Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Foliumzuur voor mannen

Voor vrouwen met een kinderwens is het slikken van foliumzuur een bekend advies. Gek genoeg geldt dit advies niet voor mannen. Terwijl deze vitamine hartstikke goed is voor de zaadkwaliteit en dús de vruchtbaarheid. Wij geven je informatie over foliumzuur voor mannen.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Ons lichaam kan het niet zelf aanmaken en dus moeten we het binnenkrijgen via onze voeding. De vitamine speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen en is belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren baby.

 • Het is van belang bij de celdeling en de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby.
 • Het verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje of schisis (open gehemelte of hazenlip).

Foliumzuur voor vrouwen

Door gezond en gevarieerd te eten, krijgen we voldoende foliumzuur binnen. Alleen zwangere vrouwen hebben meer foliumzuur nodig. Het is voor hen bijna onmogelijk om dagelijks de gewenste hoeveelheid (400 microgram = 1 tablet) erbij te eten. Dat komt namelijk neer op ruim een kilo bruine bonen per dag of een halve kilo spruitjes. Vandaar het advies voor vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen om foliumzuurtabletten te slikken.

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je lichaam al een voorraad foliumzuur heeft klaarliggen. Nog voordat je weet dat je zwanger bent, is foliumzuur al van belang voor de ontwikkeling van je ongeboren baby. Het duurt zo’n vier weken voor je lichaam genoeg extra voorraad heeft opgebouwd. Ook al duurt het een paar maanden of een jaar voordat je zwanger bent, blijf dan wel al die tijd extra foliumzuur slikken. Tip! De Yummygums Mommy zijn vitaminegums met foliumzuur én veel vitaminen en mineralen, bestel ze hier.

Foliumzuur voor mannen

Foliumzuur is ook nuttig voor mannen. Wetenschappers in Nijmegen hebben onderzoek gedaan naar de invloed van foliumzuur op de vruchtbaarheid van mannen. Aan het onderzoek namen honderd vruchtbare en honderd verminderd vruchtbare mannen deel. Elke dag kregen zij een capsule met daarin onder andere foliumzuur en zink.

En wat bleek?

 • Na zesentwintig weken was het aantal zaadcellen bij de verminderd vruchtbare mannen met vierenzeventig procent toegenomen.
 • Ook bij de vruchtbare mannen was er een stijging in het aantal zaadcellen te zien, namelijk tien procent.

Conclusie

Volgens het onderzoek lijken mannen dus baat te hebben bij het slikken van foliumzuur. Het kan misschien wel het verschil betekenen tussen net wel of net geen zwangerschap. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, zijn deze resultaten in elk geval positief.

Amerikaans onderzoek

Ook in Amerika is onderzoek gedaan naar de invloed van foliumzuur op de vruchtbaarheid van de man. De wetenschappers ontdekten dat een gebrek aan foliumzuur in de voeding van mannen, het DNA in sperma kan veranderen. Voor het onderzoek werd er getest met muizen.

Wat bleek?

 • Mannelijke muizen die een foliumzuurarm dieet volgden, hadden dertig procent meer kans op nakomelingen met geboorteafwijkingen dan muizen die een dieet met veel foliumzuur volgden.
 • Ook kregen muizen met overgewicht vaker baby’s met afwijkingen, zelfs als ze genoeg foliumzuur binnenkregen.

Conclusie

De studie toont aan dat een gebrek aan foliumzuur in het voedingspatroon van de vadermuis het DNA in sperma kan veranderen, wat uiteindelijk gevolgen heeft op de ontwikkeling van de foetus. De grote vraag is natuurlijk of dit hetzelfde effect heeft op mannen. Dat zal verder onderzocht moeten worden. Het onderzoek biedt in ieder geval aanknopingspunten voor vervolgonderzoek.

Moeten mannen foliumzuurtabletten slikken?

Betekent dit dat jullie samen aan de foliumzuurtabletten moeten? Hoewel beide onderzoeken laten zien dat foliumzuur een positieve invloed heeft op de vruchtbaarheid van de man, is dit nog niet voldoende om een officieel advies uit te brengen.

Voor mannen met een kinderwens is het in elk geval belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en wat extra foliumzuurrijke voeding kan geen kwaad. Want wat je als man eet, heeft invloed op de kwaliteit van het sperma. Maar vooralsnog heeft een zwangere vrouw (en de ongeboren baby) nog het meeste baat bij het slikken van foliumzuurtabletten.

Gezond en gevarieerd eten

Om de kwaliteit van zijn zaad hoog te houden, is het belangrijk dat je man gezond en gevarieerd eet. Het Voedingscentrum adviseert om daarbij de Schijf van vijf aan te houden om genoeg voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen) binnen te krijgen..

Vooral vitamine C en zink zijn belangrijk voor de productie van zaadcellen. Vitamine C voorkomt dat de zaadcellen gaan klonteren. Voor mannen geldt dus: eet voldoende verse groenten, vruchten, verse vis, vlees, eieren, bruine boterhammen en appelstroop of slik aanvullende vitaminepillen.

Hier nog meer tips om de zaadkwaliteit te verbeteren.

Foliumzuurrijke voeding

Foliumzuur komt van nature voor in:

 • Groenten (vooral groene)
 • Volkorenproducten
 • Brood
 • Vlees
 • Zuivel
Natuurlijke bronnen Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (volwassen man en vrouw)
Spinazie (gekookt, 200 gram) 83%
Spruitjes (gekookt, 200 gram) 63%
Broccoli (gekookt, 200 gram) 46%
Ei (gekookt, 1 stuk) 10%
Volkorenbrood (1 snee) 5%

Bronnen: Vitamine-info.nlMedisch Contact