Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 12 maanden oud: eerste verjaardag

Gefeliciteerd! Je baby is 12 maanden oud. Wat gaat het snel, hè? En wat is hij in dat jaar hard gegroeid in lengte en gewicht en qua ontwikkeling. Dat moet gevierd worden! Heb je al een geschikt cadeau gevonden voor zijn eerste verjaardag?

Advertentie

Ontwikkeling baby 12 maanden 

Hoera! Je baby wordt 1 jaar. En wat was het een bijzonder jaar. Hij zal nooit meer zoveel dingen voor het eerst doen als in zijn babytijd. Van een hulpeloze baby is hij in sneltreinvaart een eigengereide dreumes geworden. En hij is (gemiddeld) zo’n 25 centimeter gegroeid! Ook voor jou als ouder is er een hoop veranderd. De slapeloze nachten zijn (hopelijk) grotendeels voorbij en je bent niet meer continu in de weer met het geven van borstvoeding of het maken van flesjes en speciale babyhapjes. Als je baby 12 maanden is, kan hij namelijk volledig met de rest van het gezin mee-eten. Dat betekent drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes, maar nog niet te vet, geen zout en andere specerijen en ook nog geen sausjes. De kans is trouwens groot dat je baby van 12 maanden nu ‘zelluf’ wil eten. Ook kan hij nu ineens heel kieskeurig worden.

Nog een grote verandering: je kind mag vanaf nu gewone koemelk drinken. Opvolgmelk en borstvoeding is geen noodzaak meer. Als je nog graag borstvoeding wilt en kunt geven, is dat natuurlijk prima. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt zelfs aan kinderen tot hun tweede verjaardag borstvoeding te geven.

Lees ook: Waarom (koe)melk goed is voor je kind

Baby 12 maanden: snelle ontwikkeling motoriek

De motoriek van je kind ontwikkelt zich ook de komende tijd nog snel. Je baby van 12 maanden wil van alles ontdekken, overal achteraan kruipen en op klimmen. Gevaar bestaat nog niet in zijn hoofd. Het maken van regels wordt daarom steeds belangrijker. Maak ze telkens weer duidelijk, blijf herhalen en wees consequent. Zo leert je baby van 12 maanden zijn (en jouw) grenzen kennen.

Misschien heeft je baby van 12 maanden zijn eerste (wankele) stapjes al gezet en anders zal dit binnen een paar maanden zeker gebeuren. De meeste kinderen zetten hun eerste stapjes als ze rond de dertien maanden oud zijn. Sommige kinderen zijn er al eerder bij, bijvoorbeeld met negen maanden, maar het kan ook een stuk later zijn. Zelfs na zeventien maanden komt nog veel voor. Echt los lopen kunnen kinderen gemiddeld met rond de veertien maanden.

Advertentie

Vindt je baby van 12 maanden het griezelig om je hand of de rand van de tafel los te laten en te vertrouwen op zijn eigen evenwicht? Een duwkar zoals een blokkenkar kan hem helpen afstanden af te leggen, omdat hij zich eraan kan vasthouden. Let wel op dat hij er niet te lang achter loopt (maximaal een half uur per dag), anders bestaat er een risico dat je kind een verkeerde looptechniek aanleert. Hij kan dan op zijn tenen gaan lopen, wat weer afgeleerd moet worden als hij zelfstandig gaat lopen.

Lees meer: Zo leert je kind lopen

Baby 12 maanden: klappen in handjes

Je baby van 12 maanden oud doet niets liever dan jou na-apen en hij wil je met alles helpen. Hij speelt met potten en pannen als jij aan het koken bent en houdt graag een boodschap voor je vast in de supermarkt. Spelletjes waarbij hij je moet nadoen vindt hij nu ook superleuk, zoals in de handen klappen, zwaaien, geluidjes maken of woorden zeggen. Verstoppertje spelen doet je baby van 12 maanden ook graag. Hij vindt het vooral leuk als jij hém zoekt.

Tip: Spelletjes om met je dreumes te doen

Advertentie

Baby 12 maanden: jouw leven

Baby 12 maanden: eerste verjaardag

Als je kind één jaar wordt is dat natuurlijk reden voor een feestje! Zijn eerste verjaardag is niet alleen een mijlpaal voor je kind, maar ook voor jou en je partner. Probeer daarom niet alleen maar bezig te zijn met de visite en het zorgen voor koffie en hapjes, maar geniet vooral. Of je kind er ook van zal genieten is afwachten. De baby’s van 12 maanden zijn graag onder de mensen, maar het kan best zijn dat je kind verlegen wordt als er onbekende mensen in de buurt zijn. Ook kan een huiskamer vol visite voor een eenjarige behoorlijk overweldigend zijn. Net als overspoeld worden met cadeaus. Hij weet nog niet wat hij met al die nieuwe spullen moet en vindt het papier vaak leuker om mee te spelen dan het cadeau zelf.

Tip: krijgt je baby van 12 maanden heel veel cadeaus? Berg een deel op en geef het beetje bij beetje later. Wissel zijn speelgoed verder om de paar weken af. Zo heeft hij steeds wat nieuws om mee te spelen.

Meer weten? Zo wordt de eerste verjaardag van je kind onvergetelijk

Baby 12 maanden: extra tips

Baby 12 maanden: loopfietsje

Een ideaal cadeau voor de eerste verjaardag is een loopfiets. Goed voor urenlang speel- en crossplezier en tegelijkertijd stimuleert een loopfiets de grove motoriek van je kind. Een loopfiets is een lage fiets zonder trappers en met twee, drie of vier wielen, waar je kind zelf op kan stappen. Omdat het evenwichtsgevoel van je kind tot zijn tweede verjaardag nog niet optimaal is, kun je voor een eenjarige het beste een loopfiets met drie of vier wielen kopen. Veel loopfietsjes kun je later ombouwen tot een loopfiets met twee wielen.

Je kind kan op zijn eerste verjaardag misschien nog niet direct zelf op de loopfiets stappen. Je moet hem er de eerste keren nog op tillen. Maar het zal niet lang duren voordat je kind er zelf opklimt en rond crost. Met een loopfiets kan je kind langere stukken afleggen en zo zijn jullie binnen no-time bij de supermarkt. Handig!

Nog meer voordelen van een loopfiets: je kind leert al ‘fietsend’ loopbewegingen te maken met zijn voeten, ook bouwt hij zo kracht op en oefent hij zijn evenwichtsgevoel. Dit komt later goed van pas als hij echt gaat leren fietsen.

Lees ook: Dit is ook geschikt babyspeelgoed vanaf 1 jaar

Leesvoer voor als je kind 12 maanden oud is:

 Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini setje

Sweet Petit mini setje

Overslagshirt, broek & mutsje rib
Vind je hier