Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mag je pepernoten eten als je zwanger bent?

Het begint met één handje pepernoten en voor je het weet is de zak leeg. Lekker, maar mag dat ook als je zwanger bent? Er zit immers kaneel in. Lees hier waarom je moet oppassen met kaneel en welke hoeveelheden wel toegestaan zijn.

Pepernoten eten tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent is het goed om op te letten wat je wél en wat je beter niet kunt eten. Misschien heb je weleens gehoord dat je beter geen pepernoten kunt eten tijdens de zwangerschap, omdat er kaneel in zit. De opvatting dat kaneel schadelijk zou zijn, komt door de smaakstof coumarine die het bevat. Coumarine komt van nature voor in Chinese kaneel, tonkabonen en bergamot. Het zorgt voor de typische geur en smaak van deze producten. Coumarine zit ook in producten waaraan Chinese kaneel is toegevoegd, zoals kaneelthee, kaneelstokken, speculaas, ontbijtkoek, appeltaart en pepernoten. Hoewel coumarine niet direct schadelijk is voor de baby in je buik, raadt het Voedingscentrum aan om er niet teveel van binnen te krijgen. Maar wat betekent dat precies?

Advertentie

Tip: In dit kookboek vind je de lekkerste recepten voor als je zwanger bent

Wat doet coumarine?

Coumarine wordt in de geneeskunde gebruikt als anti-stollingsmiddel voor het bloed. Het is nog niet bewezen wat het directe effect is van het veel eten van kaneel, maar er is een mogelijkheid dat dit schadelijk is voor de bloedtoevoer wanneer je teveel binnenkrijgt.

Lees meer: Gezond(er) snoepen rondom Sinterklaas, met deze recepten lukt het

Hoeveel coumarine mag je per dag als je zwanger bent?

In Europa mogen levensmiddelen niet meer dan 2 milligram coumarine per kilogram bevatten. Voor producten die traditiegetrouw kaneel bevatten – zoals pepernoten en speculaas – worden hogere limieten gesteld. Hoeveel mag je er dan precies van binnen krijgen? Een rekenvoorbeeld: iemand die 60 kilo weegt, mag 6 milligram coumarine per dag. Per 10 kilo dus 1 milligram per dag.

Voorbeelden van 6 milligram coumarine (in typische Hollandse producten):

  • 75 gram pepernoten
  • 3 stroopwafels
  • 12 speculaasjes
  • 9 plakken ontbijtkoek

Minder is beter

Je kunt je dus behoorlijk te buiten gaan aan de pepernoten en andere lekkere dingen met kaneel voordat je een schadelijke hoeveelheid coumarine binnenkrijgt. Maar let op: bovengenoemde getallen zijn maximale hoeveelheden. Het is beter om wat minder te eten en vergeet niet dat er heel veel suiker in deze producten wordt toegevoegd. Zeker als je zwanger bent is het aan te raden om suiker met mate te eten.

Tip: Lekkere Sinterklaas snacks om zelf te maken

Bronnen: Voedingscentrum, Bund

Sharon Looyen - Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Looyen - Asscher is oprichtster van Voeding maakt je beter werkzaam als Orthomoleculair therapeut en voedingsadviseur. Ze is gespecialiseerd in voeding en suppletie vóór, tijdens en na de zwangerschap en moeder van een dochter en een zoon. Sharon geeft geregeld voorlichtingsavonden over ondersteunende voeding en suppletie tijdens en na de zwangerschap, bij diverse verloskundigenpraktijken in Amsterdam.

Contact
Website
Facebook
Instagram