Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
bakplaat vol pepernoten mag dat als je zwanger bent

Mag je pepernoten eten als je zwanger bent?

Het begint met één handje pepernoten en voor je het weet is de zak leeg. Lekker, maar mag dat ook als je zwanger bent? Er zit immers kaneel in. Lees hier waarom je moet oppassen met kaneel en welke hoeveelheden wel toegestaan zijn.

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Zwanger en pepernoten eten, mag dat?

Als je zwanger bent is het goed om op te letten wat je wél en wat je beter niet kunt eten. Misschien heb je weleens gehoord dat je beter geen pepernoten kunt eten tijdens de zwangerschap, omdat er kaneel in zit. En kaneel eten als je zwanger bent zou niet goed zijn. De opvatting dat kaneel schadelijk zou zijn, komt door de smaakstof coumarine die het bevat. Coumarine komt van nature voor in Chinese kaneel, tonkabonen en bergamot. Het zorgt voor de typische geur en smaak van deze producten. Coumarine zit ook in producten waaraan Chinese kaneel is toegevoegd, zoals kaneelthee, kaneelstokken, speculaas, ontbijtkoek, appeltaart en pepernoten. Hoewel coumarine niet direct schadelijk is voor de baby in je buik, raadt het Voedingscentrum aan om er niet te veel van binnen te krijgen. Maar wat betekent dat precies?

Advertentie

Tip: In dit kookboek vind je de lekkerste recepten voor als je zwanger bent

Wat doet coumarine?

Coumarine wordt in de geneeskunde gebruikt als anti-stollingsmiddel voor het bloed. Het is nog niet bewezen wat het directe effect is van het veel eten van kaneel, maar er is een mogelijkheid dat dit schadelijk is voor de bloedtoevoer wanneer je te veel binnenkrijgt.

Lees meer: Gezond(er) snoepen rondom Sinterklaas, met deze recepten lukt het

Hoeveel coumarine mag je per dag als je zwanger bent?

In Europa mogen levensmiddelen niet meer dan 2 milligram coumarine per kilogram bevatten. Voor producten die traditiegetrouw kaneel bevatten – zoals pepernoten en speculaas – worden hogere limieten gesteld. Hoeveel mag je er dan precies van binnen krijgen? Een rekenvoorbeeld: iemand die 60 kilo weegt, mag 6 milligram coumarine per dag. Per 10 kilo dus 1 milligram per dag.

Advertentie

Voorbeelden van 6 milligram coumarine (in typische Hollandse producten):

  • 75 gram pepernoten
  • 3 stroopwafels
  • 12 speculaasjes
  • 9 plakken ontbijtkoek

Twee soorten kaneel

  • Cassia kaneel
    Allereerst Cassia kaneel. Deze soort is afkomstig uit Zuid-China maar is nu ook veel te vinden in Oost- en Zuid-Azië. Het heeft zijn naam te danken aan de afkomst; het staat namelijk ook bekend als Chinese kaneel. De kaneel komt uit de Cinnamomum Cassia en kenmerkt zich doordat het pijpje van twee kanten naar binnen is gerold.
  • Ceylon kaneel
    Ceylon kaneel is afkomstig uit Sri Lanka, voorheen Ceylon, en uit het zuiden van India. Het wordt ook wel de ‘echte’ kaneel genoemd. De kaneel komt uit de Cinnamomum Verum en kenmerkt zich doordat het pijpje van slechts één kant naar binnen is gerold.

Coumarine

Dit is misschien wel het belangrijkste verschil tussen de twee soorten; de hoeveelheid coumarine. Coumarine is een bestandsdeel van kaneel die bij het consumeren van grote hoeveelheden schadelijk kan zijn. Cassia kaneel beschikt over een aanzienlijk groter aandeel coumarine, namelijk over 5,8-12,1 mg per theelepel tegenover bijna geen coumarine in Ceylon kaneel. De hoeveelheid coumarine is in Cassia kaneel te veel; dit is hoger dan de maximaal aanbevolen 0,1 mg per kilo lichaamsgewicht per dag van de European Good Safety Authority (EFSA). Bij Ceylon kaneel is de hoeveelheid coumarine zo laag dat deze bijna niet waar te nemen is.
Dus het is dan voor de zwangere vrouw beter de Ceylon variant te kiezen.

Minder is beter

Je kunt je dus behoorlijk te buiten gaan aan de pepernoten en andere lekkere dingen met kaneel voordat je een schadelijke hoeveelheid coumarine binnenkrijgt. Maar let op: bovengenoemde getallen zijn maximale hoeveelheden. Het is beter om wat minder te eten en vergeet niet dat er heel veel suiker aan deze producten wordt toegevoegd. Zeker als je zwanger bent is het aan te raden om suiker met mate te eten.

Tip: Lekkere Sinterklaas snacks om zelf te maken

Advertentie

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Voeding tijdens je zwangerschap

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Voedingscentrum, Bund

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is werkzaam als Orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en Psychische neuro immunoloog, ze heeft haar eigen praktijk Voeding maakt je beter waarbij ze op dagelijkse basis mensen/kinderen begeleid met uitdagingen en vraagstukken op het gebied van gezondheid – zwangerschap/fertiliteit & hormonen.

Sharon is gespecialiseerd in fertiliteit – zwangerschap en kinderen waarbij ze veel samen werkt met verloskundige praktijken in Amsterdam en omstreken en waar ze als expert tips heeft gedeeld bij het programma Hey Baby praktijk op RTL 4. Daarnaast geeft ze lezingen aan grote bedrijven om de vitaliteit en immuniteit op de werkvloer te verbeteren door middel van uitleg en makkelijke tips.

Sharon schrijft voor wendyonline.nl over gezondheid, deelt haar kennis als expert bij cycle.care – daarnaast deelt ze haar expertise via verschillende podcasts (Nina Pierson – Dertig in een dozijn – Ouders van Nu) Ook spreekt Sharon voor bedrijven als Deloitte – McKinsey – Paula’s Choice – The recharge company.

Haar passie voor voeding en een gezonde leefstijl begon op haar 18e, toen werd een nier verwijderd, waarna ze besloot om de regie te nemen over haar eigen gezondheid. Ze wilde er alles aan doen om haar lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel – zowel van de operatie als van een levenlang antibiotica gebruik.

Ze ging op onderzoek uit om te leren hoe ze het beste voor zichzelf kon zorgen met één nier. Dit resulteerde uiteindelijk in meervoudig HBO & WO niveau afgeronde studies op het gebied van voeding & gezondheid.

Voor meer informatie:

Social media van Sharon Asscher:

Publicaties: