babykalender

Baby 12 maanden oud: eerste verjaardag

Twaalf maanden al is hij bij je, wat gaat dat snel hè? In een jaar tijd is hij hard gegroeid. In lengte en gewicht, maar ook qua ontwikkeling. Nu hij (bijna) 1 jaar oud is, kan hij al kruipen, zitten, staan, brabbelen en misschien zelf als wel (een beetje) lopen en praten.

Hoera! Je baby wordt 1 jaar

Het eerste jaar van je kind is bijzonder. Nooit in zijn leven zal hij zoveel dingen voor het eerst doen als in zijn babytijd. Van een hulpeloze baby is hij een eigengereide dreumes geworden. Je baby is nu 1 jaar oud en dat is reden voor een feestje! Maar hoe pak je zo’n eerste verjaardag goed aan?

Advertentie

Jouw baby 12 maanden oud: ontwikkeling

Eet je kleine al volledig mee met het gezin? Als je baby 12 maanden oud is kan dat namelijk al wel. Drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes, niet te vet, zonder zout en andere specerijen en ook nog geen sausjes. En de kans is groot dat hij het zelf wil doen. Ook kan hij nu ineens heel kieskeurig worden. Lees meer over gezonde voeding voor je baby.

Je kind mag nu ook gewone koemelk drinken. Opvolgmelk en borstvoeding is geen noodzaak meer. Als je nog graag borstvoeding wil en kan geven, is dat natuurlijk ook een optie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt zelfs aan je kind tot zijn tweede verjaardag borstvoeding te blijven geven, mits dat mogelijk is.

En hoe zit het met het gebrabbel van jouw kind? Sommige kinderen zeggen nu ‘mama’ of ‘papa’ en wat andere korte woordjes. Meiden zijn meestal wat sneller met praten dan jongens. Je kind kan inmiddels wel beter duidelijk maken wat hij wil: behalve huilen en wijzen gebruikt hij ook een woord of een klank. Als je je kind vertelt waar je mee bezig bent en wat je doet, help je hem bij zijn taalontwikkeling en zal hij zichzelf steeds beter kunnen uiten. En het is gezellig. Lees hier ons uitgebreide artikel over het nut van gebrabbel.

Je kunt honderd keer ‘Nee!’ roepen als je kind met zijn hand in de bloempot graait, maar toch blijft hij het doen. Dat is niet bewust stout of ondeugend doen, op deze leeftijd begrijpen kinderen het woord ‘nee’ wel, maar hebben ze er moeite mee om het uit te voeren. Ze moeten het verband nog leren leggen.

Vanaf twaalf maanden gaat je baby bewuster plassen. Hij kan het (langer) ophouden of laten komen. Hoewel het nog eventjes zal duren voordat je kind zindelijk wordt, is het misschien wel een idee om je er alvast in te verdiepen.

Motoriek

Hij zal alles willen ontdekken, overal achteraan kruipen en op klimmen; gevaar bestaat nog niet, in zijn hoofd althans. Regels worden nu belangrijk. Maak ze steeds weer duidelijk, blijf herhalen en ben consequent. Zo leert je kind zijn (en jouw) grenzen kennen.

Probeert jouw baby al lopend van A naar B te komen? Misschien heeft hij zijn eerste (wankele) stapjes al gezet en dit ‘lopen’ gaat zich de komende tijd hard ontwikkelen. De eerste stapjes worden gemiddeld pas gezet bij 13 maanden. Sommige kinderen zijn er al eerder bij, bijvoorbeeld met 6 maanden of 9 maanden, maar het kan ook een stuk later zijn. Zelfs de tweede helft van het tweede levensjaar komt nog veel voor. Echt loslopen kunnen kinderen gemiddeld rond de 14 maanden. De afstanden worden groter en langzaamaan worden de loopbewegingen minder lomp en houterig.

Vindt je kind het griezelig om je hand of de rand van de tafel los te laten en te vertrouwen op zijn eigen evenwicht? Een duwkar zoals een blokkenkar kan hem helpen afstanden af te leggen, omdat hij zich eraan kan vasthouden. Let wel op dat hij er niet te lang achterloopt (maximaal een half uur per dag). Het risico is dat je kind zich een verkeerde looptechniek aanleert. Hij kan erdoor op zijn tenen gaan lopen, wat weer afgeleerd moet worden als het zelfstandig gaat lopen.

Beleving

Een kinderwereld is nog heel klein. Een feestje voor je baby kan daar een goed voorbeeld van zijn. Veel jonge kinderen kunnen dat qua prikkels nog niet aan; het is algauw te druk. En niet alle baby’s houden van taart.

Kon je je kind eerst nog zonder problemen bij de oppas of crèche achterlaten, nu huilt hij dikke tranen als jij of je partner weggaat. Veel kinderen van deze leeftijd krijgen last van verlatingsangst. Dit is een normale fase in de ontwikkeling die op z’n hevigst is tussen de 8 en 18 maanden. Op deze leeftijd maken kinderen al wel onderscheid tussen bekenden en onbekenden, maar ze begrijpen nog niet dat je niet voor altijd verdwijnt als je weggaat.

Het beste wat je kunt doen is die angst respecteren en tegelijkertijd je kind blijven stimuleren zichzelf te vermaken. Vertel hem ook dat er niets is om bang voor te zijn.

Kinderen van 1 jaar zijn graag onder de mensen en vergis je niet: hij probeert jouw gesprekken met anderen te volgen. Toch voelen veel kinderen van deze leeftijd zich ook verlegen als er vreemden in de buurt zijn.

‘Nee, zelluf doen.’ Je kind wil graag zelfstandig worden en zal steeds meer zelf willen proberen te doen. Vaak zullen dingen niet lukken en dat ervaart hij als frustrerend. Dat gevoel ligt vaak ten grondslag aan driftbuien.

Spelen

Op zijn verjaardag wordt je kind misschien overspoeld met cadeaus, maar hij zal nog niet weten wat hij ermee moet doen. Het papier is vaak leuker om mee te spelen dan het cadeau zelf.

Je kind doet niets liever dan hetzelfde als jij. Hij wil je maar wat graag helpen. Met potten en pannen spelen als jij aan het koken bent of zelf een boodschap vasthouden in de supermarkt: het maakt je kind supertrots! Je kunt ook spelletjes doen waarbij je kind je nadoet: klappen in de handen, zwaaien, geluidjes maken of woorden zeggen.

Verstoppertje is een geliefd spel onder kinderen van twaalf maanden. En dan vooral dat jij hém zoekt. Hier nog meer leuke en leerzame spelletjes die je met je baby kan doen.

De informatie uit dit groeikalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per maand ongeveer kunt verwachten.