Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kun je als moeder aanvoelen wat het geslacht van je baby is?

Ja hoor, dit is een jongen. Dat voel je aan alles. En daarbij: dat moet haast wel, want de zwangerschap van de eerste was totaal anders. Zou het kloppen? Kun je als moeder écht aanvoelen wat het geslacht van je baby is?

In samenwerking met expert

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Lees ook: Deze methoden en bakerpraatjes zijn er om het geslacht te weten te komen

Moederinstinct?

Mijn zwangere buurvrouw weet het zeker: ze krijgt weer een meisje. Ze is immers net zo misselijk als bij haar eerste dochter. Ik had tijdens mijn zwangerschap van IJsbrand een wat minder sterk voorgevoel. Al hadden we het over ‘hem’, en waren we het al direct eens over de jongensnaam. Toch was ik verbaasd toen de echoscopist zei dat het een jongen was. ‘Maar dat wist je dus eigenlijk al,’ zegt de buurvrouw. Ik frons: kunnen moeders echt het geslacht voorspellen?

Advertentie

Gender reveal

Eén ding is zeker: de meeste moeders wachten niet tot de geboorte om te zien of hun voorspelling klopt. De Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland schat dat 9 op de 10 ouders het geslacht al wil weten bij de 20 wekenecho. Sommigen doen er zelfs al eerder een (pret)echo voor. Tot die tijd hebben moeders zo hun eigen voorspellers. Een (vaag) voorgevoel, zoals ik. Vergelijkingen met een eerdere zwangerschap, zoals de buurvrouw. Maar ook de vorm van de buik, zoete of juist hartige trek, dromen over de baby of Chinese kalenders. Maar of een moeder daarmee écht het geslacht kan voorzien?

Lees meer: Met de nub-theorie kun je vanaf 12 weken het geslacht voorspellen

Voorgevoel

Dat besloot een verloskundigenpraktijk in de Amerikaanse stad Sheboygan te onderzoeken. De verloskundigen vroegen ruim een jaar lang aan meer dan duizend vrouwen die voor een 20 wekenecho binnenkwamen of ze al een vaag of zelfs sterk voorgevoel hadden. Dat bleek bij vier op de tien vrouwen het geval.

Gokje?

Naderhand werd gekeken of hun vermoedens klopten. Als moeders voorspellende gaven hebben, mag je verwachten dat de voorspellingen in (ruim) meer dan de helft van de gevallen correct waren. Want 50 procent is de gokkans: de kans dat je het goed hebt als je lukraak zou raden. De uitkomst van het onderzoek liet weinig te raden over: de vrouwen hadden het in 51 procent van de gevallen goed. Nagenoeg gelijk dus aan de gokkans.

Advertentie

Zeker weten

In de Amerikaanse studie zaten 53 zwangeren met een héél sterk voorgevoel. Doen deze vrouwen met supergevoelige voelsprieten het dan beter? Dat zou kunnen: ze voorspelden het geslacht namelijk iets vaker goed (in 62 procent van de gevallen). Maar het kan ook zo zijn dat dit kleine clubje voelsprietigen dit keer toevallig iets vaker goed gokte. En dat laatste lijkt waarschijnlijker: ene dokter Genuis deed namelijk al eerder een wat groter onderzoek onder 110 supersensitieve vrouwen2. Hij constateerde dat 51 procent van hen het geslacht correct voorspelde. Wederom niet beter dan de gokkans.

Waarzegster

Ook voorspellingen van super-sensitieve vrouwen zijn dus de ene keer goed, maar de andere keer fout. Je kunt dus net zo goed telkens een muntje opgooien. Niet echt een uitspraak waar ik vrienden mee maak, maar gelukkig wist ik dit nog niet toen ik de buurvrouw sprak. Inmiddels hoef ik het haar ook niet meer uit te leggen. Ze is bevallen. Van een jongen.

Tekst: Jojanneke Bastiaansen, Beeld: Getty Images

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Dr. Jojanneke Bastiaansen (37) is onderzoeker, columnist, en moeder van zoon IJsbrand. Ze studeerde psychologie, promoveerde in de neurowetenschappen, en werkt als senior onderzoeker in de psychiatrie bij een academisch ziekenhuis en een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. In haar onderzoek bestudeert Jojanneke niet alleen de mens, maar ook de wetenschap zelf. Voor Ouders van Nu Magazine vertaalt ze iedere maand wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneketaal.

Voor meer informatie kijk op haar persoonlijke website (columns) of op de universiteitswebsite (onderzoek). Voor achtergrond:
Twitter
Instagram
LinkedIn

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier