
Mag je pepernoten eten als je zwanger bent?
Het begint met één handje pepernoten en voor je het weet is de zak leeg. Lekker, maar mag dat ook als je zwanger bent? Er zit immers kaneel in. Lees hier waarom je moet oppassen met kaneel en welke hoeveelheden wel toegestaan zijn.
Zwanger en pepernoten eten, mag dat?
Als je zwanger bent is het goed om op te letten wat je wél en wat je beter niet kunt eten. Misschien heb je weleens gehoord dat je beter geen pepernoten kunt eten tijdens de zwangerschap, omdat er kaneel in zit. En kaneel eten als je zwanger bent zou niet goed zijn. De opvatting dat kaneel schadelijk zou zijn, komt door de smaakstof coumarine die het bevat. Coumarine komt van nature voor in Chinese kaneel, tonkabonen en bergamot. Het zorgt voor de typische geur en smaak van deze producten. Coumarine zit ook in producten waaraan Chinese kaneel is toegevoegd, zoals kaneelthee, kaneelstokken, speculaas, ontbijtkoek, appeltaart en pepernoten. Hoewel coumarine niet direct schadelijk is voor de baby in je buik, raadt het Voedingscentrum aan om er niet te veel van binnen te krijgen. Maar wat betekent dat precies?
Tip: In dit kookboek vind je de lekkerste recepten voor als je zwanger bent
Wat doet coumarine?
Coumarine wordt in de geneeskunde gebruikt als anti-stollingsmiddel voor het bloed. Het is nog niet bewezen wat het directe effect is van het veel eten van kaneel, maar er is een mogelijkheid dat dit schadelijk is voor de bloedtoevoer wanneer je te veel binnenkrijgt.
Lees meer: Gezond(er) snoepen rondom Sinterklaas, met deze recepten lukt het
Hoeveel coumarine mag je per dag als je zwanger bent?
In Europa mogen levensmiddelen niet meer dan 2 milligram coumarine per kilogram bevatten. Voor producten die traditiegetrouw kaneel bevatten – zoals pepernoten en speculaas – worden hogere limieten gesteld. Hoeveel mag je er dan precies van binnen krijgen? Een rekenvoorbeeld: iemand die 60 kilo weegt, mag 6 milligram coumarine per dag. Per 10 kilo dus 1 milligram per dag.
Voorbeelden van 6 milligram coumarine (in typische Hollandse producten):
- 75 gram pepernoten
- 3 stroopwafels
- 12 speculaasjes
- 9 plakken ontbijtkoek
Twee soorten kaneel
- Cassia kaneel
Allereerst Cassia kaneel. Deze soort is afkomstig uit Zuid-China maar is nu ook veel te vinden in Oost- en Zuid-Azië. Het heeft zijn naam te danken aan de afkomst; het staat namelijk ook bekend als Chinese kaneel. De kaneel komt uit de Cinnamomum Cassia en kenmerkt zich doordat het pijpje van twee kanten naar binnen is gerold. - Ceylon kaneel
Ceylon kaneel is afkomstig uit Sri Lanka, voorheen Ceylon, en uit het zuiden van India. Het wordt ook wel de ‘echte’ kaneel genoemd. De kaneel komt uit de Cinnamomum Verum en kenmerkt zich doordat het pijpje van slechts één kant naar binnen is gerold.
Coumarine
Dit is misschien wel het belangrijkste verschil tussen de twee soorten; de hoeveelheid coumarine. Coumarine is een bestandsdeel van kaneel die bij het consumeren van grote hoeveelheden schadelijk kan zijn. Cassia kaneel beschikt over een aanzienlijk groter aandeel coumarine, namelijk over 5,8-12,1 mg per theelepel tegenover bijna geen coumarine in Ceylon kaneel. De hoeveelheid coumarine is in Cassia kaneel te veel; dit is hoger dan de maximaal aanbevolen 0,1 mg per kilo lichaamsgewicht per dag van de European Good Safety Authority (EFSA). Bij Ceylon kaneel is de hoeveelheid coumarine zo laag dat deze bijna niet waar te nemen is.
Dus het is dan voor de zwangere vrouw beter de Ceylon variant te kiezen.
Minder is beter
Je kunt je dus behoorlijk te buiten gaan aan de pepernoten en andere lekkere dingen met kaneel voordat je een schadelijke hoeveelheid coumarine binnenkrijgt. Maar let op: bovengenoemde getallen zijn maximale hoeveelheden. Het is beter om wat minder te eten en vergeet niet dat er heel veel suiker aan deze producten wordt toegevoegd. Zeker als je zwanger bent is het aan te raden om suiker met mate te eten.
Tip: Lekkere Sinterklaas snacks om zelf te maken
Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Voeding tijdens je zwangerschap
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.
Bronnen: Voedingscentrum, Bund