Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

17x dingen die je herkent als je 'jong' moeder bent geworden

Nederlandse vrouwen zijn gemiddeld 29,5 jaar oud als ze bevallen van hun eerste kind. Word je een paar jaar vroeger voor het eerst moeder, dan wordt je al snel als een behoorlijk jonge moeder bestempeld. Soms positief, soms met een kritische blik. Grote kans dat je deze dingen dan ook herkent als je zo voor je 25ste voor het eerst moeder werd.

Advertentie
 1. Je smartphone is (naast je baby) je favoriete accessoire

  Waar je telefoon al niet goed voor is: van rekeningen betalen, tot recepten zoeken, maar ook contact leggen met andere moeders via online fora en alles opzoeken wat je wilt weten over de ontwikkeling en opvoeding van je baby. Volgens Forbes.com gebruiken moeders van in de twintig hun telefoon gemiddeld bijna 6 uur per dag.

 2. Tienermoeder

  Nee, je bent natuurlijk geen tienermoeder, maar soms word je wel op die manier benaderd. ‘Jeetje, heb jij al een baby?!’

 3. Je hebt meer energie

  Ouderschap is soms vermoeiend, hoe oud je ook bent. Toch is het een feit dat je meer energie hebt als je jong bent. Die slapeloze nachten kun je dus beter aan op je twintigste, dan op je dertigste. En dat is slechts een van de vele voordelen van jong moeder worden.

 4. Je bent soms behoorlijk onzeker als moeder

  Niemand is perfect en het is heel normaal om vraagtekens te zetten bij je eigen capaciteiten als moeder. Hoe oud je ook bent. Toch lijken jonge moeders extra vaak te kampen met onzekerheid, volgens Romper.com. 

  Advertentie
 5. Carrière maken moet even wachten

  Volgens Fortune.com hebben vrouwen in het algemeen het gevoel dat zwangerschapsverlof een negatief effect zal hebben op hun carrière en professionele imago. Extra lastig dus als je als jonge moeder nog geen carrière hebt opgebouwd en je jezelf nog niet hebt kunnen bewijzen aan je werkgever. Aan de andere kant: als je kind naar school gaat, ben je nog jong genoeg om carrière te maken als je dat wilt.

 6. Iedereen weet het beter

  Hoe oud of jong je ook bent, elke moeder krijgt ongevraagde adviezen na de geboorte van haar kind. Maar ben je een ‘jonge’ moeder, maak dan helemaal je borst maar nat. Onthoud: het is goed bedoeld. En je doet uiteindelijk toch gewoon wat goed voor jou voelt. Toch?

 7. Meer rust en structuur

  Veel mensen van in de twintig hebben nog geen idee wat ze willen doen met hun leven. Heb je een kind, dan ben je extra gemotiveerd om uit te zoeken wat je wilt bereiken en hoe je dat voor elkaar krijgt. Er is simpelweg minder ruimte om te rotzooien. En dat is best fijn.

 8. Vriendschap met je kind

  Het is natuurlijk niet zo dat je dat op latere leeftijd niet ook vrienden kunt zijn met je kind, maar het is wel makkelijker als het leeftijdsverschil kleiner is. Hoewel je uiteraard ook altijd zijn moeder blijft. En daar zal je hem als het nodig is, zeker aan herinneren.

  Advertentie
 9. Je bent fitter tijdens de zwangerschap

  Volgens onderzoek van WomensHealthmag.com hebben jonge moeders gemiddeld genomen  een makkelijkere zwangerschap dan vrouwen die wat ouder zijn. Hun buik is vaak de enige plek waar extra kilo’s bijkomen en ook hebben ze minder last van zwangerschapskwaaltjes.

 10. Sneller herstel zwangerschap

  Bij de een duurt lijkt het eeuwig te duren, de ander lijkt zo weer back in shape. Gemiddeld genomen kun je zeggen dat hoe jonger je bent, hoe makkelijker je lichaam weer herstelt na een zwangerschap. Gemiddeld dus, want dit geldt echt niet voor iedereen en dat is prima.

 1. Je hebt de perfecte leeftijd om te bloggen

  Millennials staan bekend om hun grote aanwezigheid op social media. Ook mom-blogs en -vlogs zijn razend populair, dus waarom niet al je kennis en ervaring combineren?

 2. Botte vragen

  ‘Was het gepland?’ ‘Wilden jullie niet wachten?’ ‘Mis je je oude leventje niet?’ Als jonge moeder kun je maar beter lachen om dit soort – iets te eerlijke – vragen.

 3. Je bent bijzonder

  Grote kans dat je de eerste in de familie of je vriendengroep bent die moeder is geworden. Ze kijken dus met alle plezier naar de eindeloze reeks babyfoto’s die je deelt en hangen aan je lippen als je vertelt over de kleine.

 4. Het kan eenzaam zijn

  Volgens PsychologyToday.com voelen nieuwe moeders zich soms best eenzaam. Best logisch want hoe lief je baby ook is, hij is geen geweldige gesprekspartner. Als je bovendien geen vriendinnen hebt in dezelfde fase kan je je soms best alleen voelen.

 5. Nieuwe vriendinnen

  Met een baby verschilt je leven flink van leeftijdgenoten die carrière aan het maken zijn en ook van hen die nog elke avond in de kroeg staan. Aan de andere kant ontmoet je via de zwangerschapscursus of het kinderdagverblijf andere moeders die best eens vriendinnen kunnen worden.

 6. Opa en oma zijn nog jong

  Je ouders staan waarschijnlijk zelf nog middenin het leven, maar zijn tegelijkertijd fit en energiek genoeg om actief op te passen. Doe er je voordeel mee.

 7. Tijd genoeg voor gezinsuitbreiding

  Als je er vroeg bij bent, kun je biologisch gezien makkelijk nog een aantal jaar wachten tot jullie eventueel voor een tweede kind gaan. Geen haast dus maar eerst even flink genieten van je oudste.

Bron: Baby Gaga Beeld Shutterstock

Commercieel – Hema – Offer – Peuter dekbedden

Peuter dekbedden

Een zacht, katoenen dekbedovertrek
Shop nu