Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Relatie in quarantainetijd: 7 tips om het gezellig te houden

Tuurlijk, je hebt je partner uitgekozen en je zou met niemand anders aan huis gekluisterd willen zitten. Maar 24 uur per dag op elkaars lip zitten – en die van de kinderen – is nogal wat. Quarantaine is de ultieme relatietest kun je wel stellen. Hoe houd je het gezellig met je partner?

Advertentie

Meer tijd voor je gezin, daar keek je eerder reikhalzend naar uit. Maar nu je moet zorgen dat de kinderen de tent niet afbreken, boodschappen in je eentje doen voor de week en ook nog een productieve videocall met collega’s uitvoeren. Tja, dan blijkt het soms iets minder rooskleurig om met z’n allen thuis te zitten. De spanningen kunnen oplopen en een sneer naar je partner is snel gemaakt. Aan het einde van de dag ‘gezellig’ samen op de bank ploffen en de dag doorspreken, schiet er vaak bij in. Met deze tips houd je jouw relatie leuk in quarantainetijd.

Lees ook: 16 tekenen dat je partner een goede ouder is

 1. Blijf communiceren

  Communicatie is de sleutel tot een gelukkige relatie: het is een cliché dat je vaak hoort. In quarantaine is communicatie misschien nog wel belangrijker. Blijf met elkaar praten over dingen die je dwars zitten, maar ook dingen die je blij en vrolijk maken, en spreek je wensen en behoeften uit. Maak tijd om echt naar elkaar te luisteren.

 2. Neem tijd voor jezelf

  Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig. En nee, een extra minuutje op de wc is niet voldoende. Spreek met elkaar af dat jullie regelmatig me-time inplannen. Ga lekker lang in bad, lees een boek op bed of maak een lange wandeling. Je partner past dan op de kinderen. Daarna is je partner aan de beurt om even tijd voor zichzelf te nemen. Daar worden jullie allebei gezelliger van.

 3. Doe moeite voor elkaar

  Misschien hebben jullie – zoals veel stellen – de taken thuis wel verdeeld: hij de was, jij de boodschappen. Hoe leuk is het dan als je partner thuiskomt met een tas vol etenswaren, omdat hij weet hoe druk je bent (en jij toevallig net voor hem een wasje hebt gedraaid)?

  Advertentie
 4. Plan tijd met elkaar in

  Dat jullie 24/7 samen zijn, betekent niet dat jullie geen tijd voor elkaar vrij hoeven te maken. Integendeel. Het is makkelijk om in een sleur te raken op het moment dat de agenda leeg is. Maak van deze tijd gebruik om weer écht samen te zijn, zonder social media en andere afleidingen. Sla daarom toch de agenda open om een date in te plannen. Een spelletje spelen, samen koken, elkaar een massage geven: nu hebben jullie er tijd voor. Hier vind je ideeën voor een date night at home.

 5. Geef elkaar complimenten en bedankjes

  Mopperen dat hij te luid videobelt en snauwen dat hij zijn kopjes laat slingeren, is niet bepaald bevordelijk voor je relatie. Elkaar bedanken voor dagelijkse ‘normale’ dingen schiet er misschien al snel bij in, maar een bedankje geeft toch het gevoel dat het niet vanzelfsprekend is (en jij dus niet vanzelfsprekend bent). Het blijft fijn als jij je partner bedankt voor het koken. En een keer zeggen dat de ander er leuk uitziet (in huispak of niet), maakt ook groot verschil in een relatie.

 6. Sluit de dag samen af

  Normaal vertrekken jullie naar je werk en kom je ’s avonds weer bij elkaar met verhalen. Blijf dit ook in quarantaine doen, ook al zien jullie elkaar de hele dag. Spreek de dag door. Wat vond je prettig en wat zou beter kunnen? Op deze manier kun je meer verbinding creëren.

 7. Gun jezelf en je partner de tijd

  Het is een gekke en misschien ook wel angstige periode. Wanneer je aan huis gekluisterd bent, worden ergernissen en spanningen uitvergroot. Daarbij komt ook nog dat je je misschien wel zorgen maakt over de huidige crisis, je eigen gezondheid en die van je dierbaren, en misschien ben je ook wel bang voor economische gevolgen. Dit kan zorgen voor stress, angsten en flinke huilbuien. Het  is dus niet gek dat je soms niet de ideale partner bent voor je geliefde, en andersom. Maak je niet meteen zorgen als je tegen elkaar uitbarst en ruziemaakt. Gun elkaar de tijd en ruimte om aan de nieuwe situatie en alles wat daarbij hoort te wennen.

  Advertentie

Lees verder: 8 dingen die gelukkige stellen ongevraagd voor elkaar doen

Bron: talkspace.com, ad.nl, bostonmagazine.com – Beeld: Shutterstock