Voor oudersRegelen

Wat kost een beugel voor je kind in 2025?

 
Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 10 minuten

Als de tanden van je kind scheef of ver naar voren staan, of te weinig of juist te veel ruimte hebben, kun je naar een orthodontist gaan voor een beugel. Hoe verloopt zo'n beugelbehandeling? En wat kost een beugel voor je kind gemiddeld in 2025?

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn de kosten van een beugel voor je kind?

Je hoort weleens dat je moet wachten met een beugel tot je kind al zijn melktanden en kiezen heeft gewisseld, maar dat gaat niet altijd op. Het is slim om een eerste afspraak bij een orthodontist te plannen, is als je kind tien jaar oud is. De orthodontist kan dan op tijd beoordelen of een beugel nodig is en wanneer het voor jouw kind het beste is om met de behandeling te beginnen.

Bovendien geeft dit jou tijd om een goede aanvullende zorgverzekering voor orthodontie te regelen. Vaak hanteren zorgverzekeringen een wachttijd voor het uitkeren van kosten voor een beugel. Je krijgt dan pas vanaf een jaar nadat de verzekering ingaat een vergoeding.

Wat is de beste leeftijd voor een beugel?

Je kunt het beste met een beugel beginnen tussen 10 en 12 jaar. Zolang de kaken van je kind in de groei zijn, kan de stand ervan worden aangepast met een beugel.

Lees verder onder de advertentie

Meer dan de helft van de kinderen tussen de 10 en 14 jaar krijgt een beugel. Maar een beugel om de stand van de tanden te veranderen, is op élke leeftijd mogelijk. Is je kind ouder dan 14 jaar? Ook dan kun je zijn gebit nog steeds door een orthodontist laten beoordelen.

Lees ook: Zo ontwikkelt het melkgebit van je kind

Afspraak bij de orthodontist

Als je kind een beugel nodig heeft, krijg je dit meestal te horen van de tandarts of huisarts. Maar je hebt geen verwijsbrief nodig voor de orthodontist. Je kunt dus ook zelf een afspraak maken als je twijfelt over het gebit van je kind en wilt weten of een beugel verstandig is.

Lees verder onder de advertentie

Welke beugels zijn er voor je kind?

Welke beugel jouw kind precies nodig heeft, hangt af van de problemen en/of afwijkingen aan zijn gebit. Misschien heeft je kind een overbeet, of er moet een tand worden getrokken. Het zijn allemaal redenen waarom je kind mogelijk een beugel nodig heeft.

Soms moeten kinderen verschillende soorten beugels achter elkaar dragen: bijvoorbeeld eerst een beugel om ruimte te maken en daarna een beugel om tanden te verplaatsen. Er zijn binnen- én buitenbeugels.

Lees ook: Wat als je kind een spleetje tussen zijn tanden heeft?

Lees verder onder de advertentie

1. Binnenbeugels

Deze beugels zitten helemaal in de mond en zijn vast of uitneembaar:

  • Vaste beugels zitten vast aan de tanden en kiezen van je kind. Ze worden vooral gebruikt om bepaalde (individuele) tanden en kiezen te verplaatsen. De bekende slotjesbeugel, ook wel plaatjesbeugel genoemd, is een vaste beugel.

  • Uitneembare beugels zitten niet vast aan het gebit, zodat je kind 'm zelf in en uit kan klikken. Dat maakt het schoonmaken makkelijker dan bij een vaste beugel. Uitneembare beugels worden vooral gebruikt om groepen tanden en kiezen te verplaatsen. De blokbeugel is bijvoorbeeld uitneembaar.

2. Buitenbeugels

Deze beugels worden ook wel buitenboordbeugels of headgear genoemd. Ze hebben onderdelen die buiten de mond vastzitten aan een band die om het hoofd of de nek van je kind zit. Je kind hoeft een buitenbeugel over het algemeen niet de hele dag te dragen. Buitenboordbeugels worden gebruikt om de stand van de kaken te veranderen en de onder- en bovenkaak beter op elkaar te laten aansluiten.

Lees verder onder de advertentie

3. Onzichtbare beugels

Daarnaast zijn er ook 'onzichtbare' beugels. Zo bestaan er speciale slotjesbeugels die aan de achterkant van de tanden worden vastgemaakt, zodat je ze niet ziet. Ook zijn er doorzichtige slotjes en bitjes. Die worden vooral door volwassenen gebruikt, om cosmetische redenen bijvoorbeeld om uitstekende tanden weer in 't gareel te krijgen.

