coronavirus en zwangerschap

Ben je zwanger? Dit moet je weten over het coronavirus

Het coronavirus heeft Nederland in zijn greep. Alle nieuwsberichten stellen je misschien niet gerust als je op dit moment zwanger bent. Maar is het nodig om je zorgen te maken? Lopen ongeboren kinderen extra risico? En zijn er dingen waar je op moet letten als zwangere vrouw met betrekking tot het coronavirus? 

Coronovirus en zwangerschap

Nog even in het kort, wat is het coronavirus? Hét coronavirus bestaat eigenlijk niet. Er zijn verschillende soorten coronavirussen die heel vaak voorkomen en relatief lichte klachten geven, zoals infecties aan de longen en luchtwegen. Het coronavirus waar nu zoveel om te doen is, is ontstaan in de Chinese regio Wuhan. COVID-19 is de naam van de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Het virus verspreidt zich doordat iemand met het virus in jouw buurt niest of hoest en jij vervolgens het virus binnenkrijgt. Dat kan rechtstreeks via je mond, neus of ogen. Maar ook indirect doordat het virus op je handen landt, en je daarna door je ogen wrijft. Was daarom regelmatig je handen en nies en hoest in je elleboog.

Symptomen van het nieuwe coronavirus

Als je besmet bent met het nieuwe coronoavirus kun je last krijgen van de volgende klachten:

Meest gestelde vragen over corona en zwangerschap

Omdat het een nieuw virus is, weten we nog niet precies de effecten van COVID-19 op zwangere vrouwen en ongeboren baby’s. Op dit moment wordt hier volop onderzoek naar gedaan. Toch is er inmiddels al wel het een en ander bekend. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het virus met antwoorden (gebaseerd op de feiten zoals ze nu bekend zijn).

1. Heb je als zwangere vrouw meer kans het virus op te lopen?

Je kunt opgelucht ademhalen, want het antwoord is nee. Je hebt niet meer of minder kans om het virus op te lopen dan niet-zwangere vrouwen. En als het wél gebeurt, is het verloop volgens het RIVM hetzelfde. Wil je voorkomen dat je het krijgt, dan gelden dezelfde maatregelen als bij verkoudheid of griep. Door regelmatig je handen te wassen (minimaal 30 seconden), te hoesten en niezen in je elleboog en papieren zakdoeken te gebruiken, help je bovendien mee om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen.

2. Kun je als zwangere vrouw het virus overdragen op je baby?

Van de moeders die besmet waren tijdens de zwangerschap, is er tot nu toe geen enkele baby positief getest op het virus. Het virus is dus hoogstwaarschijnlijk niet overdraagbaar op ongeboren baby’s. Oftewel: van verticale transmissie, zoals dat heet, lijkt geen sprake. Dat is de belangrijkste conclusie van een kleinschalig onderzoek onder negen zwangere vrouwen in China met COVID-19. Het vruchtwater, navelstrengbloed en moedermelk werd hierbij ook getest. Voor zover bekend is, is er ook geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen

Lees ook: Alles over de kracht van moedermelk

Advertentie

3. Is er een risico voor pasgeboren baby’s?

Het coronavirus krijg je doordat iemand met het virus in jouw buurt niest of hoest en jij vervolgens het virus binnenkrijgt. Dat kan rechtstreeks via je mond, neus of ogen. Maar ook indirect doordat het virus op je handen landt, en je daarna door je ogen wrijft. Pasgeboren baby’s lopen daardoor wel een risico op besmetting, bijvoorbeeld als je ze knuffelt, hoewel dit weinig voorkomt. Op dit moment is het coronavirus bij twee baby’s vastgesteld. Bij de één kwam de diagnose 36 uur na de geboorte, bij de ander na zeventien dagen. Hoewel het bij de eerste baby niet duidelijk is hoe hij ziek is geworden, weten ze dat in het tweede geval wel. Namelijk door lichamelijk contact met zijn besmette moeder en oma. Feit is dat het daarom extra belangrijk is om de hygiënemaatregelen op te volgen.

Lees ook: Immuunsysteem baby sterker dan gedacht

4. Is het nieuwe coronavirus erger dan de gewone griep?

Op deze vraag is nog geen antwoord, maar de cijfers zien er tot nu toe niet zorgwekkend uit. Maar omdat het om een nieuw virus gaat, zijn er gedetailleerde gegevens nodig om te bepalen hoe gevaarlijk het precies is. 

5. Kun je je preventief laten testen als je zwanger bent?

Ook al ziet het ernaar uit dat het coronavirus niet gevaarlijk is voor ongeboren baby’s, je maakt je misschien toch zorgen. Toch is preventief testen niet nodig. Het geeft je namelijk geen zekerheid. Bovendien test het RIVM momenteel alleen op aanwezigheid van het virus als iemand klachten heeft én uit een risicogebied komt. Heb je gezondheidsklachten en ben je bang dat je het coronavirus hebt, neem dan telefonisch contact op met je huisarts of verloskundige.

