
‘40.000 kinderen met verwaarloosd gebit’
Naar schatting hebben 40.000 jonge kinderen in Nederland een ‘ernstig verwaarloosd melkgebit’. Tandartsen zien geregeld dikke lagen plak en etensresten in het hele gebit, en afgebrokkelde of tot stompjes afgesleten tanden. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.
De 66 tandartsen die aan het onderzoek meededen, melden samen bijna 10.000 gevallen van verwaarlozing bij kinderen tussen 2 en 7 jaar. Op basis van dit aantal komt de landelijke tandartsorganisatie KNMT op het aantal van 40.000 ernstig verwaarloosde kindergebitten.
Levensbedreigende situatie
Bij sommige kinderen is het gebit zelfs zo verwaarloosd, dat het een levensbedreigende situatie tot gevolg kan hebben. Denk aan ernstige ontstekingen en abcessen in de mond, die zo vergevorderd zijn dat ze het kaakbeen aantasten.
Hele dag zoetigheid
Oorzaak van de verwaarlozing zou vooral liggen bij ouders die hun kinderen de hele dag zoetigheid geven en ook ’s avonds en ’s nachts nog een flesje sap of een ‘pyjama-papje’ geven. Poetsen loopt soms uit op een strijd die deze ouders niet altijd aangaan. Ook mijden ze de tandarts en gaan ze pas als de pijn bij hun kind ondraaglijk is. Dan is het vaak al te laat.
Tanden zijn niet meer te redden
Bij aangetaste gebitten zijn tanden vaak niet meer te redden en moeten er tanden en kiezen worden getrokken. Een kwart van de tandartsen moet kinderen doorverwijzen naar een gespecialiseerde kindertandarts of kaakchirurg.
Aanmelding kinderbescherming
Soms is de situatie zo erg dat de ouders worden aangemeld bij de kinderbescherming. Van de ondervraagde tandartsen zegt er één een paar keer per jaar melding te doen van kindermishandeling.
Vanaf 2 jaar voor controle
Volgens de KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandgeheelkunde) is het vooral belangrijk dat jonge ouders hun kinderen zo vroeg mogelijk aanleren wat je moet doen om een gezond gebit te houden. En dat ze met hun kind vanaf 2 jaar naar de tandarts gaan voor controle.
5 Tips
Nieuwsgierig naar wat je als ouder preventief kunt doen? Hieronder 5 tips van tandartsen:
- Kinderen met een beginnend melkgebit kun je ’s avonds en ’s nachts beter geen fles met melk, sap of pyjamapapje geven. De suikers kunnen de hele nacht hun werk doen en de melktandjes flink beschadigen. Dit advies geldt overigens ook voor het geven van borstvoeding. Hoe goed het ook mag zijn voor kinderen, ook hier zit veel suiker in.
- Het is belangrijk om ‘nee’ te zeggen en consequent te zijn als kinderen te veel zoetigheid willen of niet willen poetsen. Maar wees niet te streng. Uit promotieonderzoek van tandheelkundige Denis Duijster blijkt dat kinderen van overdreven strenge ouders vaker gaatjes hebben. Kinderen van ouders die naast het stellen van regels interesse tonen in hun kind en het stimuleren, hebben daar veel minder last van.
- Niet veel ouders weten het, maar eigenlijk moet je al beginnen met poetsen met tandpasta waar fluoride in zit zodra de eerste tandjes doorkomen. 1 keer per dag is dan voldoende. Vanaf het tweede jaar moeten kinderen ’s ochtends én ’s avonds poetsen. Na de avondpoetsbeurt alleen nog water drinken.
- Slechts de helft van de kinderen is voor zijn derde bij de tandarts geweest, blijkt uit onderzoek van TNO. Dat is eigenlijk te laat. Tandartsen raden aan om kinderen al vanaf 2 jaar mee te nemen. Je kunt er mogelijk veel leed mee voorkomen en het is nog gratis ook.
- Neem ten minste 2 uur pauze tussen elk eet- en drinkmoment. Hiermee geef je de tanden rust. Het gebit heeft zelf een herstellend vermogen, maar daar heeft het wel even tijd voor nodig.
Auteur: Erandi Godinez – Bron: RTL Nieuws – Foto: 123rf
Lees ook: