Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kinderbedjes onveilig
door

‘Veertig procent van onderzochte kinderbedjes niet veilig’

Natuurlijk wil je dat jouw kind veilig in zijn bed ligt. Daarom zijn er allerlei veiligheidsnormen waaraan kinderbedjes moeten voldoen. Maar in de praktijk blijkt een groot deel van de onderzochte kinderbedjes toch onveilig te zijn, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Advertentie

De dienst nam twintig kinderbedjes onder de loep. De conclusie is niet mals: veertig procent van de onderzochte kinderbedjes voldoet niet aan de veiligheidsnormen of er zijn tekortkomingen geconstateerd. NVWA heeft van acht bedjes de verkoop verboden, omdat er veiligheidsrisico’s zijn. In vijf van de acht gevallen ging het om een ernstig veiligheidsrisico, waarbij sprake is van verstikkingsgevaar, kans op beknelling of het oplopen van hoofdletsel.

Lees ook: Ouders met kinderen van déze leeftijden slapen het minst

Beoordeling

De NVWA beoordeelde de onderzochte kinderbedjes onder meer op stabiliteit van de bodem. Ook keken ze naar de randen van de bedjes: die moeten voorkomen dat kinderen uit het bed kunnen klimmen. Bij meerdere onveilige kinderbedjes blijken de openingen en afstanden tussen verschillende onderdelen te groot, waardoor armen, benen of zelfs het hoofdje bekneld kunnen raken.

Tip: Veilig slapen: hier moet je op letten

Waarschuwing

De verkoop van deze onveilige kinderbedjes is inmiddels verboden, maar er zijn er nog een aantal in omloop. Voor die onveilige exemplaren waarschuwt de NVWA. Het advies is om ze niet te gebruiken voor kinderen tot 4 jaar oud, omdat er een reële kans is op ernstig letsel. Het gaat om de volgende kinderbedjes:

Advertentie
  • Loft Stapelgoed (Coming Kids)
  • Sven Pure Grey (Bopita)
  • Meegroeibed (Viking Choice)
  • Nordic (Schardt)
  • Loft (Quax).

Bij de volgende drie typen zijn tekortkomingen ontdekt. De NVWA laat het eventuele gebruik ervan over aan ouders. Deze bedjes voldoen niet aan alle veiligheidsnormen, maar de kans dat er ongelukken mee gebeuren is klein:

  • 1135 Natur (Treppy)
  • Noa wit (MamaLoes)
  • Colorado (Interchild/xadventure)

Hier vind je het volledige overzicht van de twintig bedjes die zijn getest en lees je alle details.

Weten waar je op moet letten bij het kopen van een kinderbed? En welke belangrijke veiligheidsnormen er gelden, lees dan deze tips.

Lees ook: tips voor een veilige babykamer

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Advertentie

Bron: AD – Beeld: Getty Images

Ouders van Nu product – Leren luiertas cognac

Burkely

Leren luiertas Burkely

€99,95
Bestel nu