Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Feiten en fabels over je haar als je zwanger bent

Dat je er voor elke grijze haar die je uit je lokken trekt twee terugkrijgt, is natuurlijk een dikke vette fabel. Maar hoe zit dat met verhalen over je coupe als je zwanger bent? Wat is kletspraat en wat is waarheid?

Advertentie
 1. Zwangere vrouwen hebben dik en sterk haar.

  FEIT! Maar, met een kleine notitie. Het klopt dat je haar een stuk voller wordt – met name in het derde trimester. Echter staat je na de bevalling een domper te wachten. Zo’n drie maanden na de zwangerschap kun je last krijgen van haaruitval. Al die extra haren die je ‘cadeau’ kreeg, gaan er weer van tussen. Je kunt dus niet echt spreken van haaruitval, maar zonde is het wel. En daarmee is de stelling ‘haaruitval na de zwangerschap is normaal’ gelukkig ook geen raadsel meer.

 2. Je haar verven als je in verwachting bent kan best.

  FABEL: alhoewel de kans klein is dat verfstoffen via je hoofdhuid in de bloedbaan terechtkomen, is het altijd goed om tijdens je zwangerschap blootstelling aan chemische stoffen te vermijden en waar mogelijk voor ‘groene’ producten te kiezen. Dat geldt niet alleen voor haarverf, maar ook voor nagellak en bodylotion bijvoorbeeld. Kies – als het even kan – een product zonder ammoniak, parabenen, peroxiden en parfum. Een stuk liever voor haar en huid.

 3. Het ‘zetten’ van een permanentje kan geen kwaad.

  FEIT: als je zwanger bent, kan het inderdaad geen kwaad wanneer je een permanent laat zetten bij de kapper. Wel is de kans groot dat de permanent niet goed pakt en het weggegooid geld blijkt. De boosdoener? Je schommelende hormoonspiegel. Zoals genoemd in het eerste punt heeft je zwangerschap invloed op je haarstructuur en daarmee is het dus niet zeker of je permanent uitpakt zoals je dat hoopte.

  Advertentie

Tot slot nog een geinig weetje over het kapsel van je toekomstige spruit. Heb je tijdens je zwangerschap vaak last van maagzuur, dan is de kans groot dat je een kind krijgt met veel haar. Zo blijkt uit onderzoek. De hormonen die zorgen voor haargroei bij de foetus, geven ook ontspanning van de sluitspier tussen de slokdarm en de maag, en dit zorgt dus voor maagzuur.

Auteur Marjolein Schel – Beeld: Shutterstock

Bedankt oestrogeen!

Bij veel vrouwen wordt het haar tijdens de zwangerschap voller. Dit komt door de aanmaak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dat zorgt ervoor dat zo’n 95% van je haar in de groeifase zit als je zwanger bent. Als het oestrogeengehalte in je bloed daalt rond de bevalling, komen je haren in de rustfase en daarna in de uitvalfase. Je verliest daardoor opeens heel wat haar en ook de textuur van je haar kan tijdelijk anders zijn. Maak je geen zorgen, dit is normaal. Na zes tot acht maanden herstelt de normale haarcyclus zich in principe weer.

Ouders van Nu product – Doodmoe & Dolgelukkig

De leukste voorbereiding op het vaderschap

€18,99
Bestel nu