Hoe de rolverdeling tussen ouders is verdeeld, verschilt per gezin. Misschien is het bij jou thuis wel redelijk traditioneel: je partner werkt fulltime, terwijl jij het grootste deel van het huishouden op zich neemt. Of misschien is het wel precies andersom, of juist precies gelijk verdeeld. Iedereen heeft een andere voorkeur voor een taakverdeling – en dat kan gelukkig ook zo verdeeld worden.
Tip: Onderzoekers: dít is het eenvoudige geheim voor een gelukkig gezin
De baas zijn is gezond
Ben jij als moeder degene die thuis bepaalt wat er vanavond gegeten wordt, waar de energierekening afgesloten wordt en wat voor bank er in de woonkamer staat? Dat betekent goed nieuws voor je gezondheid, zo blijkt uit een onderzoek van Siobhán Mattison van de Universiteit van New-Mexico. Het onderzoek werd uitgevoerd onder vierhonderd vrouwen in verschillende regio's van China.
Tip: Vrouwen die thuis 'de baas' zijn weten dat het aanbrengen van structuur helpt bij een overzichtelijk huishouden. Help jezelf een handje door alle afspraken en to do's van je gezinsleden in een handige familieplanner te zetten.
Meer risico op gezondheidskwalen
De vrouwen die thuis minder controle en zeggenschap hebben, blijken meer risico te hebben op gezondheidskwalen. Uit lichamelijk onderzoek kwam naar voren dat deze vrouwen een hogere bloeddruk hebben, wat weer kan leiden tot hart- en vaatziekten of diabetes.
Kanttekening van het onderzoek
Grote kanttekening bij dit onderzoek is natuurlijk dat China een heel andere cultuur heeft dan Nederland. Hoewel de rolverdeling tussen mannen en vrouwen kan verschillen, runnen wij het gezin veelal samen. In China is er vaker sprake van een gezinshoofd. Neem het onderzoek daarom niet al te serieus. Maar als je de volgende keer weer moet bepalen wat er vanavond op het tafel staat, is het in elk geval wel leuk om te weten dat dat een positieve invloed heeft op je gezondheid.
Lees meer: 9 tips om je huishouden beter te organiseren
Rolverdeling nog verrassend traditioneel
Die ouderwetse rolverdeling onder ouders lijkt dus verleden tijd? Maar uit eigen onderzoek van Ouders van Nu in 2018 onder 8900 moeders blijkt toch wat anders. Vaak zoeken vaders de auto uit en gaan moeders minder werken én meer zorgen. Meer dan drie op de vijf vrouwen gaat minder werken, zodra hun kind geboren wordt. Bij de vaders zie je minder verschuiving een stuk minder. Hoofdredacteur Hilde Tholen: 'Veel vrouwen willen de zorg die ze zelf hebben gekregen als kind ook graag aan hun baby meegeven. Een aanwezige moeder hoort daar in hun optiek ook bij. Ze willen graag zelf zorgen.'
Teruggrijpen naar eigen opvoeding
Ouders nu hebben – voordat de kinderen kwamen – vaak een vrij leven waarin alles mogelijk was. De wereld over reizen, festivals pakken, veel vrienden. Kortom, een druk bestaan. Die lifestyle zetten ze enerzijds ook met kinderen door, maar de drang naar veiligheid, warmte, traditie en gemoedelijkheid popt bij deze nieuwbakken ouders óók op. Niet gek, want ze grijpen terug naar de waarden die hun eigen opvoeding kenmerkten. En dat heeft veel invloed op hun dagelijkse leven.
Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bron: Tyla – Beeld: Getty Images