6. Is het nog verstandig om op persoonlijk consult te gaan bij je verloskundige of gyneacoloog?

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft vanwege de COVID-19-pandemie zijn richtlijnen aangepast om de kans op besmetting en verspreiding zo klein mogelijk te houden. Medische controles in de praktijk zullen alleen nog doorgaan als ze strikt noodzakelijk zijn. De voorkeur gaat uit naar telefonische consulten. Dat heeft grote impact op de verloskundigen zelf, maar ook op zwangeren vrouwen. De KNOV meldt dat er dagelijks heel veel vragen binnenkomen bij verloskundigenpraktijken, bijvoorbeeld over het maken van echo’s en of een thuisbevalling nog mogelijk blijft. Op dit moment bekijkt een verloskundige de situatie per persoon.

Ook zijn er maatregelen getroffen die voor alle zwangere en pas bevallen vrouwen gelden. Daarover wordt iedereen door zijn eigen praktijk geïnformeerd. De KNOV heeft in een persbericht naar buiten gebracht dat de vereniging met haar leden er alles aan zal doen om deze bijzondere periode in het leven van een vrouw op de juiste manier te begeleiden.

6. Kunnen muggen het coronavirus overdragen?

Je hoeft niet bang te zijn als je geprikt wordt door een mug, want het RIVM is er vrijwel zeker van dat muggen SARS-CoV-2 niet kunnen overdragen. Het nieuwe coronavirus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppels van een besmet persoon die vervolgens in de ogen, neus of mond van iemand anders terechtkomen. 

Lees ook: Waarom muggen een favoriet gezinslid hebben

7. Verspreid het virus zich via geld?

Nee, want de kans is klein dat je door contact met een voorwerp het coronavirus krijgt. Dat komt omdat het virus alleen maar langere tijd kan overleven op mens of dier.

8. Je hebt een pakket uit China besteld, wat nu?

Karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen zijn veilig, omdat het coronavirus zich via het lichaam verspreidt. Of het nou uit China komt of ergens anders vandaan, dat maakt niet uit.

9. Mag je borstvoeding geven als je besmet bent?

Vanwege de voordelen van borstvoeding en de minieme kans dat een baby via de moedermelk besmet wordt met het virus, kan een moeder die het virus heeft haar kind veilig borstvoeding geven, volgens Centers for Disease Control and Prevention. Daarbij is het wel belangrijk dat ze de volgende voorzorgsmaatregelen treft:

 • een mondkapje dragen in de nabijheid van de baby
 • zorgvuldig de handen wassen voor en na contact met de baby

Heb je het coronavirus en ben je te ziek om borstvoeding te geven, dan kan je ook melk afkolven. Deze moedermelk kan veilig aan de baby gegeven worden, zolang je de hygiëneregels goed in acht neemt.

10. Wanneer moet ik de verloskundige of huisarts bellen?

Neem telefonisch contact op met onze dienstdoende verloskundige (via de spoedlijn) bij de volgende klachten en kom juist niet naar de praktijk bij:

 • Koorts (ten minste 38 graden Celsius, zorg daarom voor een thermometer in huis) én ten minste één van de volgende verschijnselen: hoesten, kortademigheid
  EN
 • De klachten zijn ontstaan binnen veertien dagen na terugkomst uit een land/regio met wijdverspreide transmissie (risicogebied)
  OF
 • De klachten zijn ontstaan binnen veertien dagen na contact met een patiënt met een bevestigde infectie met COVID-19\

Check ook deze 11 tips voor zwangere vrouwen: zo blijf je rustig(er) en voorkom je corona-stress 

11. Moet ik straks kraambezoek weigeren?

Kraambezoek is niet toegestaan in het ziekenhuis (met uitzondering van de partner). En voor thuis geldt deze richtlijn: als de kraamzorg aanwezig is, mag er geen kraamvisite aanwezig zijn. Kraamverzorgenden raden aan het bezoek uit te stellen tot na de uitbraak om het risico van besmetting te beperken.

Als je toch bezoek uitnodigt, mogen dit maximaal drie mensen tegelijkertijd zijn. En die moeten volgens de nieuwe maatregelen van de Rijksoverheid ook binnen 1,5 meter afstand houden van elkaar. Check deze 10 tips voor een fijne én veilige kraamtijd ondanks de coronacrisis.

Tot slot, goed om te weten:

 • Het sterftepercentage ligt momenteel op 2% (wat relatief laag is)
 • Eén ziek persoon besmet gemiddeld twee andere personen
 • De kans dat je iemand besmet is heel klein als je geen symptomen vertoont
 • Kinderen lopen bijna geen risico
 • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen

Heb je meer vragen over het coronavirus? Kijk dan op de site van het RIVM of de WHO.

Lees ook: Antwoord op de 14 meest gestelde vragen over bevallen in de corona-tijd 

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment werkt ze bij Geboortecentrum Amsterdam. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft twee zonen.

Contact
Website