Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Foliumzuur voor mannen

Voor vrouwen met een kinderwens is het slikken van foliumzuur een bekend advies. Er zijn aanwijzingen dat dit mogelijk ook voor mannen goed is voor de zaadkwaliteit en dús de vruchtbaarheid. Maar is dat echt zo? Alles over foliumzuur voor mannen.

In samenwerking met expert

Elke Struiwig

IVF-arts

2 class="p3">Wat is foliumzuur?

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Ons lichaam kan het niet zelf aanmaken en dus moeten we het binnenkrijgen via onze voeding. De vitamine speelt een belangrijke rol bij het immuunsysteem. De aanmaak van witte en rode bloedcellen, helpt tegen vermoeidheid en is belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren baby.

Advertentie
  • Het is van belang bij de celdeling en de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby.
  • Het verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje of schisis (open gehemelte of hazenlip).
2 class="p3">Foliumzuur voor vrouwen

Door gezond en gevarieerd te eten, krijgen we voldoende foliumzuur binnen. Alleen zwangere vrouwen hebben meer foliumzuur nodig. Het is voor hen bijna onmogelijk om dagelijks de gewenste hoeveelheid (400 microgram = 1 tablet) erbij te eten. Dat komt namelijk neer op ruim een kilo bruine bonen per dag of een halve kilo spruitjes. Vandaar het advies voor vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen om foliumzuurtabletten te slikken.

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je lichaam al een voorraad foliumzuur heeft klaarliggen. Nog voordat je weet dat je zwanger bent, is foliumzuur al van belang voor de ontwikkeling van je ongeboren baby. Het duurt zo’n vier weken voor je lichaam genoeg extra voorraad heeft opgebouwd. Ook al duurt het een paar maanden of een jaar voordat je zwanger bent, blijf dan wel al die tijd extra foliumzuur slikken.

Lees ook: Foliumzuur slikken: waarom is het zo belangrijk? En wanneer begin je er mee?

Foliumzuur voor mannen

Foliumzuur is ook nuttig voor mannen. In Nijmegen is onderzoek gedaan naar de invloed van foliumzuur en zink op de vruchtbaarheid van mannen. Aan het onderzoek namen honderd vruchtbare en honderd verminderd vruchtbare mannen deel. Elke dag kregen zij een capsule met daarin onder andere foliumzuur en zink.

  • Na 26 weken was het aantal zaadcellen bij de verminderd vruchtbare mannen met 74 procent toegenomen.
  • Ook bij de vruchtbare mannen was er een stijging in het aantal zaadcellen te zien, namelijk 10 procent. Echter was het verschil niet zo groot dat ze konden zeggen dat de stijging niet op toeval beruste.

Helpt foliumzuur echt?

Volgens het onderzoek lijkt de zaadkwaliteit van verminderde vruchtbare mannen te verbeteren bij het slikken van foliumzuur en zink. Echter kunnen de wetenschappers niet concluderen dat inname van foliumzuur en zink leidt tot een verhoging van de zwangerschapskansen. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, zijn deze resultaten in elk geval positief.

Advertentie

Vruchtbaarheid van de man: wat kan hij zelf doen om te zorgen dat het zaad van optimale kwaliteit is? En wat als blijkt dat hij verminderd vruchtbaar is? Hier lees je alles over de vruchtbaarheid van de man.

Nieuw Nederlands onderzoek

Op dit moment loopt er in Nederland opnieuw een grootschalig onderzoek (de Summer-studie) om te onderzoeken wat de effecten zijn van voedingssupplementen en vitaminesupplementen op de zwangerschapskansen. Dit onderzoek vindt plaats onder mannen die in een fertiliteitstraject zitten. Een groep mannen, die voedingssupplementen gebruiken, wordt vergeleken met een groep mannen, die placebo’s gebruiken. De onderzoekers gaat per groep kijken naar de aantal zwangerschappen. De resultaten uit dit onderzoek zijn nog niet bekend.

 

Moeten mannen foliumzuurtabletten slikken?

Uit de uitkomsten van de SUMMER-Studie zal een advies voortvloeien over het aanraden van foliumzuur bij mannen. Hoewel sommige onderzoeken laten zien dat voedingssupplementen inderdaad een positieve invloed hebben op de zaadkwaliteit. Echter is dit nog niet voldoende om een officieel advies uit te brengen.

Voor mannen met een kinderwens is het in elk geval belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en wat extra foliumzuurrijke voeding kan geen kwaad. Want wat je als man eet, heeft invloed op de kwaliteit van het sperma. Maar vooralsnog heeft een zwangere vrouw (en de ongeboren baby) het meeste baat bij het slikken van foliumzuurtabletten.

Gezond en gevarieerd eten

Om de kwaliteit van zijn zaad hoog te houden, is het belangrijk dat je man gezond en gevarieerd eet. Het Voedingscentrum adviseert om daarbij de Schijf van vijf aan te houden om genoeg voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen) binnen te krijgen.

Vooral vitamine C en zink zijn belangrijk voor de productie van zaadcellen. Vitamine C voorkomt dat de zaadcellen gaan klonteren. Voor mannen geldt dus: eet voldoende verse groenten, vruchten, verse vis, vlees, eieren, bruine boterhammen en appelstroop of slik aanvullende vitaminepillen.

Hier nog meer tips om de zaadkwaliteit te verbeteren.

Foliumzuurrijke voeding

Foliumzuur komt van nature voor in:

  • Groenten (vooral groene)
  • Volkorenproducten
  • Brood
  • Vlees
  • Zuivel
Natuurlijke bronnen Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (volwassen man en vrouw)
Spinazie (gekookt, 200 gram) 83%
Spruitjes (gekookt, 200 gram) 63%
Broccoli (gekookt, 200 gram) 46%
Ei (gekookt, 1 stuk) 10%
Volkorenbrood (1 snee) 5%

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Vitamine-info.nlMedisch Contact

Elke Struiwig

IVF-arts

Elke Struiwig is IVF-arts en leefstijlcoach. Als arts begeleidt ze mensen met een onvervulde kinderwens tijdens hun medische traject. Daarnaast begeleidt ze ook voornamelijk vrouwen mentaal tijdens het doorlopen van het kinderwenstraject.

Haar missie is om vrouwen gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject doorlopen. Dit doet ze in de community: vruchtbaar door het kinderwenstraject, maar ook via onlinetrainingen, die beschikbaar zijn op haar haar website en voor achtergrond:
LinkedIn
Artikel: 'Alles is mogelijk als het gaat om fertiliteit'
De gratis cursus: gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject doorlopen