Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Verstrengelde DNA strengen roze en blauw

Jojanneke zoekt uit: kun je met een dieet het geslacht van je baby beïnvloeden?

Maandenlang zoutarm en calciumrijk eten en vooral géén seks hebben rond de eisprong. Met dit ehm… bijzondere dieet zou je de kans op een dochter kunnen vergroten. Factchecker Jojanneke Bastiaansen zoekt uit wat er van die mythe klopt.

In samenwerking met expert

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Sommige onderwerpen durven moeders niet zomaar met elkaar te bespreken. Gelukkig is er dan nog het internet, waar je anoniem om hulp kunt vragen. Zo brengt MommyXY, moeder van twee zoons, op een zwangerschapsforum voorzichtig haar verlangen naar een meisje ter sprake. Medische technieken gaan haar te ver, maar ze heeft gehoord van een dieet dat het geslacht van een volgend kindje kan beïnvloeden. Mijn weetlust is opgewekt: kan een vrouw zichzelf een meisje eten?

Advertentie

X en Y

Heel logisch lijkt het niet. Biologisch gezien bepaalt namelijk niet de vrouw, maar de man het geslacht van een baby. Dat zit zo: een vrouw heeft twee dezelfde geslachtschromosomen, twee keer een X. Zij kan in haar eicel dus alleen een X-chromosoom kwijt. Maar een man heeft twee verschillende geslachtschromosomen, een X en een Y. Hij kan daardoor een X-chromosoom óf een Y-chromosoom doorgeven. Of je een jongen (XY) of een meisje (XX) krijgt, hangt er dus vanaf welke zaadcel de eicel bevrucht. Hoe een vrouw dit proces zou kunnen beïnvloeden, is een raadsel. Toch zijn er twee spraakmakende onderzoeken die niet zeggen hoe, maar wel dát dit gebeurt.

Ook lezen: 18 dingen die verklappen of je een jongen of meisje krijgt

Voer voor discussie

Britse wetenschappers1 lieten 740 net zwangere vrouwen een eetdagboek bijhouden en terugblikken op hun dieet in het jaar daarvoor. Ze vonden dat vrouwen die vóór hun zwangerschap caloriearm aten, meer kans hadden op een meisje. Net als vrouwen die niet al te veel ontbijtgranen hadden gegeten. Maar die conclusie schoot Amerikaanse vakgenoten2 in het verkeerde keelgat. De Britten hadden jongensmoeders en meisjesmoeders op meer dan honderd dingen met elkaar vergeleken. En als je zo veel toetsen doet, heb je grote kans op een toevalstreffer. Toen de Amerikanen daarop corrigeerden, bleek geen enkel verschil meer significant. Aan dit onderzoek heeft MommyXY dus niets.

Recept voor een meisje

Nederlandse onderzoekers3 gingen verder dan simpelweg eetgewoontes tellen: ze legden vrouwen die graag een meisje wilden daadwerkelijk een dieet op. Hun ­recept: eet maandenlang zoutarm en calciumrijk, met extra voedingssupplementen. Plus: geen seks dicht bij de eisprong. Die combinatie zou een succespercentage van 81 procent opleveren!

Advertentie

Ook lezen: Afvallen na je zwangerschap zonder dieet

Volhouders

Bijna allemaal blije vrouwen dus? Nou, nee. Veel vrouwen hielden het zware dieet niet vol. Bovendien kreeg van de 78 volhouders toch maar 47 ­procent een meisje. Huh? Waar komt dan die 81 procent vandaan? Die geldt alleen voor volhouders die volgens de onderzoekers precies de ‘goede’ verhouding natrium en calcium in het bloed hadden (én exact drie dagen voor de ovulatie seks hadden). Waarom juist die bloedwaarden belangrijk zijn? Daar zit geen theorie achter. ­Bovendien zijn deze waarden in de praktijk moeilijk te bereiken: dat lukte zelfs de meeste volhouders niet.

Blijven proberen

Wel vreemd dat in dit ­onderzoek een meisje krijgen zo nauw luistert. In het gewone leven gebeurt dat aan de lopende band. Hét recept voor een meisje bestaat dus niet. De enige oplossing: het vaak genoeg proberen. Aldus ZoekHetUitMama83.

1 Mathews et al. (2008). You are what your mother eats: evidence for maternal preconception diet influencing foetal sex in humans. Proceedings. Biological sciences. 
2 Young et al. (2009). Cereal-induced gender selection? Most likely a multiple testing false positive. Proceedings. Biological sciences. 
3 Noorlander et al. (2010). Female gender pre-selection by maternal diet in combination with timing of sexual intercourse – a prospective study. Reproductive BioMedicine Online. 

Advertentie

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Jojanneke Bastiaansen, Beeld: Getty Images. Bronnen: The Royal Society Publishing, The Royal Society Publishing, RBMO

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Dr. Jojanneke Bastiaansen (37) is onderzoeker, columnist, en moeder van zoon IJsbrand. Ze studeerde psychologie, promoveerde in de neurowetenschappen, en werkt als senior onderzoeker in de psychiatrie bij een academisch ziekenhuis en een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. In haar onderzoek bestudeert Jojanneke niet alleen de mens, maar ook de wetenschap zelf. Voor Ouders van Nu Magazine vertaalt ze iedere maand wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneketaal.

Voor meer informatie kijk op haar persoonlijke website (columns) of op de universiteitswebsite (onderzoek). Voor achtergrond:
Twitter
Instagram
LinkedIn

Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu