Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
opties placenta geboorte
door

7 (bijzondere) dingen die je met de placenta kunt doen

Zonder de placenta was je kind er niet geweest. Daarom willen sommige ouders er iets bijzonders meedoen. Je kunt er placentapillen van laten maken (Kim Kardashian ging je voor) of in een smoothie doen. Of wat denk je van placentakunst aan de muur? En dat zijn lang niet de enige opties.

Advertentie

De placenta is een orgaan dat zich tijdens je zwangerschap in de baarmoeder ontwikkelt. Het is van levensbelang voor je nog ongeboren kind, want alles wat jij eet en drinkt komt via je bloed en de placenta bij je baby terecht. Zonder goedwerkende, gezonde placenta geen gezonde baby.

Lees ook: Alles over de placenta

Als je de placenta niet in de prullenbak wilt gooien

En ja, van een placenta moet je ook bevallen. Als je baby is geboren, heeft de moederkoek zijn taken volbracht en is-ie overbodig geworden. Wat je er daarna mee doet, is aan jou. Terwijl de een ‘m gewoon in de prullenbak laat gooien, wil de ander er nog iets speciaals mee doen. Maar, wat dan? Deze creatieve dingen kun je met de placenta doen:

1. Placentapillen

Sinds Kim Kardashian en Romy Boomsma hebben verkondigd dat ze capsules hebben laten maken van hun placenta, is deze methode in trek. Door één placentapil per dag te nemen in je kraamperiode, zou je meer energie krijgen, minder last hebben van kraamtranen en sneller herstellen. Hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt, zweren veel vrouwen erbij.

2. Lotusgeboorte

Sommige ouders kiezen ervoor om de placenta te eren met een lotusgeboorte. De navelstreng wordt dan niet doorgeknipt, maar de baby blijft na de geboorte verbonden met de placenta tot de navelstreng er vanzelf af valt. De moederkoek wordt bestrooid met bijvoorbeeld rozemarijn, zout of salie en dan omwikkeld met een luier of een lap stof.

Advertentie

3. Placentakunst

Je kunt de moederkoek ook vereeuwigen als kunst. De placenta wordt eerst goed gewassen, daarna beschilderd met kleur en vervolgens afgedrukt op papier. Het resultaat is een levensboom die je aan de muur kunt hangen.

4. Doneren

Wil je iets nuttigs doen met de moederkoek? Je kunt ‘m bijvoorbeeld doneren voor wetenschappelijk onderzoek of aan de politie, die de placenta kan gebruiken voor training van speurhonden. Zo kunnen speurhonden namelijk leren om stoffelijk overschot op te sporen. Overleg met de verloskundige wat de mogelijkheden voor doneren zijn.

5. Smoothie

De placenta kun je ook opeten. Het orgaan zou bomvol eiwitten, zink, ijzer, hormonen en vitamine B-12 zitten. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs van de heilzame werking is gevonden, claimen veel vrouwen dat ze er baat bij hebben gehad om de moederkoek te consumeren. Je kunt dat op talloze manier doen: rauw, gekookt of geroosterd. Of doe de placenta door een smoothie.

Advertentie

6. Tatoeage

Als je de placenta altijd bij je wilt dragen, kun je ‘m ook laten tatoeëren. Laat eerst een afdruk maken van de placenta – op dezelfde manier hoe placentakunst wordt gemaakt – en vervolgens kun je de prachtige levensboom ergens op je lichaam laten vereeuwigen.

7. Begraven

Je kind heeft goed kunnen groeien door de placenta, en een boom kan dat ook. De placenta kan zorgen voor een voedzame grond. Je kunt de moederkoek dus begraven op een bijzondere plek en daarop een boom planten. De boom groeit dan als het ware mee met jouw kind, wat voor veel ouders een mooie en symbolische gedachte is.

8. Sieraad

Een andere manier om de moederkoek voor altijd bij je te dragen is door er een sieraad van te laten maken. De placenta wordt dan gemaald tot poeder en dat wordt verwerkt in een hanger of kraal.

Meer over de placenta? 10x bijzondere weetjes over de placenta

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl, RTL Nieuws – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – zwangerschapstest

Zwangerschapstest

Betrouwbaar en snel
Vind je hier