendin.
16. Bespreek geldzaken
Geld is onderwerp waar veel stellen ruzie over maken, ongeacht of ze nu een baby hebben of niet. Het krijgen van een kind kan ervoor zorgen dat jullie financieel nét iets krapper zitten, waardoor discussies over geld op de loer liggen. Het kan daarom handig zijn om duidelijke afspraken met elkaar te maken over jullie uitgaven, en misschien samen een budget op te stellen voor bepaalde dingen.
Lees ook:
Voor nieuwbakken ouders: Lepeltje-lepeltje goed voor je relatie
Zo voorkom je een dip in de liefde na komst baby
Auteur: Erandi Godinez – Bron: Kidspot.com – Beeld: GettyImages