
5x dit moet je met je partner bespreken voordat de baby er is
Eén ding is zeker: na de komst van een baby is je leven niet meer hetzelfde. Het is daarom belangrijk om van tevoren al wat praktische zaken met je partner te bespreken. Hoe zit het bijvoorbeeld straks met jullie werk? En wie gaat 's nachts uit: jij, hij of jullie allebei?
1. Wie gaat er straks minder werken?
Wil jij na de geboorte van jullie kind graag parttime gaan werken? Of is je partner juist van plan om minder uren te maken? Dit zijn belangrijke zaken om van tevoren met elkaar te bespreken. Misschien hebben jullie wel totaal andere verwachtingen van elkaar op dit gebied. Bedenk een constructie waar jullie allebei tevreden mee zijn, en die financieel ook haalbaar is.Informeer van tevoren ook naar de mogelijkheden bij je werkgever. Misschien hoef je wel helemaal niet minder uren te gaan werken, maar kun je je werktijden aanpassen aan de zorg van je kinderen. Je zou een 36-urige werkweek bijvoorbeeld kunnen opdelen in 4 x 9 uur, zodat je een dag vrij bent. Of misschien is het mogelijk om een deel van je werk thuis te doen op tijden die jou het beste uitkomen. Bijvoorbeeld in het weekend of in de avond. En vergeet niet dat ouderschapsverlof opnemen ook altijd een optie is.
2. Wie gaat er s’ nachts uit: jij, hij of allebei?
Tja, gebroken nachten horen er nu eenmaal bij als kersverse ouders. Hoewel er geen magische oplossing is om je baby te laten doorslapen, kun je wel een hoop ellende voorkomen door hier van tevoren afspraken over te maken. Misschien kun je met je partner afspreken dat jullie er in het begin om en om uitgaan, of dat één van jullie er in het begin van de nacht uitgaat, en de ander in de vroege ochtend. Zo kun je de last een beetje verdelen en pakken jullie allebei nog een beetje slaap.
3. Verdeling huishoudelijke taken
Misschien hebben jullie nu een duidelijke verdeling wat betreft huishoudelijke taken, maar hoe zit dat straks na de komst van de baby? Als nu alles vooral op jouw schouders terechtkomt, kan het fijn zijn om je partner om extra hulp te vragen na de geboorte van jullie kind. Als moeder heb je het vaak al druk genoeg met kolven, speentjes uitkoken, voeden, wiegen etc, dus tijd om ook nog eens uitgebreide maaltijd op tafel te zetten heb je waarschijnlijk niet. Kaart dit van tevoren aan, en zorg ervoor dat zowel jij als je partner geen onrealistische verwachtingen van elkaar hebben.
4. Waar slaapt de baby straks?
In de eerste weken ligt je baby waarschijnlijk nog bij jullie op de slaapkamer. Maar hoe doen jullie dit daarna? Misschien heb jij het liefst je baby zo lang mogelijk bij je op de kamer, terwijl je partner hier echt niet op zit te wachten. Niet iedereen vindt het fijn om met een pruttelende, huilende baby op de kamer te slapen. En waar jij in je verlofmaanden overdag nog kan bijslapen, kan je partner dit niet. Zorg er daarom voor dat jullie van tevoren hier duidelijke afspraken over maken. Voor een baby is rust én regelmaat hartstikke belangrijk, dus zorg ervoor dat je samen met je partner op één lijn zit.
5. Wie gaat er straks oppassen?
Ben jij van plan om na de geboorte van je kind weer te gaan werken? Dan is het regelen van een oppas onvermijdelijk. Misschien gaan je (schoon)ouders er wel vanuit dat ze een paar keer in de week bij je mogen oppassen, maar zit je hier zelf wel op te wachten? En wat heeft je partner het liefst? Hou er ook rekening mee dat je (schoon)ouders misschien wel helemaal geen zin hebben in vaste oppasdagen, en dat je dus op zoek moet gaan naar een geschikte kinderdagverblijf.
Auteur: Erandi Godinez – Bron: Fatherly.com – Beeld: Shutterstock