
Zingen tegen een zwangere buik, helpt dat de baby later?
Zingen tegen je zwangere buik: ooit gedaan? Als je steeds hetzelfde melodietje zingt, zou dat na de geboorte van pas kunnen komen om je baby te kalmeren, wordt gezegd. Maar klopt dat wel?
Lees ook: Wanneer herkent een baby zijn vader?
Serenade
Mijn man is niet zo van het zingen, maar er is één periode geweest waarin hij me dagelijks een serenade bracht: tijdens de laatste weken van mijn zwangerschap. Dat waren geen romantische balkonscènes waarbij hij mij dolverliefd ballades toezong.
Nee, zijn vaste nummer (Swinging on a star, onder anderen gezongen door Bing Crosby) was enkel bedoeld voor de oortjes in mijn buik. Want: ‘Als straks alles vreemd voor IJsbrand is, herkent ie dat liedje tenminste en kan ik hem daarmee kalmeren.’ Klopt die troostrijke gedachte?
Op repeat
Vanaf het derde trimester kunnen de meeste foetussen stemmen en geluiden horen. Zo schiet bij een onbekend geluid hun hartslag omhoog en gaan de handjes de lucht in. Maar onthoudt een foetus ook wát ie gehoord heeft?
Wetenschappers bedachten een slimme manier om dat te testen: ze herhalen in korte tijd hetzelfde geluid en kijken of de reactie van de foetus afneemt. Dat blijkt bij allerlei geluiden het geval, van claxon tot elektrische tandenborstel. Zulke gewenning wijst op (kortstondige) herkenning. Maar de vraag blijft nu¹: blijft die herkenning ook langer hangen?
Lees ook: Hoe werkt het geheugen van je kind?
Zeperd
Er zijn niet veel studies naar de latere herkenning van muziek die baby’s in de buik al hoorden. In 1988² maakte een Ierse onderzoeker furore met een ingezonden brief in het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet.
Hij schreef dat pasgeboren baby’s rustig worden van de begintune van de Australische soapserie Neighbours, maar alleen – cliffhanger! – als de moeders trouw keken tijdens hun zwangerschap. Helaas was de studie zelf niet om aan te zien. Zo zaten er maar zeven baby’s in de ‘soapgroep’ en stond nergens hoe bepaald werd of een baby ‘rustig’ was.
Wiegelied
Daarna hebben een paar kleine studies geprobeerd herkenning bij baby’s af te lezen aan hun hartslag. Helaas zijn de resultaten onduidelijk³. Een groep Finse onderzoekers(4) gooide het over een andere boeg en zette 24 baby’s een badmuts vol elektroden op. Zo konden ze de hersenactiviteit bestuderen terwijl de kleintjes naar Twinkle, twinkle, little star luisterden.
De tien baby’s die dat lied in de buik op repeat hadden gehoord, reageerden er na de geboorte (en vier maanden later) met een sterkere hersengolf op dan de controlegroep. Bovendien was die reactie sterker bij baby’s die het wijsje vaker hadden gehoord. Dat wijst op herkenning, zou je denken.
Toch is het vaag wat zich hier precies afspeelt. De reactie was namelijk óók sterker bij het horen van onbekende noten. Wat de studie in elk geval niet zegt: of de baby’s rustiger werden van de muziek. Daar bleef mijn man na de geboorte van IJsbrand wel van overtuigd. Zijn wiegelied werd hier vaste prik. Maar de enige die ik daar echt kalm van zag worden, was mijn man zelf.
1 Dirix et al. (2009). Aspects of fetal learning and memory. Child Development.
2 Hepper (1988). Fetal ‘soap’ addiction. The Lancet.
3 He, et al. (2021). The effect of prenatal music therapy on fetal and neonatal status: A systematic review and meta-analysis. Complementary Therapies in Medicine.
4 Partanen et al. (2013). Prenatal music exposure induces long-term neural effects. PLoS ONE.
Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Jojanneke Bastiaansen, Beeld: Getty Images.
Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.