negatieve zwangerschapstest maar toch zwanger

Negatieve zwangerschapstest, maar toch zwanger?

Je wilt zwanger worden en denkt al wat zwangerschapssymptomen te voelen. Zou het raak zijn? Een zwangerschapstest geeft het verlossende antwoord. Maar wat als als het een negatieve zwangerschapstest blijkt te zijn: kan je dan toch zwanger zijn?

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest die je thuis kunt doen, is eigenlijk een simpele urinetest. De test reageert op het zwangerschapshormoon hCG in je urine. Dit hormoon maakt je lichaam aan zodra de innesteling heeft plaatsgevonden. Omdat dit hormoon alleen in het lichaam van zwangere vrouwen voorkomt, is er nauwelijks twijfel mogelijk als de test positief is.

Bij de meeste testen plas je over het staafje heen. Bij andere testen zet je het staafje in een bekertje met urine of werk je met een pipetje. Een controlestreepje geeft aan of de test goed is uitgevoerd. Binnen drie tot vijf minuten laat de test zien of je zwanger bent of niet. Verschijnt er een tweede symbool of streepje dan is de uitslag positief. Zo niet, dan is het een negatieve zwangerschapstest.

Betrouwbaarheid zwangerschapstest

Hoe betrouwbaar een zwangerschapstest is, hangt af van een aantal factoren: het moment dat je de test doet bijvoorbeeld. De meeste merken beloven een nauwkeurigheid van 97% tot 99%. Om 100% zekerheid te hebben is een bloedtest nodig. Deze kan je laten doen bij de huisarts.

Negatieve zwangerschapstest en toch zwanger: kan dat?

Als je zwangerschapstest negatief is, betekent dit doorgaans dat je niet zwanger bent. Toch is het mogelijk dat een negatieve zwangerschapstest foutief is, al komt dit niet vaak voor. Maar hoe kan dat? Er zijn een aantal redenen waarom de test (nog) niet positief is, terwijl je toch zwanger bent.

1. Te vroeg getest

Er is te vroeg getest. Hierdoor heeft je lichaam nog onvoldoende van het hCG hormoon aangemaakt voor een positief testresultaat. Een zwangerschapstest kan vanaf ongeveer 28 dagen nadat je laatste menstruatie is begonnen de hCG waarde in je urine meten. De waarde moet dan namelijk ongeveer 25 IU/I zijn. Dat betekent dat je vanaf de eerste dag dat je overtijd bent in principe een zwangerschapstest zou kunnen doen. Wacht je een week langer, dan heb je meer zekerheid.

Met een onregelmatige cyclus is het lastiger om precies te weten op welke dag je kunt testen. Houdt in dat geval je langst mogelijke cyclus aan. Je kunt er ook voor kiezen om een extra gevoelige test te kopen. Deze kun je al eerder in de cyclus doen en de kans op een verkeerde uitslag is hiermee kleiner. Deze koop je bij de drogist of apotheek.

Geen geduld om te wachten?

Wil je per se weten of je zwanger bent en kun je niet wachten tot de dag van je verwachte menstruatie? Dan is een vroege zwangerschapstest doen een goede optie. Met zo’n test weet je al vanaf vier dagen voor je verwachte menstruatie of je zwanger bent of niet.

tip

2. De urine is niet geconcentreerd genoeg

Als je urine erg verdund is, kan het zijn dat er onvoldoende hormoon in je urine zit voor een positief testresultaat. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld de uren voor het testen veel hebt gedronken. Drink daarom bijvoorbeeld niet extra veel om je plasmoment te vervroegen. Een tip: doe je zwangerschapstest met ochtendurine. Dit is de eerste urine van de dag. De ochtendurine is het sterkst geconcentreerd en bevat – als je inderdaad zwanger bent – de meeste hCG.

3. De test verkeerd uitgevoerd

Er zijn verschillende soorten zwangerschapstesten, zoals strookjes, cassettes en digitale zwangerschapstesten. Lees voordat je de test uitvoert altijd eerst de gebruiksaanwijzing goed door. Het verkeerd uitvoeren van de test kan een misleidend resultaat geven. Het controlestreepje geeft aan of de test goed is uitgevoerd.