Er is geen minimumleeftijd voor het krijgen van een bitje, maar voor veel kinderen is het lastig om het bitje zelf uit hun mond te klikken als ze iets eten en drinken. Het vergt veel verantwoordelijkheid en discipline. Ook raakt een kind zo'n (duur!) bitje makkelijker kwijt. Een bitje wordt vaak gebruikt voor het corrigeren van een overbeet, diasteem (spleetje tussen de tanden), kruisbeet en crowding (tanden en kiezen staan scheef over elkaar).

Hoe lang moet je kind een beugel dragen?

Gemiddeld duurt een beugelbehandeling twee tot tweeënhalf jaar, maar langer of korter kan ook. Dat hangt af van de gebitsafwijking van je kind en hoeveel daaraan veranderd moet worden. Ook hangt het – zeker in het geval van een uitneembare beugel – voor een deel af van hoe jouw kind met de beugel omgaat. Draagt hij hem zo vaak als de orthodontist heeft aangeraden, of doet hij 'm vaker uit dan de bedoeling is? Dat kan het traject vertragen.

Lees verder onder de advertentie

Hoe ziet een beugeltraject eruit?

Hoe het behandeltraject precies verloopt, verschilt per orthodontist. In grote lijnen ziet het er als volgt uit:

  1. Bij een eerste afspraak worden jullie wensen besproken. De orthodontist bekijkt het gebit en het gezicht van je kind en geeft een advies. Hij legt uit welke mogelijkheden er zijn, wat het ongeveer zal kosten en wanneer je kind het beste kan beginnen met de behandeling.

  2. Bij de volgende afspraak wordt het gebit van je kind uitgebreider onderzocht, vaak door middel van een (gipsen) gebitsafdruk, röntgen- en gewone foto's. Op basis daarvan wordt een behandelplan gemaakt.

  3. Tijdens de volgende afspraak wordt het behandelplan besproken. Welke beugel(s) krijgt je kind, hoe lang moet hij de beugel(s) dragen en wat is het te verwachten resultaat? In dit behandelplan worden ook de kosten van de behandeling opgenomen.

  4. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt om de beugel te plaatsen.

  5. Daarna komt je kind regelmatig op controle en wordt de beugel bijgesteld als het nodig is.

Hoeveel kost een beugel voor je kind?

De kosten van een beugel voor je kind – en het behandelingstraject zelf – verschillen flink. Dit hangt onder andere af van het type beugel en hoeveel controles en behandelingen er nodig zijn.

Lees verder onder de advertentie

Volgens de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten betaal je voor een traject van 2 tot 3 jaar tussen de 2.000 en 3.000 euro. Dit is voor de beugel, behandelingen én controles. Een onzichtbare beugel is flink duurder. Dan komt er nog eens 1.000 euro bij en zit je dus op 4.000 euro.

De kosten voor een beugel verschillen

Hoewel de tarieven van de NZa vaststaan en orthodontisten zich hieraan moeten houden, kan het totaalbedrag voor een specifieke beugelbehandeling bij de ene orthodontist duurder uitvallen dan bij een andere. Dit komt dan doordat die duurdere orthodontist meer losse verrichtingen per behandelingstraject uitvoert, zoals vaker een foto of controle. Het kan daarom geen kwaad om van tevoren een offerte op te vragen bij verschillende orthodontisten. Mogelijk valt de beugel bij de ene praktijk een stuk goedkoper uit dan bij de andere.

Een beugel is dus een flinke kostenpost. Gelukkig hoef je een beugel niet in één keer te betalen. In het eerste jaar zijn de kosten meestal het hoogst. De tarieven voor alle losse verrichtingen van orthodontisten zijn vastgelegd door de overheid. Je kunt een lijst met al die tarieven voor 2025 vinden op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hoeveel de beugelbehandeling van je kind gaat kosten, kan de orthodontist je vertellen als het behandelplan vaststaat.

Lees verder onder de advertentie

Wordt een beugel bij je kind vergoed?

Een beugel voor je kind valt in principe niet onder de basisverzekering. Orthodontie wordt alleen vergoed vanuit de basisverzekering als je kind een ernstige ontwikkelings- of groeistoornis heeft aan zijn tanden, kaak of mond. En ook dan zitten er nog een aantal voorwaarden aan de vergoeding voor de beugel vast.

In alle andere gevallen moet je dus een aanvullende zorgverzekering afsluiten als je de beugel van je kind vergoed wilt krijgen. Kinderen tot 18 jaar vallen onder de aanvullende verzekering van de ouder bij wie ze zijn meeverzekerd. Heb je nog geen aanvullende dekking voor orthodontie, dan kun je die dus afsluiten voor jouw verzekering of die van je partner, afhankelijk van bij wie je kind is meeverzekerd.

Let goed op bij het afsluiten van een aanvullende dekking voor orthodontie, want verzekeraars maken onderscheid tussen orthodontie voor kinderen tot achttien jaar en orthodontie voor volwassenen. Als je aanvullend verzekerd bent voor orthodontie, betaal je daar geen eigen risico over.

