Voor oudersJij als ouder

Waarom het slim is om kinderen mee te verzekeren bij de ouder met de hoogste dekking

 
Getty Images
Getty Images
 
Leestijd 4 minuten

Kinderen zijn tot hun 18e gratis meeverzekerd bij hun ouders, maar dat betekent niet dat je zorgverzekering geen aandacht nodig heeft. Welke extra kosten kun je verwachten bij een zwangerschap? En wat is slim als je als ouder verschillende verzekeringen hebt? Het AD zet met Koen Kuijper, zorgexpert bij Zorgwijzer, de meestgestelde vragen op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Kinderen tot 18 jaar hoeven geen premie te betalen voor hun zorgverzekering. Ook hebben zij geen eigen risico. Dat betekent dat bijna alle zorg voor hen door de basisverzekering wordt vergoed. Tandartsbezoek? Gratis. Vullingen of fluoridebehandelingen? Gratis. Maar let op: kosten zoals implantaten, kronen en bruggen worden niet standaard vergoed.

Binnen vier maanden opgeven bij verzekering

'Kinderen liften mee op de polis van een van de ouders', legt Koen Kuijper, zorgexpert bij Zorgwijzer, uit. 'Daarom is het slim om ze mee te verzekeren bij de ouder met de hoogste dekking. Denk bijvoorbeeld aan orthodontie of fysiotherapie. Zo profiteren ze van de aanvullende verzekeringen zonder dat jij extra premie betaalt.'

Na de geboorte van je kind heb je uiterlijk vier maanden de tijd om hem aan te melden bij je zorgverzekeraar. 'Maar bij voorkeur doe je dit zo snel mogelijk, om administratieve rompslomp te voorkomen', zegt Kuijper. Meestal wordt het kind op de polis van de moeder gezet, omdat zij vaak een uitgebreidere dekking heeft vanwege de zwangerschap. Dit is echter niet verplicht. Let ook op als je later van verzekeraar wisselt: het kan bijvoorbeeld gunstig zijn om de verzekering van je kind bij de andere ouder onder te brengen.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Zorgverzekering baby 2025, waar op letten?

Orthodontie: wat kost een beugel?

Heeft je kind mogelijk een beugel nodig? Houd dan rekening met een flink prijskaartje. 'Een beugel kost gemiddeld 3000 tot 3500 euro', zegt Kuijper. 'Veel ouders verzekeren orthodontie aanvullend, maar veel verzekeraars hanteren een wachttijd. Vaak zelfs van een jaar. Dat betekent dat je eerst twaalf maanden premie betaalt voordat je aanspraak kunt maken op de vergoeding.'

Ga in gesprek met je tandarts en vraag of hij denkt dat je kind binnenkort misschien een beugel nodig heeft

De dekking verschilt per verzekeraar, maar bedragen tot 2500 euro zijn gebruikelijk. 'Overweeg zo'n verzekering al als je tandarts aangeeft dat een beugel waarschijnlijk nodig wordt. Zo voorkom je onverwachte kosten. Ga in gesprek met je tandarts en vraag of hij denkt dat je kind binnenkort misschien een beugel moet.'

Lees verder onder de advertentie

Mocht je nou te laat zijn geweest met het afsluiten van een zorgverzekering met orthodontie , dan zijn er ook enkele verzekeringen zonder wachttijd. 'De vergoeding is dan wel wat lager, tot zo'n 1000 euro per jaar', zegt Kuijper.

Lees ook: Voor het eerst naar de tandarts met je kind: 5 tips

Zwanger in 2025? Dit moet je weten

Verwacht je in 2025 een kind? Dan kan een aanvullende verzekering voordelig zijn. Bij een medische noodzaak, zoals een keizersnede of complicaties, worden de meeste kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Maar als je kiest voor een kraamhotel of een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie, dan komen de extra kosten al snel op jouw bordje terecht. En kraamzorg wordt deels gedekt, maar je betaalt afhankelijk van je pakket nog wel een eigen bijdrage.

Lees verder onder de advertentie

'De totale eigen bijdrage kan oplopen tot zo'n 600 à 650 euro', zegt Kuijper. 'Met een aanvullende verzekering kun je die kosten verzekeren. Dergelijke pakketten kosten gemiddeld 20 tot 30 euro per maand, maar bieden ook dekking voor fysiotherapie na de bevalling of een zwangerschapscursus. Het kan een geruststellende én slimme keuze zijn in een drukke periode.'

Lees ook: Zorgverzekering en zwangerschap in 2025: wat wordt er vergoed?

Vergeet de vakantiedekking niet

Ga je met je kinderen op wintersport of vakantie? Dan is het slim om ook naar de dekking in het buitenland te kijken. 'De basisverzekering vergoedt vaak maar een deel van de zorgkosten in het buitenland', waarschuwt Kuijper. 'Denk ook aan medische repatriëring, wat niet standaard wordt gedekt. Met een reisverzekering of aanvullende module dek je deze risico's af.'

Lees verder onder de advertentie

De deadline voor het overstappen van zorgverzekering is 31 december van dit jaar. 'Als je jouw huidige zorgverzekering opzegt voor het einde van het jaar, kun je zelfs tot en met 31 januari 2025 nog een nieuwe zorgverzekering kiezen', zegt Kuijper.

Lees ook: Overstappen van zorgverzekering in 2025: handige tips

Vier tips voor het kiezen van een zorgverzekering

1. Kijk vooruit. Heeft je kind binnenkort een beugel nodig? Overweeg dan een verzekering met orthodontiedekking en houd rekening met de wachttijd van een verzekeraar.

2. Vergelijk de aanvullende pakketten. Vooral als je zwanger bent of kinderen hebt die intensieve zorg nodig hebben, loont het om verzekeraars te vergelijken.

3. Let op tandartsverzekeringen. De tandarts wordt voor kinderen altijd vergoed. Alleen voor specifieke zaken, zoals orthodontie of tandongevallen is een aanvullende verzekering zinvol.

4. Verdeel de zorg: 'Het kan voordelig zijn om ouders elk een eigen polis te laten kiezen, afgestemd op hun individuele zorgbehoeften. Kinderen kun je dan meeverzekeren bij de ouder met de meest uitgebreide dekking.'

Lees verder onder de advertentie

Kijk en vergelijk: zorgverzekering baby

Voor je baby geldt dat bijna alle zorgkosten onder de basisverzekering vallen. Voor jou zijn er wel extra zorgkosten rond de bevalling en het herstel van je zwangerschap. Welke zorgverzekering het beste voor jou is, hangt af van je zorgbehoefte. Die is voor iedereen anders. Het is dan ook verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kun je onder andere doen door zorgverzekeringen voor 2025 te vergelijken bij onafhankelijke vergelijkingssites als Independer of de Zorgvergelijker van de Consumentenbond.