Wat is een diasteem?
Een diasteem is een spleetje tussen de tanden. Dit spleetje kan op elke plek in het gebit van je kind ontstaan, maar het is het vooral zichtbaar als het spleetje tussen de twee voortanden in de bovenkaak zit.
In de meeste gevallen sluit het spleetje tussen de voortanden van je kind vanzelf als hij zijn melktanden gewisseld heeft. Als het spleetje ook nog in de puberteit te zien is, kun je ervan uitgaan dat het spleetje niet meer vanzelf weg zal gaan.
De oorzaken
Een spleetje tussen de tanden van je baby of kind kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door erfelijkheid of het gedrag van je kind.
-
Op duim of speen zuigen: je legt misschien eerder de link met scheve tanden, maar duimen of zuigen op een speen kan ook voor een spleetje tussen de tanden zorgen. Lees ook: Stoppen met de speen: 10 tips
-
Tongpersen. Sommige kinderen hebben de gewoonte om hun tong tegen de tanden te duwen. Dat kan bij het slikken zijn, maar ook als hij zit te spelen. Hierdoor wordt er onnodig druk op de voortanden uitgeoefend en kan er een spleetje ontstaan.
-
Ruimteoverschot: de tanden en kiezen zijn te klein en passen niet goed in de kaakboog. Er blijft dan ruimte tussen de tanden en kiezen over. Dit kan genetisch bepaald zijn.
-
Ontbrekende tanden: als er tanden of kiezen missen bij je kind, kan dit zorgen voor een spleetje tussen de tanden. Tip: Dit kun je doen als je kind zijn tand verliest
-
Lipbandje: het lipbandje is de verbinding tussen het tandvlees en de bovenlip. Als het lipbandje bij jouw kind te dicht bij de boventanden zit of zelfs ertussen, kan dit een spleetje veroorzaken. Lees ook: Een kort tongriempje: doorknippen of niet?
-
Open mond gewoonte: als je kind een verminderde spierspanning van de mond en lipspieren heeft, staat zijn mond vaak open. Hierdoor krijgen de tanden te weinig tegendruk van de lippen en kan een spleetje ontstaan.
-
Genetische aanleg, soms zit het gewoon in de familie.
Lees ook: Wat is beter: duimen of de fopspeen?
Wat kun je tegen een spleetje tussen tanden laten doen?
Heeft je baby een spleetje tussen zijn tanden, dan is de kans groot dat dit vanzelf dicht groeit naarmate hij ouder wordt. Is je kind ouder dan twaalf en heeft hij al zijn melktanden en -kiezen gewisseld en nog steeds een spleetje? Dan verdwijnt het diasteem waarschijnlijk niet meer vanzelf.
Wil je je kind laten behandelen aan het spleetje tussen zijn tanden? Maak dan eerst een afspraak bij een tandarts om te controleren wat de oorzaak hiervan is. Als er sprake is van een verkeerde mondgewoonte, bijvoorbeeld als je kind zijn tong tegen zijn voortanden duwt bij het doorslikken, is het belangrijk dat hij dat gedrag eerst afleert. Pas daarna kan een behandeling zin hebben.
Lees ook: Angst voor de tandarts: hoe voorkom je dit bij je kind?
Dit zijn de opties bij een diasteem:
- 01.
Beugel bij diasteem
De meest bekende oplossing bij een diasteem is een beugel. De beste leeftijd om te beginnen met een beugelbehandeling is afhankelijk van hoe ver jouw kind is met tanden wisselen, maar ook de ernst van zijn problemen. Jouw tandarts kan dit goed inschatten en jullie op tijd doorverwijzen naar een orthodontist.
Welke beugel jouw kind nodig heeft, hangt af van de problemen en/of afwijkingen aan zijn gebit. Hoe lang je kind een beugel nodig heeft? Gemiddeld duurt een beugelbehandeling zo'n twee à drie jaar, maar langer of korter kan ook. Lees ook: Dit kost een beugel voor je kind - 02.
Opvullen van spleetje met composiet
Het spleetje kan ook worden opgevuld met kunststof dat voor een deel uit hars bestaat, dit heet composiet. De tandarts maakt eerst de voortanden van je kind goed schoon en droog. Vervolgens wordt er een zuur opgebracht die voor een ruw tandoppervlak zorgt.
Hierna wordt het oppervlak behandeld met een hechtingsmiddel, waardoor het composiet zich goed aan de tand kan hechten. De tandarts brengt het composiet in de goede vorm aan en gebruikt ultraviolet licht om het uit te harden. Deze behandeling wordt bij voorkeur uitgevoerd als een beugelbehandeling alleen niet voldoende is geweest om het spleetje te sluiten. - 03.
Composiet facings
Bij deze behandeling worden meerdere dunne lagen over elkaar op de voortanden aangebracht. Door de laagjes kunnen de tanden er boller uitzien en dit kan wat onnatuurlijk overkomen. Houd er rekening mee dat composiet een poreuze stof is. Dit betekent dat het niet voor altijd goed blijft zitten en eens in de zoveel tijd opnieuw aangebracht moet worden.
Ook kan composiet makkelijk verkleuren door bijvoorbeeld eten en drinken wat je gebit kan aantasten. Deze behandeling wordt vooral bij volwassenen uitgevoerd. Als dit bij een kind toch nodig is, dan is dit vaak omdat de vorm en grootte van de tanden te klein is.
Lees ook: Zo ontwikkelt het melkgebit bij peuter en kleuters
Wat is de beste oplossing bij diasteem?
Wat de beste behandeling voor jouw kind is, verschilt per kind. Elk gebit is nu eenmaal anders. Je kunt dit het beste met de tandarts bespreken. De tandarts kijkt naar de oorzaak van het diasteem en de grootte van het spleetje. Vervolgens bepaalt hij in overleg met jullie wat de beste behandelmethode is. Bij een spleetje tussen de voortanden is een beugelbehandeling vaak de eerste keus en beste oplossing.
Spleetje tussen tanden: lelijk of schoonheidskenmerk?
De één vindt een spleetje tussen z'n tanden lelijk en de ander omarmt het juist en is er trots op. Als je kind er geen probleem mee heeft en er ook geen hinder van ondervindt, dan is het de vraag of je er iets aan moet laten doen. Natuurlijk kun je dit alsnog met je tandarts bespreken. Het is bijvoorbeeld goed om te overleggen of de rest van je kinds gebit geen schade zal ondervinden door de open ruimte.
Als je kind zich onzeker voelt over het spleetje tussen zijn tanden, of er om gepest wordt, is het goed om het gesprek met je kind aan te gaan. Merk je bijvoorbeeld dat je kind niet meer breeduit lacht, of dat hij zich schaamt om op de foto te gaan? Vraag dan of hij zich schaamt voor zijn spleetje en laat hem weten dat er wel iets aan kan worden gedaan. Door met je kind de mogelijkheden te bespreken, weet hij dat er iets aan het spleetje tussen zijn tanden gedaan kan worden en kunnen jullie samen bekijken wat de mogelijkheden zijn.
Lees meer: Deze 7 tips helpen een onzeker kind
Bron: Tandartsen Hoge Hond