Lees verder onder de advertentie

Aanvullend verzekeren voor een beugel of niet?

Wat je precies vergoed krijgt en hoe hoog die vergoeding is voor je beugel, kan per verzekeraar en pakket flink verschillen. Daarom is het verstandig om verschillende aanvullende pakketten met elkaar te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld met het overzicht voor 2025 van de Consumentenbond, of kijk op vergelijkingswebsite Independer.nl.

Je kunt ook uitzoeken of je echt voordeliger uit bent met een aanvullende verzekering. In sommige gevallen loont het toch om de beugelbehandeling zelf te betalen. Zo kun je dat checken:

  • Vraag bij de orthodontist een offerte op van de kosten van de beugel en het behandelingstraject.

  • Bekijk welke aanvullende verzekering je nodig hebt om deze kosten te dekken. En wat de verzekering precies dekt. Soms geldt er alleen een gedeeltelijke vergoeding per behandeling. Als een verzekeraar bijvoorbeeld 75 procent van de kosten vergoedt, betaal je de overige 25 procent alsnog zelf.

  • Bereken hoeveel extra premie je betaalt voor deze aanvullende verzekering. Hou hierbij rekening met hoeveel jaar het behandeltraject gaat duren en over hoeveel verschillende jaren dit traject gaat lopen. Als je bijvoorbeeld in mei 2025 begint met een traject dat twee jaar duurt, loopt dat traject dus tot mei 2027. In dat geval zou je voor drie jaar een aanvullende verzekering nodig hebben: voor 2025, 2026 en 2027.

  • Check vervolgens bij je verzekering hoeveel je precies vergoed krijgt van de kosten voor de beugel en de behandeling.

  • Vergelijk de vergoedingen en de kosten voor de aanvullende premie met de kosten die je maakt als je de beugel zelf betaalt. Wanneer ben je het voordeligst uit?

Lees verder onder de advertentie

Aanvullende eisen

Veel verzekeraars maken gebruik van 'aanvullende eisen' of 'voorwaarden voor orthodontie'. Check dus van tevoren goed welke voorwaarden er bij jouw verzekeraar gelden. Met deze criteria kun je bijvoorbeeld te maken krijgen:

  • Wachttijd
    De meeste verzekeraars vergoeden kosten voor een beugel pas als je langere tijd bij hen verzekerd bent. Die wachttijd is meestal een jaar. Dus heb je in januari een aanvullende verzekering voor orthodontie afgesloten en maak je de eerste kosten al in februari, dan kan het zijn dat je die kosten niet vergoed krijgt, omdat je er pas het jaar erna recht op hebt. Sluit dus op tijd een aanvullend pakket af als je weet dat je kind in het komende jaar een beugel nodig heeft. Óf kies voor een pakket zonder wachttijd.

  • Medische selectie/acceptatie
    Een zorgverzekeraar moet iedereen accepteren voor de basisverzekering, maar voor een aanvullende verzekering is dit niet verplicht. Zorgverzekeraars die medische acceptatie hanteren, kunnen op basis van verwachte kosten besluiten je niet te accepteren voor een aanvullend pakket. Het kan dus handig zijn om te kiezen voor een verzekering zónder medische selectie.

  • Eenmalige maximumvergoeding
    Sommige verzekeraars werken in hun aanvullende pakketten met een maximumbedrag, dat ze eenmalig vergoeden tijdens de hele looptijd van de verzekering. Dit bedrag ligt vaak tussen de 500 en 3.00 euro. Gebruikt jouw verzekeraar bijvoorbeeld een eenmalig maximumbedrag van 1.500 euro en bereik je dat maximumbedrag al in 2025, dan kun je in 2026 niets meer declareren als je bij diezelfde verzekeraar blijft.

    Er zijn ook verzekeraars die een maximumbedrag per verzekeringsjaar aanhouden: in dat geval kun je dus elk jaar opnieuw je kosten declareren. Dit maximumbedrag ligt vaak wel lager, tussen de 250 en 1.000 euro. Het nadeel van een maximumbedrag per jaar, is dat de kosten het ene jaar een stuk hoger kunnen uitvallen dan het andere jaar. Stel dat het maximumbedrag van jouw verzekering 500 euro is en je maakt in 2025 ruim 750 euro kosten, dan krijg je dus maar tot 500 euro vergoed. Die overige kosten (250 euro in dit geval) betaal je zelf, die kun je niet meenemen naar het volgende jaar, ook al maak je dan misschien minder kosten.

Lees ook: Vóór of na het ontbijt tandenpoetsen: wat is beter?

Bronnen: Nederlandse Vereniging van Orthodontisten, Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Consumentenbond, Independer