Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

39 weken zwanger

Je bent nu tussen de 39 weken zwanger en 40 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die belangrijk zijn als je 39 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 39 begint bij zwangerschapsdag 273 en loopt tot dag 280. Het is je veertigste zwangerschapsweek.

39 weken zwanger: je baby

Je baby is met 39 weken zwanger nu écht helemaal af en waarschijnlijk zijn jullie er ook wel klaar voor. Ga niet zitten wachten, want maar één op de twintig baby’s wordt op de uitgerekende dag geboren.

39 weken zwanger lengte en gewicht baby

Wees dus niet teleurgesteld als er niks gebeurt. Sommige vrouwen zijn 42 weken zwanger. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de grootte van de placenta: een grote placenta produceert veel progesteron, een hormoon dat de weeënactiviteit afremt.

Advertentie

Het is trouwens de baby die bepaalt wanneer de bevalling begint: hij scheidt het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht. Onder invloed van cortisol treedt bij jou ook de hormonenfabriek in werking, waardoor de weeën op gang komen en de bevalling gaat beginnen.

Lees meer over soorten weeën en hoe je ze het beste kunt opvangen.

Animatie 39 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

39 weken zwanger: jij

In deze week valt de uitgerekende datum. Die dag heeft iets magisch en je hebt de neiging om dan extra alert te zijn op elk pijntje dat je voelt. Ga gewoon door met de dingen die je deed; je hoeft ook niet thuis te blijven. Als je een beetje in de buurt blijft, heb je nog alle tijd om thuis te komen op het moment dat de weeën beginnen.

Tip: zo voelt een echte wee.

39 weken zwanger: ontsluitingsweeën

Is het zover? Dan krijg je te maken met ontsluitingsweeën. Je baarmoeder wordt tijdens de zwangerschap afgesloten door een vier centimeter lange baarmoederhals. Krijg je ontsluitingsweeën, dan wordt die platter en dunner en gaat de baarmoedermond open. Dit soort weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van je baarmoeder, die snel in kracht toenemen en langzaam afzakken. Ze komen meestal om de twee tot vijf minuten en duren zo’n zestig seconden. Door weeën kun je een drukkend gevoel van onderen krijgen.

De ontsluiting gaat met een gemiddelde snelheid van één centimeter per uur. Maar reken je niet rijk: dit betekent niet dat de bevalling 10 uur duurt.

39 weken zwanger: bevalling begint

Veel vrouwen twijfelen of de bevalling echt is begonnen. Dat komt omdat ze met 39 weken zwanger menstruatiepijn en rugpijn voelen, maar twijfelen of dat écht het begin van de bevalling is. Anderen voelen met 39 weken zwanger hele dag harde buiken. Dit komt ook komen omdat met 39 weken zwanger je baby veel beweegt. Pas als je buikkrampen krijgt en die bovendien met regelmaat komen en langer aanhouden, kun je ervan uitgaan dat de weeën zijn begonnen.

Hier meer uitleg over de ontsluitingsfase, per centimeter.

39 weken zwanger: geboorteaangifte doen

Als je baby geboren is, moet de wettelijke vader of degene die je kind erkend heeft, hem binnen drie werkdagen aangeven. Zit er een weekend of feestdag tussen, dan verschuiven deze drie dagen dus automatisch mee. De aangifte dient te gebeuren bij de burgerlijke stand in de geboorteplaats. Dat hoeft dus niet per se je woonplaats te zijn.

Als je partner de baby gaat aangeven, moet hij het volgende meenemen:

  • Trouwboekje (indien van toepassing) of afschrift van de akte dat het kind door jullie beiden is erkend.
  • Het geboortebewijs, afgegeven door de verloskundige of arts die bij de geboorte aanwezig was.
  • In sommige gevallen een akte van naamskeuze, als je je kind de achternaam van de moeder wilt geven.
  • En natuurlijk: de naam (of namen) van je kind. Let wel goed op dat de ambtenaar de namen correct spelt. Een verkeerd gespelde naam is moeilijk te veranderen.

Tip: Dit zijn nog 10 dingen die je partner moet regelen na de geboorte

Goed ID

Als je baby is geboren, heb je drie werkdagen de tijd om aangifte te doen bij de gemeente. Omdat jij (vaak) niet mee kunt, moet je partner jouw identiteitsbewijs meenemen.

tip

Blijven bewegen bij 39 weken zwanger

Vanaf deze week word je misschien steeds vaker gebeld door familie en vrienden met de vraag of er al iets gaande is. Best leuk, al die aandacht, maar soms ook irritant en vermoeiend. Zet dus gewoon je telefoon uit, als je er even geen zin in hebt. Wil je blijven bewegen tot aan de bevalling? Lopen en zwemmen is in de laatste week vaak nog wel te doen en kan ook ontspannend werken.

Video: kun je zelf de bevalling opwekken?

Video: Er blijkt maar één ding écht te werken.
Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu