Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
negatieve zwangerschapstest

Negatieve zwangerschapstest, maar toch zwanger?

Je wilt zwanger worden en denkt al wat zwangerschapssymptomen te voelen. Zou het raak zijn? Een zwangerschapstest geeft het verlossende antwoord. Maar wat als het een negatieve zwangerschapstest blijkt te zijn: kun je dan toch zwanger zijn?

In samenwerking met expert

Kimberley de Wit

Huisarts

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest die je thuis kunt doen, is eigenlijk een simpele urinetest. De test reageert op het zwangerschapshormoon hCG in je urine. Dit hormoon maakt je lichaam aan zodra de innesteling heeft plaatsgevonden. Omdat dit hormoon alleen in het lichaam van zwangere vrouwen voorkomt, is er nauwelijks twijfel mogelijk als de test positief is.

Advertentie

Bij de meeste zwangerschapstesten plas je over het staafje heen. Bij andere testen zet je het staafje in een bekertje met urine of werk je met een pipetje. Een controlestreepje geeft aan of de test goed is uitgevoerd. Binnen drie tot vijf minuten laat de test zien of je zwanger bent of niet. Verschijnt er een tweede symbool of streepje, dan is de uitslag positief. Zo niet, dan is het een negatieve zwangerschapstest.

TIP! Zwangerschapstesten kun je ook online kopen

Betrouwbaarheid zwangerschapstest

Hoe betrouwbaar een zwangerschapstest is, hangt af van een aantal factoren: het moment dat je de test doet bijvoorbeeld. De meeste merken beloven een nauwkeurigheid van 97% tot 99%. Om 100% zekerheid te hebben is een bloedtest nodig. De huisarts kan beslissen of dit nodig is.

Tip: Dit is het beste moment om een zwangerschapstest te doen

Advertentie

Negatieve zwangerschapstest en toch zwanger: kan dat?

Een negatieve zwangerschapstest betekent doorgaans dat je niet zwanger bent. Toch komt het wel eens voor dat je een negatieve zwangerschapstest hebt, maar toch zwanger bent. Maar hoe kan het als het toch een negatieve zwangerschapstest is? Er zijn een aantal redenen waarom de test niet positief is, terwijl je toch zwanger bent.

1. Te vroeg getest

Je hebt te vroeg getest. Hierdoor heeft je lichaam nog onvoldoende van het hCG-hormoon aangemaakt voor een positief testresultaat. Een zwangerschapstest kan vanaf ongeveer 28 dagen nadat je laatste menstruatie is begonnen de hCG-waarde in je urine meten. De waarde moet dan namelijk ongeveer 25 IU/I zijn. Dat betekent dat je vanaf de eerste dag dat je overtijd bent in principe een zwangerschapstest zou kunnen doen. Wacht je een paar dagen langer, dan heb je meer zekerheid.

Met een onregelmatige cyclus is het lastiger om precies te weten op welke dag je kunt testen. Houd in dat geval je langst mogelijke cyclus aan. Je kunt er ook voor kiezen om een extra gevoelige test te kopen. Deze kun je al eerder in de cyclus doen (vier dagen voor je verwachte menstruatie) en de kans op een verkeerde uitslag is hiermee kleiner. Deze koop je bij de drogist of apotheek.

2. De urine is niet geconcentreerd genoeg

Als je urine erg verdund is, kan het zijn dat er in verhouding onvoldoende hormoon in zit voor een positief testresultaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je de uren voordat je de test doet veel hebt gedronken. Drink daarom niet extra veel omdat je graag wilt plassen om een test te kunnen doen. Een tip: doe je zwangerschapstest met ochtendurine. Dit is de eerste urine van de dag. De ochtendurine is het sterkst geconcentreerd en bevat – als je inderdaad zwanger bent – de meeste hCG.

Advertentie

3. De test verkeerd uitgevoerd

Er zijn verschillende soorten zwangerschapstesten, zoals strookjes, cassettes en digitale zwangerschapstesten. Lees voordat je de test uitvoert altijd eerst de gebruiksaanwijzing goed door. Het verkeerd uitvoeren van de test kan een misleidend resultaat geven en de kans bestaat op een negatieve zwangerschapstest terwijl je toch zwanger bent. Het controlestreepje geeft aan of de test goed is uitgevoerd.

4. De test is over de datum

Een test waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, kan een vals negatieve negatieve zwangerschapstest uitslag geven. Dan kan het dus gebeuren dat je een negatieve zwangerschapstest hebt, maar toch zwanger bent. Controleer daarom voor gebruik altijd eerst de verpakking. Het kan ook zijn dat de test niet meer correct werkt omdat hij niet goed is bewaard. De zwangerschapstest mag niet te warm of te koud worden bewaard, maar bij 2-30 °C.

5. Het gaat om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Als je menstruatie uitblijft en je toch een negatieve zwangerschapstest hebt, is er een heel kleine kans dat het gaat om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het eitje nestelt zich dan buiten de baarmoeder en kan niet uitgroeien tot een baby. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan voor gevaarlijke complicaties zorgen. Meestal is de zwangerschapstest bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap positief. In minder dan drie procent van de buitenbaarmoederlijke zwangerschappen is een negatieve zwangerschapstest. Er is dan veel minder hCG aanwezig dan bij een gewone zwangerschap.

Meer weten: Dit zijn de eerste zwangerschapsverschijnselen

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: NVKC

Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee kinderen. In 2011 rondde zij haar Geneeskunde opleiding af aan de VU Amsterdam en na enkele jaren werkervaring op de Interne Geneeskunde, Cardiologie, Longziekten en Reumatologie in het Spaarne Gasthuis in Haarlem besloot zij zich te specialiseren als huisarts. Ook deze specialisatie volgde zij in het VUmc.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu