Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
vrouw bekijkt spullen die ze heeft gekregen van haar kraamcadeau verlanglijstje
door

Verlanglijstje voor de kraamcadeaus maken: wel of niet doen?

Laat je je niet graag verrassen? Dan is het een idee om een verlanglijstje te maken voor de kraamcadeaus. Hoe werkt dat? En wat zijn de voor- en nadelen? Wij vertellen het je.

Advertentie

In België is het vrij normaal om een verlanglijstje te maken voor kraamcadeaus. In Nederland is het fenomeen minder gebruikelijk, alhoewel we hier ook zien dat meer mensen eraan beginnen. Een verlanglijstje maken voor jouw kind heeft voor- en nadelen. Wij zetten ze op een rij:

Lees ook: Waar maak je kersverse ouders nou écht blij mee?

Voordelen verlanglijstje kraamcadeaus

Je tante die aan komt zetten met felgekleurde knuffels, terwijl jij het liefst alles in zachte tinten hebt of die grappige vrienden die een voetbalpakje van de verkeerde club geven… Hartstikke lief en goedbedoeld, maar niet altijd de cadeaus waar je op zit te wachten. En dat is niet alleen zonde van de tijd, maar ook van het geld.

Met het maken van een verlanglijstje kun je cadeaus waar je niet zo blij mee bent proberen voor te zijn. Daarnaast is het handig omdat op het moment dat iemand vraagt wat je wilt hebben, je vaak geen (goed) antwoord klaar hebt. Met een verlanglijstje heb je hier geen last meer van. Maak je je verlanglijstje online, dan kun je deze gemakkelijk updaten en je raakt ‘m niet meer kwijt. Nog een voordeel: als iemand het cadeau al heeft gekocht, kan diegene het (online) afstrepen van het lijstje. Je voorkomt hiermee ook dubbele cadeautjes. Win-win!

Bekijk ook: 13x kraamcadeaus met naam om herinneringen aan de babytijd te bewaren

Advertentie

Nadelen verlanglijstje kraamcadeaus

Ondanks de voordelen van zo’n lijstje, vinden sommige ouders het gek om specifieke cadeaus te vragen voor hun pasgeboren baby. Een gegeven paard kijk je immers niet in de bek, toch? En ondanks dat (bijna) niemand zonder kraamcadeau langskomt, kan het vreemd voelen om een cadeau ’te vragen’. De angst bestaat dat mensen het lijstje verkeerd opvatten.

Een ander argument om het niet te doen is omdat je niet in de portemonnee van de gever kunt kijken. Ga je aan de slag met een verlanglijstje? Dan is het handig om te kiezen voor cadeaus die variëren in prijs. De kans is dan groter dat je alsnog krijgt wat je wilt.

Poll: wel of geen verlanglijstje kraamcadeaus

Wij vroegen mensen op onze Instagrampagina of zij een verlanglijstje op het geboortekaartje hebben gezet of dit van plan zijn. Het overgrote deel (72 procent) antwoordt dit niet te doen en ook niet te willen. De overige 23 procent zegt dit wél te hebben gedaan of te willen doen. Zo vertelt een volger: ‘Wij hebben het gedaan en kregen veel positieve reacties’. Een ander zegt juist weer: ‘Ik zou nooit zo’n lijstje maken. Wees blij dat je iets krijgt.’

Lees ook: Dit zijn de leukste voorleesboeken voor een baby, peuter en kleuter

Wensenlijstje maken online

Heb je besloten om een online wensenlijst te maken voor de kraamcadeaus? Dat kun je terecht bij een van de volgende websites.

Advertentie
  1. Lijstje
  2. Verlanglijst.online
  3. Wensenlijstje
  4. Mijnverlanglijst
  5. Kadolijst

Korte link of QR-code

Bij deze websites krijg je een korte link of een QR-code die je gemakkelijk op het geboortekaartje van je kind kunt laten zetten. Op die manier kunnen mensen bekijken welke cadeaus jullie graag zouden willen hebben. Of ze zich er ook daadwerkelijk aan houden is natuurlijk een tweede…

Ook interessant: 10 geboden voor het kraambezoek

Beeld: GettyImages

De mooiste kraamcadeaus:

Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier