Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
verschijnselen baby
door

8 'vreemde' verschijnselen bij je baby die volkomen normaal zijn

‘Hoort dat zo?’ Als je net een baby hebt vraag je je dat vast wel eens af. Bijvoorbeeld als hij scheel kijkt of rare geluiden maakt. Maar wat misschien gek lijkt, is in deze gevallen heel normaal.

Advertentie
 1. Berg

  Zie je ineens (geel)witte korstjes op z’n hoofdje? Geen paniek, dat is berg. Het is een bekende huidaandoening waar veel baby’s last van hebben. Het wordt ook wel beschouwd als de kindervariant van roos. Over de oorzaak is niets bekend, maar het komt in elk geval niet door bepaalde shampoos of verzorgingsproducten.

  Hoe kun je het behandelen?

  Hoewel berg er niet zo fris uitziet, is het niet erg. Je baby heeft er geen last van en het is niet besmettelijk. Het verdwijnt vanzelf, maar wat je eventueel kunt doen is er wat olie op smeren en dat een nacht laten intrekken. Dan wordt de berg zacht en kun je de schilfertjes voorzichtig met een washand wegwrijven.
  Video: Heeft je baby last van berg? Dit kun je doen.

 2. Dunne, waterige ontlasting

  Als je je baby de eerste keer verschoont, kan zijn poep nogal een ‘verrassing’ zijn. De eerste ontlasting van een baby is donkergroen tot zwart van kleur en erg plakkerig. Het wordt meconium genoemd en het bestaat uit vruchtwater, zwevende cellen en haartjes die de baby in de buik heeft ingeslikt. De eerste dagen na de geboorte komt alle meconium eruit. Daarna wordt de ontlasting steeds dunner en lichter van kleur, tot het volledig uit verteerde melk bestaat.

  Wanneer moet je je zorgen maken?
  Dat de poep van je baby er soms een beetje gek uitziet, is dus geen reden voor bezorgdheid. Tenzij er bloed bij of in zit. Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Diarree bij baby’s: wat kun je doen?

 3. ‘Borstjes’

  Zwangerschapshormonen hebben niet alleen effect op jou, maar ook op je baby. Daardoor kan hij (ja, ook jongetjes) met ‘borstjes’ ter wereld komen. Geen cup B natuurlijk, maar eerder gezwollen tepeltjes. Na een paar weken verdwijnt de zwelling vanzelf.

  Advertentie
 4. Rare geluiden

  Dacht je dat baby’s alleen maar huilgeluiden maken? Nou nee, ze hebben een heel repertoire. Kreunen, zuchten, snurken, de gekste (en schattigste) geluiden komen eruit. In het begin hebben baby’s nog vrij smalle neusholtes, waardoor er soms wat slijm kan blijven vastzitten. Dit kan voor ‘rare’ geluiden zorgen.

 5.  Vaak niezen

  Pasgeboren baby’s ademen alleen door de neus. Daarom niezen ze veel: zo maken ze hun neus vrij. Dat is heel normaal en niet zorgwekkend. Heeft je baby daarbij een piepende ademhaling, dan kun je het beste wel even naar de huisarts gaan. Het zou kunnen dat hij last heeft van een allergie.

 6. Willekeurige spastische bewegingen

  Soms kan je baby uit het niets met zijn armen gaan zwiepen of een andere spastische beweging maken. Vaak gaat het hierbij om de Moro-reflex: een schrikreactie die regelmatig optreedt bij baby’s. Meestal verdwijnt deze reflex vanzelf als ze een paar maanden oud zijn. Schrikt je baby vaak wakker van zijn eigen bewegingen? Dan slaapt hij misschien rustiger als je hem inbakert.

 7. Bloed in de luier

  Het kan best schrikken zijn als je kort na de geboorte een druppel bloed in de luier van je dochtertje ziet. Toch is dit meestal onschuldig. Pasgeboren meisjes verliezen soms wat bloed (vergelijkbaar met een mini-menstruatie) doordat ze in de baarmoeder aan veel oestrogeen zijn blootgesteld. Gemiddeld stopt het na een week als haar hormoonhuishouding is hersteld. Als je je ongerust maakt, kun je natuurlijk voor de zekerheid altijd even overleggen met je kraamverzorgster of huisarts.

  Advertentie
 8. Scheel kijken

  In het begin draaien de ogen van een baby soms alle kanten op. Dat komt omdat hij nog geen controle over zijn oogspieren heeft. Focussen lukt nog niet goed en het kan ook zijn dat hij wat scheel kijkt. Door de brede neusbrug kan het oogwit een beetje verborgen zitten achter huidplooien. Dat komt vanzelf goed.

Lees ook: Heeft je kind last van één van deze 12 symptomen? Ga dan altijd naar de huisarts

Bron: Thebump.com – Foto: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Shop hier