Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoekers: '12 maanden rust tussen bevalling en volgende zwangerschap is ideaal'

Een snelle gezinsuitbreiding is allesbehalve gezond, zowel voor moeder als baby. Zo blijkt uit een grootschalige Harvard-studie. Het advies: 'Wacht met een volgende zwangerschap minstens tot 12 maanden na de bevalling, ongeacht welke leeftijd je zelf hebt.'

Advertentie

De leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden, loopt op. Hierdoor zit er soms maar weinig tijd tussen een bevalling en een volgende zwangerschap. Je wordt er tenslotte niet jonger op. Toch kunnen kersverse moeders beter niet al te snel opnieuw zwanger worden na een bevalling. Dit blijkt uit een grootschalige Harvard-studie, waarbij de afgelopen tien jaar 148.500 Canadese zwangerschappen werden onderzocht.

Beproeving

‘Een zwangerschap is een ware beproeving voor het vrouwelijk lichaam’, zegt professor dr. Henrik Cammu, die als gynaecoloog verbonden is aan de Vrije Universiteit Brussel. ‘Het hart wordt bijna dubbel zo zwaar belast, en ook de nierfunctie en suikerverwerking krijgen het extra te verduren. Krijgt het lichaam na de bevalling onvoldoende tijd om te herstellen, dan kan het een volgende foetus mogelijk onvoldoende voeden, met eventueel een lager geboortegewicht of zelfs vroeggeboorte tot gevolg’, legt de professor uit. ‘Vooral oudere vrouwen bij wie er te snel een tweede belasting volgt, kunnen daarvan op latere leeftijd hinder ondervinden in de vorm van onder meer een hoge bloeddruk, een verstoorde nierfunctie of suikerverwerking.’

Lees ook: Zo lang duurt ontzwangeren écht

Onderzoek: dit is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen

Jongere vrouwen

Maar snel opnieuw zwanger worden wordt niet alleen afgeraden als een moeder wat ouder is. Het onderzoek toont aan dat ook jongere vrouwen, als ze niet genoeg rust inlassen tussen twee zwangerschappen, een groter risico lopen op ernstige complicaties. Denk aan een laag geboortegewicht van de baby, vroeg- en zelfs doodgeboorte en gezondheidsproblemen van de moeder.

Uit het onderzoek blijkt dat door een langere rustperiode tussen een bevalling en een volgende zwangerschap, de kans op deze complicaties afneemt. Zo daalt het aantal vroeggeboorten (voor 37 weken zwangerschap) volgens de studie met ongeveer de helft wanneer de moeder haar hersteltijd van zes naar achttien maanden verlengt. Vrouwen ouder dan 35 jaar die een volgende zwangerschap anderhalf jaar uitstellen, lopen ook ruim de helft minder kans de zwangerschap niet te overleven, of er zéér ernstige letsels aan over te houden.

Het advies

Al met al is de ideale periode tussen een bevalling en een volgende zwangerschap minimaal twaalf tot achttien maanden volgens de onderzoekers van Harvard. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sprak eerder zelfs over minimaal 18 maanden tussen twee zwangerschappen en als ideale tijd 24 maanden.

Lees ook:

1 op de 10 vrouwen houdt jaren last van baringspijn

Wat is er anders aan een tweede zwangerschap?

Bron: HLN Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Spelen en ontdekken

Spelen en ontdekken

Het allerleukste peuterspeelgoed
Bekijk hier