Wanneer weet je of je zwanger van een tweeling bent?
Ongeveer 1 op de 80 zwangerschappen is een tweeling, waarvan een derde eeneiig. De meeste spontane tweelingzwangerschappen ontstaan bij een dubbele eisprong. Meestal wordt bij de eerste echo ontdekt dat je zwanger van een tweeling bent. Vanaf de zesde week is op de echo namelijk al te zien of er één of twee hartjes kloppen.
Tip! Zachte hydrofieldoeken in mooie prints shop je via deze link.
Naar de gynaecoloog
Wanneer je zwanger van een tweeling bent, krijg je een medische indicatie. Het advies bij een tweelingzwangerschap is om voor de controles naar de gynaecoloog in het ziekenhuis te gaan, en ook te bevallen in het ziekenhuis. Ook ga je vaker op controle dan bij een eenling, omdat er bij een tweeling een verhoogde kans is op zwangerschapscomplicaties, zoals een hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes of bloedarmoede. Ook is er bij een tweeling meer kans op een vroeggeboorte.
Gaat alles goed, dan kom je over het algemeen tot 26 weken zwangerschap elke maand bij de gynaecoloog. Van 26 tot 32 weken ga je om de twee weken en vanaf 32 weken elke week. Bij iedere controle wordt je bloeddruk gemeten. De groei van de baby's kan met echo's extra worden gecontroleerd en vanaf week 30 kan met een cardiotocografie (CTG) worden gekeken naar hun harttonen, en daarmee naar hun lichamelijk conditie.
Als de baby's samen één placenta delen, of als er andere een reden is om ze extra goed in de gaten te houden, kom je vaker op controle.
Eén of twee placenta's?
Als je één jongetje en één meisje krijgt, weet je zeker dat het een twee-eiige tweeling is. Heeft je tweeling hetzelfde geslacht, dan kan onderzoek van de vruchtzak en placenta duidelijkheid geven. Lees hier hoe dat zit.
Verloop van een tweelingzwangerschap
Over het algemeen vergt een tweelingzwangerschap meer van je lichaam dan wanneer je één baby verwacht. In plaats van 11-15 kilo kom je waarschijnlijk 12-18 kilo aan tijdens de zwangerschap. Vanaf het begin draag je al meer gewicht met je mee dan bij een eenling. Ook heb je bij een tweelingzwangerschap meer kans op zwangerschapsstrepen (striae).
Lees ook: Alles over gewichtstoename tijdens de zwangerschap
Aan het begin van de zwangerschap heb je een grotere kans op zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid, braken en moeheid. Dit wordt veroorzaakt door het zwangerschapshormoon HCG. Hiervan heb je meer in je bloed dan bij een eenlingzwangerschap. Omdat je baarmoeder snel groeit, kun je in de loop van de zwangerschap last krijgen van harde buiken en/of slecht slapen. Omdat bij een tweelingzwangerschap vaak bloedarmoede voorkomt, kan de gynaecoloog je ijzertabletten en extra foliumzuur voorschrijven als je zwanger van een tweeling bent.
Tot ongeveer 30 weken zwangerschap loopt de groei van de baby's over het algemeen gelijk aan de groei van een eenling. Na 30 weken loopt de groei meestal wat terug. Een goed verloop van de zwangerschap tijdens het derde trimester (vanaf 26 weken) is dus belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de tweeling.
Tweelingen hebben gemiddeld dan ook een lager geboortegewicht dan een eenling. Het gemiddelde geboortegewicht in Nederland is 3.500 gram, voor tweelingen is dit 2.500 gram.
Tweelingbevalling: alles wat je moet weten
Waarom is het advies om in het ziekenhuis te bevallen als je een tweeling krijgt? En hoe groot is de kans dat je vaginaal zult bevallen (in plaats van via een keizersnede)? Je leest het hier.
Vroeggeboorte als je zwanger van een tweeling bent
Meerlingen worden vaker te vroeg geboren dan eenlingen. Tweelingen worden meestal geboren tussen 36 en 38 weken, eenlingen tussen 37 en 42 weken. Dit komt onder meer doordat de baarmoeder meer uitrekt bij een tweelingzwangerschap, waardoor je al vroeger weeën of gebroken vliezen kunt krijgen. Bij een dreigende vroeggeboorte word je meestal ter observatie in het ziekenhuis opgenomen. Begint de bevalling vóór 35 weken zwangerschap, dan kan soms worden geprobeerd de weeën te remmen met medicijnen. De kans dat de baby's in de couveuse moeten, is zeven keer groter dan wanneer je één baby krijgt.
Soms kan het nodig zijn om de baby's al eerder te 'halen' als je zwanger van een tweeling bent. Bijvoorbeeld als jouw bloeddruk te hoog wordt, of als de baby's één placenta delen die niet goed genoeg meer werkt. De gynaecoloog bespreekt het met je als dit verstandig lijkt, en ook of je het beste kunt bevallen met een kunstmatige inleiding of via een geplande keizersnede.
Lees meer: Alles over vroeggeboorte
De afdeling neonatologie
Als je baby's in het ziekenhuis moeten blijven na de bevalling, krijgen jullie te maken met de afdeling neonatologie. Hoe gaat het er daar aan toe? En kun je eigenlijk bij je baby's blijven?
Zwanger van een tweeling: eerder met verlof
Doordat een tweelingzwangerschap veel vergt van je lichaam én de baby's waarschijnlijk bij 36-38 weken zwangerschap worden geboren, ga je eerder met zwangerschapsverlof dan bij een eenlingzwangerschap. Het zwangerschapsverlof bij een tweeling gaat 10-8 weken voor de uitgerekende datum in, bij een eenling is dit 4-6 weken. Ook krijg je in totaal 20 weken meerlingverlof (zwangerschaps- plus bevallingsverlof), terwijl dit bij een eenlingzwangerschap 16 weken is.
Verder is het verstandig om het al vroeg in de zwangerschap rustig aan te doen als je zwanger bent van een tweeling. Misschien kun je minder uren gaan werken of tijdelijk andere werkzaamheden doen, als dit mogelijk is. Dit kun je met je werkgever overleggen. En vergeet vooral ook niet om zoveel mogelijk te genieten van twee bewegende baby's in je buik, want hoe bijzonder is dit!
Babyuitzet tweeling: dit heb je nodig
Twee baby's, twee keer zo veel spullen: klopt dat? Een handige lijst voor aanstaande tweelingouders.
Bron: Degyneacoloog.nl