Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Een wijntje tijdens de zwangerschap: 1 op 20 vrouwen doet het tóch

Zodra je de positieve zwangerschapstest in handen hebt, weet je dat alcohol de komende tijd uit den boze is. Maar één drankje kan toch geen kwaad? Een op de twintig vrouwen blijkt er zo over te denken. Onderzoekers maken zich zorgen over deze ontwikkeling.

Advertentie

Dat het niet de bedoeling is om te gaan drinken als je een kindje verwacht, weet iedereen. Maar over één glaasje blijken sommige vrouwen lichter te denken. Tijdens een vroege zwangerschap drinkt een op de twintig vrouwen toch, wijst een nieuw ontwikkelde test van het Erasmus MC in Rotterdam uit.

Meer lezen: Zo lang duurt het voordat je lichaam 1 glas alcohol afbreekt

Speciale test die kleine hoeveelheden oppikt

Met de zogenoemde PEth-test kunnen onderzoekers en artsen zien of zwangere vrouwen de afgelopen twee weken alcohol hebben gedronken. De test pikt kleine hoeveelheden alcohol op, al gaat het niet om een kersenbonbon maar wel om één glaasje. Hiervoor is het bloed van 700 vrouwen onderzocht. Ook vulden de vrouwen een vragenlijst in. Vijf procent van de vrouwen bleek alcohol te hebben gedronken. De schaamte hiervoor is groot: 90 procent van de vrouwen die hadden gedronken, besprak dit niet toen de arts of verloskundige naar het alcoholgebruik vroeg.

Om te gieren: 9x hilarische opmerkingen van moeders tijdens de bevalling

Advertentie

Ja, ook één glaasje kan kwaad

We moeten af van de gedachte dat een drankje geen kwaad kan, stellen de onderzoekers. Ze maken zich zorgen om deze uitslag. Alcohol is een schadelijke stof voor de ontwikkeling van het kind en zelfs een lage hoeveelheid kan al schadelijk zijn, waarschuwen zij.

De mogelijke gevolgen liegen er niet op: een verhoogde kans op een miskraam, een doodgeboren kindje, groeiproblemen en bij veel alcoholgebruik een verhoogde kans op vroeggeboorte. Een veilige ondergrens is niet te geven voor het drinken van alcohol. Drink daarom helemaal niet tijdens je zwangerschap.

Meer weten? Alcohol tijdens zwangerschap: de gevolgen

Per ongeluk gedronken tijdens je zwangerschap?

Sommige vrouwen drinken per ongeluk alcohol tijdens de zwangerschap, voordat ze ontdekken dat ze zwanger zijn. Dat kan natuurlijk gebeuren. Denk je dat je vroeg in je zwangerschap alcohol hebt gedronken bijvoorbeeld omdat je nog niet wist dat je zwanger was, vertel dit dan aan je verloskundige.

Advertentie

Zodra je weet of vermoedt dat je zwanger bent, laat dat glaasje wijn of biertje dan meteen staan. Vind je dit lastig, ook dan is het verstandig om dit aan je verloskundige of huisarts te vertellen, zodat je hierbij hulp kunt krijgen.

Tip: 18x de grappigste dingen die jullie vergaten door zwangerschapsdementie

Standaard test voor alle zwangere vrouwen

Dit onderzoek is onderdeel van het project Vroegsignalering Leefstijl en Zwangerschap van het ministerie van VWS. De test moet vrouwen wijzen op de gevaren van alcohol tijdens de zwangerschap, en het onderwerp bespreekbaar maken. Zo kunnen vrouwen die het lastig vinden om te stoppen met alcohol ondersteund worden, want er is goede hulp beschikbaar.

De onderzoekers pleiten er overigens voor dat deze test standaard aan alle zwangere vrouwen wordt aangeboden bij de verloskundige. Wil je dit niet, dan kun je dit aangeven.

Lees ook: Borstvoeding en alcohol, kan dat?

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws, Nu.nl – Beeld: Getty Images

Redactioneel – Offer – Ovulatietest

Ovulatietest

Jouw 2 meest vruchtbare dagen
Vind je hier