Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vondelingenkamer

De vondelingenkamer is een kamer waar vrouwen in nood anoniem hun ongewenste baby kunnen achterlaten. Maar hoe werkt het? En waarom zijn er in Nederland inmiddels zes van deze kamers?

Vondelingenkamer

In 2014 werden de eerste twee vondelingenkamers in Nederland geopend: in Papendrecht en in Groningen. De kamers zijn een initiatief van stichting De Beschermde Wieg, die zo wil voorkomen dat vrouwen die ongewenst zwanger zijn uit nood hun pasgeboren kind achterlaten op straat, soms met fatale gevolgen. Vrouwen die er binnenstappen, kunnen ook verloskundige of medische hulp krijgen. Inmiddels zijn er vier vondelingenkamers in Nederland, er werden er nog twee geopend in Middelburg en Oudenbosch. De vondelingenkamer is een kamer met een ledikantje, een tafel en een stoel. De moeder kan haar baby er anoniem naartoe brengen. Als ze binnenstapt in de kamer, heeft ze twee opties: ze kan door middel van een knop contact zoeken met een hulpverlener of ervoor kiezen de baby meteen achter te laten en weg te gaan.

Advertentie

Envelop

In het ledikant ligt een envelop met daarin twee unieke puzzelstukjes: één stukje voor de baby en één voor de moeder. Daarmee kan ze later eventueel aantonen dat zij de moeder is, mocht ze zich binnen zes maanden bedenken.

Medische informatie en gegevens

In de envelop zit ook een brief met medische informatie in verschillende talen waarin hulp wordt aangeboden. In een bijbehorend schrift kan de moeder haar gegevens achterlaten. Wanneer de moeder de vondelingenkamer verlaat, gaat de deur automatisch achter haar op slot.

Stil alarm

Via een stil alarm en een camera op het ledikantje, zien hulpverleners dat er een baby ligt. De moeder wordt niet in beeld gebracht, om de anonimiteit te waarborgen.

Wetgeving

Kinderen te vondeling leggen is in Nederland verboden en dus strafbaar. Er staat maximaal 4,5 jaar celstraf op of een geldboete van bijna 20.000 euro. Vooralsnog worden de vondelingenkamers in de gemeenten gedoogd.

Buitenland

Ook in België en Duitsland bestaan de ‘vondelingenschuif’ of het ‘babyluik’. Het is een verwarmde couveuse waar ongewenste baby’s kunnen worden achtergelaten. Ook hier heeft de moeder zes maanden de tijd zich alsnog te melden. Een stil alarm waarschuwt de hulpverleners, die binnen vijftien minuten bij de baby zijn en er is snel een arts ter plaatse.